• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: bbc.com

16.09.2017

13:22

(VIDEO) MRAČNA ISTORIJA KATOLIČKE CRKVE: Sveštenici i časne sestre su me ZLOSTAVLJALI skoro 10 GODINA!

Politika

(VIDEO) MRAČNA ISTORIJA KATOLIČKE CRKVE: Sveštenici i časne sestre su me ZLOSTAVLJALI skoro 10 GODINA!

Podeli vest

Smulum park sirotište je bilo katoličko sirotište u Škotskoj, u kome je Teresa Tolmi Mekgrejn bila zlostavljana od svoje šeste do sedamnaeste godine

 

Fizičko, mentalno i seksualno zlostavljanje nisu uspela sva deca da prežive, zato je Teresa ovde danas, da svetu ispriča svoju priču.

Kada je prvi put došla u sirotište, sa svojih jedva 6 godina, bila je oduševljena mestom i veličinom dvorišta, lepotom zgrade i napokon više nije bila sama jer je delila sirotište sa nekoliko stotina dece.

Međutim, njenom oduševljenju je ubrzo došao kraj. Odmah nakon što se socijalna radnica uputila ka malo civilizovanijim mestima u Škotskoj, te iste večeri, Teresa je dobila svoje prve batine.

- Časna sestra me je povukla za uvo, jako je bolelo. I nekako me je samo bacila preko cele sobe - rekla je Teresa.

BBC/printscreen

I tada je shvatila da ovo mesto i nije tako lepo koliko su socijalni radnici obećavali.

Dve godine nakon brutalnog fizičkog zlostavljanja, Teresa je u osmoj godini doživela i seksualno zlostavljanje.

Jednog jutra, sveštenik je došao u ispovedaonicu ranije nego obično. Uhvatio je Teresu za ručicu i odveo je u malu mračnu sobu, gde je bio siguran da ih niko neće ometati, niti čuti devojčicine vriske. 

- Rekao bi mi da mu sednem u krilo i da počnem da se "igram sa njim" - objašnjava Teresa.

To je nastavilo da se događa, dok ih jednog dana nije slučajno uhvatila časna sestra koja je radila u sirotištu. 

- Sećam se da sam u sebi govorila, napokon, neko je video šta se između ovih zidova stvarno događa - rekla je. Ali ni njen osećaj olakšanja nije dugo trajao. Ispostavilo se da su apsolutno svi u sirotištu znali kakve su se stvari dešavale u malim sobama, mračnim šupama i zastarelim hodnicima ustanove.

- Časna sestra me je jako iznenadila. Umesto da je bila ljuta na sveštenika, ona je bila ljuta na mene. Batine su dugo trajale tog jutra, ne znam kako sam preživela - dodala je.

BBC/printscreen

Sve što se dešavalo u tom sirotištu je u svakom kontekstu bilo "sistematsko zlostavljanje" i Teresa se i dan danas pita kako je Katolička crkva, znajući za dešavanja, mogla da dozvoli da ovo traje čak 50 godina.

- Pedeset godina su ovoliko zlostavljanja gurali pod tepih - izjavila je.

Teresa je uspela sa se izvuče, jer je sa 17 godina otišla na fakultet. Druga deca nisu bila te sreće. BBC je otkrio da je sirotište "ubilo" oko 400 dece i da su ih zakopali u dvorištu iza ustanove, bez spomenika.

Danas, Teresa je uspešan psiholog u Norveškoj i sve što želi jeste da pomogne ljudima koji su prošli kroz "sito i rešeto", baš kao i ona. 

- Prošlost je možda deo nas, ali nas ne definiše - izjavila je.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija