• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik.rs

20.09.2017

13:32

SRBIJA JE IDEALNA ZAPADU ZA UDAR NA KINU: Pruga od Beograda do Budimpešte pokazaće šta nam misle EU i SAD!

Politika

SRBIJA JE IDEALNA ZAPADU ZA UDAR NA KINU: Pruga od Beograda do Budimpešte pokazaće šta nam misle EU i SAD!

Podeli vest

Planove Zapada kad je reč o odnosima Srbije i Kine moći ćemo da testiramo preko izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta, kaže naš poznati diplomata Zoran Milivojević. Tim pre jer je Srbija izabrana za centar infrastrukture svih projekata koji se sprovode između Kine i 16 zemlja centralne i istočne Evrope u okviru projekta "Jedan pojas, jedan put"

Prema rečima karijernog diplomate Zorana Milivojevića, taj projekat, odnosno "Put svile", ima strateški značaj i jedan je od nosećih za 21. vek.

Veoma važno da sa kineske strane, koja je velika sila, jedna od vodećih u svetu, druga ekonomija u svetu, nema nikakvih političkih, ekonomskih i drugih uslovljavanja

U njemu, kako kaže, Srbija ima poseban značaj, a našu zemlju kao strateškog partnera Kini preporučuje tradicionalno prijateljstvo dveju zemalja, visok nivo poverenja između političkih elita, ali i geopolitički položaj naše zemlje.

- Srbija je u srcu tog prostora za koji je Kina zainteresovana - nalazi se na putu investicionih projekata koji su na liniji ovih interesa vezani za 'Put svile', a to je ono što sledi posle kupovine Luke Pirej od strane Kine i nastojanja da se infrastrukturnim projektima povežu Centralna i Istočna Evropa i stave u funkciju projekta 'Put svile'. Srbija je neutralna zemlja, nije članica nikakvih vojnih i drugih saveza, pa ne postoje ograničavajući faktori koji bi doveli u pitanje realizaciju projekata što se tiče pravno-tehničkih i pravno-ekonomskih pitanja. Dakle, nije slučajno što je Srbija izabrana za odskočnu dasku kineskih aspiracija i interesa u vezi sa ovim prostorom - objašnjava Milivojević za Sputnjik.

NIKOLIĆ NE ODUSTAJE! KANAL OD BEOGRADA DO SOLUNA MORA DA SE GRADI: Kina ga podržava, Grci i Makedonci se nećkaju!

Kako kaže, Kina je danas najveći svetski investitor, što je za Srbiju izuzetno važno u njenom pokušaju reindustrijalizacije.

- Taj proces praktično je počeo preko kupovine 'Železare Smederevo' i nekih drugih kineskih investicionih projekata u Srbiji koji su u vezi sa infrastrukturom i sa onim što obnavlja srpsku privredu. U tom smislu su interesi Kine i Srbije komplementarni. Veoma važno u celoj ovoj priči i ovom aranžmanu je činjenica da sa kineske strane, koja je velika sila, jedna od vodećih u svetu, druga ekonomija u svetu, nema nikakvih političkih, ekonomskih i drugih uslovljavanja. To je ono što se potpuno uklapa u položaj i poziciju Srbije u ovim najnovijim okolnostima, gde je Srbija suočena sa određenim uslovljavanjima i sa određenim pretpostavkama za dalju saradnju -  kategoričan je Milivojević.

Prodor Kine na ovim prostorima zaokuplja pažnju Zapada i dovodi u pitanje zapadnu supremaciju na ovim prostorima. U tom smislu se može pojaviti ozbiljna smetnja

On podseća na izjavu senatora Džonsona koji je boravio u Beogradu i bio vrlo izričit u stavu da zapadna demokratija treba da bude formula budućeg razvoja Srbije na političkom planu.

KINA JAČA OD EKONOMSKIH UBICA SA ZAPADA: Momir Bulatović raskrinkao sulude namere SAD da sruše Kinu i Rusiju!

To je, ukazuje Milivojević, ta pretpostavka za produbljene odnose i investicione poduhvate Zapada prema Srbiji, a Kina se Srbiji preporučuje kao partner koji nema tu vrstu uslovljavanja i našoj zemlji pristupa bez ikakvih ograda.

Milivojević ističe da kineske aspiracije prema Evropi već izazivaju pažnju Zapada, jer su se međunarodne okolnosti promenile, idemo ka multipolarnom svetu, a Kina je sada glavni suparnik Amerike u svetskoj dominaciji. 

Reuters

- Ne radi se samo o tome da je Kina druga ekonomije sveta, a možda čak i prva imajući u vidu da je američki unutrašnji dug veći od spoljnog duga, i da je SAD vide kao rivala. Prodor Kine na ovim prostorima zaokuplja pažnju Zapada i dovodi u pitanje zapadnu supremaciju na ovim prostorima. U tom smislu se može pojaviti ozbiljna smetnja, a već imamo i neke indicije - Junker je u svom govoru u Evropskom parlamentu, kad je govorio o strategiji EU na srednji rok, sugerisao da se Kini spreči pristup visokim tehnologijama i infrastrukturi u Evropi na taj način što se ne bi dozvolilo preuzimanje preduzeća od strateškog značaja u tim domenima. To je pokušaj zatvaranja i pokušaj suzbijanja mogućnosti Kine da investicijama i korišćenjem mehanizama slobodne trgovine izvrši prodor na ovim prostorima - ukazuje Milivojević.

VEROVALI ILI NE VELIKE SILE SE TUKU OKO NAS! SAD u panici: KINEZI OTIMAJU SRBIJU OD EU!

Na pitanje koliko je realan projekat, koji je najavio bivši predsednik Tomislav Nikolić, o izgradnji kanala Morava-Vardar-Solun uz podršku Kine, Milivojević kaže da taj projekat na srednji i duži rok ima smisla jer bi bio od strateškog značaja za sve tri zemlje kroz koje bi prolazio.

Izgradnja kanala Morava-Vardar-Solun uz podršku Kine na srednji i duži rok ima smisla jer bi bla od strateškog značaja za sve tri zemlje kroz koje bi prolazio

- To vezivanje Dunava i Egejskog mora bi imalo izuzetno značajnu ekonomsku, ekonomsko-političku i ekonomsko-socijalnu funkciju. Ono što je politički elemenat koji dovodi u pitanje sam projekat su ove promene koje su se desile u Makedoniji. Ukoliko Makedonija uđe u NATO, a vidim da će to biti u budućnosti, onda bi to možda mogla da bude fizičko-politička smetnja i strateška smetnja realizaciji jednog takvog projekta. Međutim, pošto je i on na nekom dugom štapu, nije isključeno da se okolnosti u budućnosti promene. Moguće da i Makedonija prepozna da joj ipak na srednji i dugi rok nije u interesu zatvaranje i odsecanje odnosa u regionu, ali Zapad će koristiti i tu činjenicu u funkciji sprečavanja Kine u svom prodoru - ukazuje Milivojević.

On napominje da ćemo planove Zapada moći da testiramo i preko izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta, koje je deo projekta izgradnje saobraćajne infrastrukture od Luke Pirej do Centralne Evrope. 

MENG DŽIJENDŽU: Predsednici Kine i Srbije nisu samo partneri, ONI SU POLITIČKI PRIJATELJI I BRAĆA!

Na osnovu indicija koje tada budu izražene, ističe naš sagovornik, moći ćemo da prepoznamo dugoročni interes u sprečavanju Kine u nastupu prema Južnoj i Centralnoj Evropi.

Kineske investicije u Srbijui su ogromne!!!

print

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija