• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.09.2017

18:01

VUČIĆ O RAZGOVORU SA MAKRONOM: Rekao mi je  "Aleksandre, računajte na podršku Francuske"!

Politika

VUČIĆ O RAZGOVORU SA MAKRONOM: Rekao mi je "Aleksandre, računajte na podršku Francuske"!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas u Njujorku da mu je francuski predsednik Emanuel Makron, u razgovoru na Blumbergovom biznis forumu, preneo da može da računa na podršku Pariza za evropski put Srbije, te naglasio da se Srbija odlično predstavila ovih dana u Njujorku.

- Predsednik Makron rekao je da je smatrao da je Generalna skupština UN najvažniji događaj u Njujorku, ali da je tek danas video da je u stvari Blumberg biznis forum možda najvažniji događaj - preneo je Vučić novinarima.

Ukazao je da je na skupu, na kojem je učestvovao jutros,imao prilike da ragovara i Majklom Blumbergom, nekadašnjim gradonačelnikom Njujorka, jednim od najvažnijih ljudi danas i u političkom i poslovnom svetu.

- Imao sam priliku da razgovaram i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom. Imali smo veoma srdačan susret. Velika čast za jednu zemlju, brojčano i teritorijalno malu, jeste činjenica da je predsednik Makron sve vreme znao i sa kim govori, znao dosta i o politici koju smo vodili, čestitao na teškim ekonomskim reformama koje smo proveli- objasnio je Vučić.

- Veoma je važno da smo imali izvanrednu razmenu energije i da je Makron rekao odlazeći, kada smo se rukovali:

- Aleksandre računajte na Francusku, punu podršku Pariza imate za vaš evropski put - istakao je on.

Kazao je da su razgovarali o ekonomiji, pre svega, i da su onda došli do teme evropskog puta, te je predsednik Francuske uputio jasnu poruku.

- Na samom biznis forumu razgovarao sam sa ljudima iz celog sveta, imao susrete od predsednika Mađarske, Bugarske, predstavnika Malte, do Namibije, sa mnogo zemalja - naglasio je Vučić.

 

 


Konstatovao je da je prošli put napravio grešku kada je otišao u Angolu što nije posetio i Vindhuk, glavni grad Namibije, zemlju koja nam je važna ne samo zbog Kosova i Metohije, već i drugih stvari u budućnosti.

S tim u vezi je podsetio da je juče imao važan sastanak sa kolegom iz Egipta El Sisijem, sa kojima je razgovarao o zajedničkoj saradnji namenske i odbrambene industrije, u oblasti turizma, privrede, kao i da su dogovorene uzajamne posete.

 

 



Ukazao je da će danas imati i sastanak sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

„Za jednu relativno malu zemlju kao što je naša, to su ogromne stvari“, istakao je Vučić.

Preneo je da je, na primer, premijerka Norveške u klubu Srbije u UN, pod tablom naše zemlje, pristala da razgovara sa njim, a ne da to bude negde u hodnicima i na marginama, kao što to obično biva.

Podsetio je da se sastao i sa švedskim premijerom, šefom ruske diplomatije i mnogim drugim važnim predstavnicima zemalja, dodajući da bi se sastao i sa šefom izraelske vlade Benjaminom Netanjahuom da nije morao da se vrati u svoju zemlju nakon sednice UN, pošto je izražena želja Izraela da dođe do sastanka.

 

 


Takođe je pohvalio i šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića za prilaženje američkom predsedniku Donaldu Trampu:

- Dobar je posao obavio i ministar Dačić. Ono što su mnogi kritikovali što je napravio sa Trampom bilo je dobro. Ukazao je i govorio o našoj Srbiji.

- Ponosan sam što predstavljam našu Srbiju u Njujorku. Malo je lidera zemalja našeg značaja koji mogu da se pohvale kvalitetom i brojem susreta - podvukao je Vučić.

On je naglasio je da je to veoma važno zbog političke sigurnosti i stabilnosti koje su neophodne za ekonomski razvoj, za pozivanje investitira i time smanjenje nezaposlenosti, pre svega u korist srednje klase i siromašnih.

- Zato idemo sada na povećanje plata i penzija u našoj zemlji, jer smo omogućili to fiskalnom kosolidacijom. I srednja klasa i siromašni u godinama koje dolaze moćiće da žive bolje. To nećemo moći da uradimo bez veće produktivnosti, a veću produktivnost donose digitalizacija, veće znanje, pre svega mladih vezano za društvene mreže, sajber sisteme. Moramo da ulažemo u to i učimo više - uveren je predsednik dodajući da ćemo tada biti u svetskim tokovima.
 

 

 

PRVO SA MAKRONOM, ONDA KOD TRAMPA: Vučić na prezentaciji Pakta o zaštiti životne sredine!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija