• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.09.2017

11:45

KUBUROVIĆ: Efikasnost Upravnog suda - deo reforme pravosuđa!

Politika

KUBUROVIĆ: Efikasnost Upravnog suda - deo reforme pravosuđa!

Podeli vest

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da unapređenje upravnog postupka i jačanje efikasnosti rada Upravnog suda predstavljaju deo reforme pravosuđa, što je definisano i Nacionalnom strategijom za reformu pravosuđa 2013 - 2018. godine

Unapređenje ljudskih prava, kroz kvalitetniji i lakši pristup pravdi i pravna sigurnost u direktnoj su korelaciji sa unapređenjem upravnog sudstva, rekla je Kuburović na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji "Organizacija i nadležnost upravnog sudstva" koja je počela u Beogradu.

- Možemo reći da su pred nama tri velika zadatka u narednom periodu: reorganizacija nadležnosti Upravnog suda sa uvođenjem drugostepenog postupka, ujednačavanje sudske prakse u cilju uspostavljanja pravne predvidivosti od koje zavisi i investiciona klima, i konačno standardizacija postupka - navela je Kuburović.

Kako je istakla, Ministarstvo pravde je iniciralo pokretanje projekta "Reforma Upravnog suda i unapređenje upravnog postupka", čije je finansiranje ugovoreno u okviru Protokola koji je deo Zapisnika o međuvladinim pregovorima o razvojnoj saradnji između Vlade Srbije i Vlade Nemačke.

- Projekat predviđa izradu analize postojećeg normativnog okvira, broja i vrste predmeta, kao i uporednu analizu (sa drugim državama), što treba da doprinese lakšem usaglašavanju naših propisa sa standardima EU, kako iz perspektive potreba upravnog sudstva, tako i iz ugla interesa građana - rekla je Kuburović.

Pored iznalaženja najboljih rešenja koja će unaprediti naše upravno sudstvo, Ministarstvo pravde je posvećeno i jačanju kapaciteta Upravnog suda, naglasila je Kuburović.

- U 2016. godini za potrebe ovog suda, ministarstvo je obezbedilo najmoderniju kompjutersku opremu neophodnu za rad pisarnice, sudija i svih odeljenja. Time su u potpunosti zamenjeni svi stari i nefunkcionalni računari, a Upravni sud je postao sud sa najmodernijom računarskom opremom u celoj zemlji - rekla je Kuburović.

Ona je podsetila da je Ministarstvo pravde, zajedno sa Upravnim sudom, razvilo aplikaciju "eSud", koja će omogućti Upravnom sudu, advokatima, građanima, ali i tuženim državnim organima u potpunosti elektronsku komunikaciju povodom upravnog spora. 

- U praksi će to znaciti da stranke u postupku upravni spor vode skoro potpuno elektronski, bez odlazaka u sud. To će značajno doprineti uštedama, ali i značajnom ubrzavanju upravnih postupaka - navela je Kuburović.

Ona je dodala da je početak rada aplikacije "eSud" planiran nakon usvajanja Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja koji predstavlja neophodni pravni osnov za rad aplikacije.

Šef Misije OEBS Andrea Oricio je rekao da je ubeđen da upravni sudovi imaju centralnu ulogu u očuvanju vladavine prava i zaštiti prava svih građana.

On je ocenio da je reforma pravosudnog sistema jedan od prioriteta u Srbiji.

Predsednik Visokog saveta sudstva Dragomir Milojević je podsetio da je Upravni sud u naš pravosudni sistem uveden 2010. godine kao sud posebne nadležnosti čime je, kako je dodao, obezbeđena sudska kontrola akata državnih organa i drugih organa koja vrše javna ovlašćenja.

- Upravni sud susreće se sa različitim problemima poput kadrovske nepopunjenosti...i pored toga moram da pozdravim posvećenost u radu sudija Upravnog suda kako bi se postigla zadovoljavajuća ažurnost u radu u smislu rešavanja predmeta u razumnom roku - istakao je on. 

Konferenciju "Organizacija i nadležnost upravnog sudstva" organizuju Misija OEBS i Upravni sud Srbije, a prisustvuju joj najviši predstavnici pravosuđa Austrije, Češke, Grčke, Mađarske, Italije, Poljske, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

Kako je rečeno, cilj skupa je predstavljanje prednosti i nedostataka postojećih upravno-pravnih sistema u tim državama.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija