• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: danas.rs

23.09.2017

08:37

ĐURĐEV: Novi Sad da postane glavni grad Srbije

Politika

ĐURĐEV: Novi Sad da postane glavni grad Srbije

Podeli vest

Smatramo da je potrebno da Novi Sad bude proglašen za novi glavni grad, da se ovde premesti sedište predsednika Republike, dok bi Beograd i nadalje ostao glavni administrativni centar Srbije. Verujemo da bi tako bile predupređene negativne separatističke tenedencije u severnoj srpskoj pokrajini, kaže za Danas Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige

Da li su to dovoljni razlozi za jedan tako radikalan potez?

- Nije tek tako, bez državnog, ekonomskog ili nekog trećeg razloga, Brazilija, a ne najmnogoljudniji Rio de Žaneiro glavni grad Brazila, Bern, a ne Cirih ili Ženeva, glavni je grad Švajcarske, Otava je glavni grad Kanade, a ne veliki Toronto ili Montreal, na kraju, i Crnogorci su prestonicu vratili u Cetinje, a administrativni centar je ostala Podgorica. Mnogi su zaboravili da je do 1945. godine, za vreme Kraljevine, Novi Sad bio sedište Dunavske banovine i kao takav bio je centar i Kragujevcu i čitavoj Šumadiji. 

Kako mislite da Beograđani gledaju na ovaj predlog Srpske lige?

- Beograd se brani u Novom Sadu! Beograd je jak koliko je jaka čitava Srbija. Beograd neće izgubiti na značaju kad Novi Sad postane glavni grad Srbije? Jaka država uvećava snagu Beograda. Dobili smo veoma pozitivne komentare samih Beograđana koji kažu da nije rešenje za Beograd da se svi građani Srbije presele u njega. Regionalne razlike su drastične, najbogatiji Beograd je 10 puta razvijeniji od najsiromašnije Merošine. Ako se ovaj trend nastavi, više niko neće želeti da živi južnije od Beograda.

Osim seobe prestonice, šta još predlažete?

- Izmeštanje prestonice bi, i u simboličkom i u faktičkom smislu, kroz paralelnu koordiniranu delokaciju sedišta jednog broja državnih organa i institucija, ministarstava, vladinih i nacionalnih institucija i organizacija i javnih preduzeća iz Beograda širom Srbije, označilo i početak stvarnog procesa decentralizacije, odnosno racionalizacije državne uprave i dekoncentracije vlasti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!
Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!

Samo da ovo odlično završimo, a ti gledaj to. Ovo ovde je idealno, sa bosanske strane. Ako do tad ne završiš, onda je rez varijanta, navodi se u preslušanim porukama sa Skaja, koje su juče pročitane u Specijalnom sudu na suđenju Darku Šariću (53) i ostalim optuženima za pokušaj ubistva svedoka saradnika Nebojše Jokosvića Jokse (52).

23.04.2024

16:25

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija