• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: danas.rs

23.09.2017

08:37

ĐURĐEV: Novi Sad da postane glavni grad Srbije

Politika

ĐURĐEV: Novi Sad da postane glavni grad Srbije

Podeli vest

Smatramo da je potrebno da Novi Sad bude proglašen za novi glavni grad, da se ovde premesti sedište predsednika Republike, dok bi Beograd i nadalje ostao glavni administrativni centar Srbije. Verujemo da bi tako bile predupređene negativne separatističke tenedencije u severnoj srpskoj pokrajini, kaže za Danas Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige

Da li su to dovoljni razlozi za jedan tako radikalan potez?

- Nije tek tako, bez državnog, ekonomskog ili nekog trećeg razloga, Brazilija, a ne najmnogoljudniji Rio de Žaneiro glavni grad Brazila, Bern, a ne Cirih ili Ženeva, glavni je grad Švajcarske, Otava je glavni grad Kanade, a ne veliki Toronto ili Montreal, na kraju, i Crnogorci su prestonicu vratili u Cetinje, a administrativni centar je ostala Podgorica. Mnogi su zaboravili da je do 1945. godine, za vreme Kraljevine, Novi Sad bio sedište Dunavske banovine i kao takav bio je centar i Kragujevcu i čitavoj Šumadiji. 

Kako mislite da Beograđani gledaju na ovaj predlog Srpske lige?

- Beograd se brani u Novom Sadu! Beograd je jak koliko je jaka čitava Srbija. Beograd neće izgubiti na značaju kad Novi Sad postane glavni grad Srbije? Jaka država uvećava snagu Beograda. Dobili smo veoma pozitivne komentare samih Beograđana koji kažu da nije rešenje za Beograd da se svi građani Srbije presele u njega. Regionalne razlike su drastične, najbogatiji Beograd je 10 puta razvijeniji od najsiromašnije Merošine. Ako se ovaj trend nastavi, više niko neće želeti da živi južnije od Beograda.

Osim seobe prestonice, šta još predlažete?

- Izmeštanje prestonice bi, i u simboličkom i u faktičkom smislu, kroz paralelnu koordiniranu delokaciju sedišta jednog broja državnih organa i institucija, ministarstava, vladinih i nacionalnih institucija i organizacija i javnih preduzeća iz Beograda širom Srbije, označilo i početak stvarnog procesa decentralizacije, odnosno racionalizacije državne uprave i dekoncentracije vlasti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17