• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.09.2017

19:00

TAJKUNI OPET JAŠU! NEMA PRAVDE U SRBIJI, Apelacioni sud juče UKINUO PRESUDU MIŠKOVIĆU!

Politika

TAJKUNI OPET JAŠU! NEMA PRAVDE U SRBIJI, Apelacioni sud juče UKINUO PRESUDU MIŠKOVIĆU!

Podeli vest

Suđenje gazdi "Delte" kreće iz početka pošto je ukinuta presuda Specijalnog suda kojom je Mišković bio osuđen na pet godina robije! Stručna javnost: Pokušaj da se proces razvodni i izbegne kazna

Još je moćan tajkun
To je bilo očekivano. Popustila je medijska pažnja za ovaj slučaj, a moć tajkuna je i dalje veoma velika
Borivoje Borović, advokat

Apelacioni sud u Beogradu objavio je juče šokantnu odluku da ukine presudu Specijalnog suda kojom je gazda "Delte" Miroslav Mišković (72) osuđen na pet godina zatvora zbog milionske utaje poreza! Miškoviću je istom odlukom potvrđena oslobađajuća presuda u delu koji se tiče malverzacija sa državnim putarskim preduzećima. 

U odluci, koja je juče zvanično objavljena na sajtu suda, navodi se da je ona doneta jednoglasno!

Sasvim je zanimljivo da se sudije koje su ukinule presudu Miškoviću pozivaju na evropske zakone!

Kako je 'Blic' pre svih u državi znao za presudu?!

printscreen

Da sa presudom Apelacionog suda nešto debelo nije u redu, odnosno da u toj odluci ima mnogo više politike i tajkunskih interesa nego prava, zakona i pravde, rečito dokazuje i naslovna strana jučerašnjeg patriotiše cajtunga 'Blic'.
Ovaj list, poznat po bliskim vezama sa žutom političkom ološ-elitom, ali i sa Miškovićevom 'Deltom', znao je, očigledno, pre svih u državi da će Miškoviću biti ukinuta presuda!
Kako je to moguće? I zar to ne dokazuje dnevno-politički i tajkunski karakter ove skandalozne odluke Apelacionog suda?!

"Došlo je do povrede člana 6. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kojim članom je zajamčeno pravo na pravično suđenje, a koju Konvenciju je i naša zemlja potpisala i koje odredbe primenjuje kao sastavni deo pozitivnog prava; kao i povrede člana 4. Ustava Republike Srbije kojim je ustanovljeno načelo podele vlasti i garantovana nezavisnost sudske  u odnosu na zakonodavnu i izvršnu", stoji između ostalog u odluci Apelacionog suda, koji je istom presudom naložio i ponavljanje suđenja drugom tajkunu - vlasniku "Nibens grupe" Milu Đuraškoviću.

I dok u Apelacionom sudu juče niko nije hteo da komentariše odluku koja je šokirala kompletnu srpsku javnost, advokat Zdenko Tomanović, branilac Miroslava Miškovića, rekao je da je presuda morala da padne pošto je prvostepena presuda bila "politička odluka" (!?!).

Na drugoj strani, kako saznajemo, ukidanje presude Miškoviću izazvalo je šok i u Vladi i u Predsedništvu Srbije. Predsednik Aleksandar Vučić juče je po prvi put od dolaska na funkciju napustio svoje radno mesto pre 17 časova.

- Predsednik je bio šokiran kada je iz medija saznao za odluku Apelacionog suda. Odmah je ljutito pozvao svoje saradnike, rekao im da otkažu sve planirane sastanke i napustio Predsedništvo - prepričava za Informer jedan od Vučićevih saradnika. Prema njegovim rečima, predsednik je ubeđen da ukidanje presude Miškoviću nema nikakve veze sa pravom i pravdom, već samo i jedino sa tajkunskim milionima.

- Pre nego što je otišao iz kancelarije samo je rekao: Neću dozvoliti tajkunima da ponovo rade šta hoće! - prenosi naš sagovornik.

Stručnjaci kažu da je odluka Apelacionog suda "klasično odugovlačenje", odnosno pokušaj razvodnjavanja celog postupka. Advokat Svetozar Vujačić smatra da sudije Apelacionog suda očigledno nisu imale hrabrosti da potvrde ili izmene presudu. 

- Zato su se odlučile za "komfornu" i po sebe najbezbolniju varijantu. Ukidanjem presude ceo postupak je vraćen na početak, a Apelacioni sud je na taj način vruć krompir samo prosledio Specijalnom sudu - ističe Vujačić, dodajući da bi iste sudije koje su Miškoviću ukinule presudu u slučaju nekog običnog smrtnika nju sasvim sigurno ili potvrdile ili bi je preinačile:

Tanjug

mojugao

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ

POSLANIK SNS

Odluka Apelacionog suda je najbolji primer Vučićeve diktature i kontrole pravosuđa i medija. Očigledno neko drugi to radi, a ne Vučić. Kada sam ranije na to upozoravao, mnogi su mi se smejali.

- Ovakva odluka pokazuje da većina sudija krivičnog odeljenja Apelacionog suda ni po stručnim ni po moralnim kvalitetima ne zaslužuje da obavlja ovako odgovoran posao - izričit je Vujačić. 

Njegov kolega Borivoje Borović takođe nije iznenađen ovakvom odlukom.

- Ukidanje presude je bilo očekivano iz više razloga. Prvo, popustila je medijska pažnja za ovaj slučaj, a moć tajkuna je i dalje veoma velika, pre svega finansijska. Apelacioni sud je, inače, u poslednje vreme pod pritiskom Evropske komisije, koja insistira na suđenjima u razumnom roku i retko ukida presude prvostepenih sudova. To nam samo pokazuje da se u ovom postupku, očigledno, ide na odugovlačenje. Još minimum pet godina neće biti izrečena pravosnažna presuda. A za to vreme svašta može da se desi - zaključuje Borović.

Marko Matić iz medijske mreže "Antidot" smatra da je sve ovo urađeno kako bi odluka Apelacionog suda na kraju bila upotrebljena u svrhu tajkunovog političkog obračuna sa Vladom i predsednikom.

- Potvrda oslobađajuće presude Miškoviću za malverzacije s putarskim preduzećima i vraćanje na ponovno suđenje dela koji se odnosi na poresku utaju jasno ukazuju da je srpsko pravosuđe još inficirano partijskim kadrovima postavljenim u vreme skandalozne reforme 2009. godine. Situacija nije mnogo bolja ni u policiji i Tužilaštvu, koji su ovaj slučaj očigledno odradili veoma traljavo - napominje Matić.

Slučaj traje već skoro pet godina

* Miroslav Mišković, njegov sin Marko i Milo Đurašković uhapšeni su 12. decembra 2012. godine
* Protiv njih i saučesnika krivični postupak je pokrenut zbog sumnje da su oštetili putarske firme, tako što su mahinacijama izvlačili novac, čime su ih doveli do stečaja
* Tužilaštvo za organizovani kriminal teretilo ih je da su putarske firme, u periodu od 2005. do 2010. godine, oštetili za 16,95 milijardi dinara, a državni budžet za još 472 miliona dinara
* Slučaj u vezi sa Fabrikom maziva iz Kruševca (FAM) pokrenut je godinu i po dana ranije. Optuženima se na teret stavljalo da su oštetili tu firmu za 3.181.070.378,54 dinara (više od 32 miliona evra) i Đuraškoviću pribavili imovinsku korist od 1.498.289.138,43 dinara (oko 15 miliona evra)
* S obzirom na to da je većina optuženih za putarske firme i na optužnici za FAM, postupci su spojeni, i u februaru 2015. počelo je objedinjeno suđenje
* Miroslav Mišković osuđen je 20. juna 2016. godine na pet godina zatvora zbog utaje poreza, dok su Marko Mišković i Milo Đurašković osuđeni 25. maja iste godine na tri i po, odnosno sedam godina zatvora


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
jovica

pre 6 godina

Ovo je greška koju sud ne bi smeo da ponovi na ponovnom suđenju.

Maja

pre 6 godina

Bas me je porazila sramna odluka apelacionog suda :(

Gojko

pre 6 godina

Ova porazavajuca odluka nam je pokazala da u pravosudju jos uvek nije sve onako kako treba da bude i da se tragovi mracne proslosti srecu. Kriminalac kao Miskovic nikako ne sme biti na slobodi!

Miloš

pre 6 godina

Definitivno nema pravde! Pa koja su Miškoviću ljudska prava ugrožena? Ima on i previše ne samo ljudskih nego i svih ostalih prava.

Mia

pre 6 godina

Očigledno je da su sudije Apelacionog suda potkupljene da donesu oslobađajuću presudu ili ne umeju da rade svoj posao. A ako ne umeju da rade svoj posao, postavlja se jedno bitno pitanje, kako su do sada radili u Apelacionom sudu i gde su završili i kako su završili fakultete?!

Ogi

pre 6 godina

Nije u redu ali mislim da ce tu biti jos svasta,

Dale

pre 6 godina

Sudovi ga preterase! Velika rupa u pravnom sistemu Srbije!

Mario

pre 6 godina

Treba uhapsiti Miškovića i sve DOSove ministre koji su pokrali državu

pera ciganin

pre 6 godina

Sudijre apelacionog suda nezasluzuju da obavljajuposao za koji nisu strucni.

pera ciganin

pre 6 godina

Vidim tajkuni se raduju ali necemo dozvoliti da nas vrate u proslost.

rastko

pre 6 godina

Kad lopovi potplate sudije sudjenje traje do zastarelosti slucaja ili do smrti tuzene strane da bi ga sahranili kao postenog i nikad osudjivanog lica !!!

još traje igra

pre 6 godina

Za utaju poreza ovaj postupak neće moći da ga spase nikakav apelacioni niti bilo kakav drugi sud. A oni na zapadu zbog svojih interesa neće smeti da kod nas zahtevaju da pustimo onog ko utaji porez,a u njijhovim zemljama da te najstrožije kažnjavaju.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija