• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Alo

30.09.2017

21:31

NAJMOĆNIJA ŽENA SVETA ANGELA MERKEL: Nemačka je uz Vučića i Srbiju!

Politika

NAJMOĆNIJA ŽENA SVETA ANGELA MERKEL: Nemačka je uz Vučića i Srbiju!

Podeli vest

Nemačka kancelarka Angela Merkel u razgovoru za „Alo!” govori o formiranju nove vlade i takozvanoj Jamajka koaliciji, ali i o odnosima Srbije i Nemačke, kao i o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić

Osvojili ste još jedan mandat u Nemačkoj, ali zbog odlaska socijaldemokrata u opoziciju prinuđeni ste na formiranje druge koalicije. Kakav će biti stav nove nemačke vlade prema Srbiji?

- Pošto pregovori o formiranju nove vlade još nisu započeti, nisam u mogućnosti da vam detaljno odgovorim na ovo pitanje.

Šta se može očekivati od odnosa Nemačke i Srbije?

- Tu je ista stvar kao što sam i rekla u martu nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Nemačka i Srbija su dve prijateljske zemlje, koje su vrlo isprepletane. 400.000 Srba stalno živi u Nemačkoj. Mi smo jedna od najvažnijih trgovinskih partnera u Srbiji. Istovremeno, direktna nemačka ulaganja iznosila su 1,3 milijardu evra. Danas možemo reći da 370 kompanija sa nemačkim učešćem u Srbiji zapošljava više od 25.000 zaposlenih. Želimo da ova saradnja bude dodatno ojačana i razvijena. Takođe je dobro što je predsednik Aleksandar Vučić u poslednjih nekoliko godina pokrenuo i sprovodi velike reforme, koje su utrle put za veću ekonomsku efikasnost i bolje okruženje za ekonomska ulaganja. Želela bih da ohrabrim Aleksandra Vučića da nastavi svoj put i u reformama pravne države, jer je to i sada fokus pristupnih pregovora.

 

10 puta izabrana za najmoćniju ženu sveta

Nemačka kancelrka Angela Merkel proglašena je najmoćnijom ženom na svetu za 2016. godinu u izboru američkog magazina „Forbs“, i to rekordni deseti put.

Hilari Klinton, bivša državna sekretarka SAD, zauzela je drugo mesto, dok se na trećem mestu nalazi šef američkih Federalnih rezervi Dženet Jelen.

Na četvrtom mestu najmoćnijih žena na svetu nalazi se supruga američkog poslovnog magnata Bila Gejtsa - Melinda Gejts, dok je direktorka Centralne banke Rusije Elvira Nabijulina, jedina Ruskinja na listi, zauzela 56. mesto.

Na šta će najviše insistirati EU kada je reč o pregovorima o članstvu Srbije u EU?

- I ranije sam to rekla, i to je i dalje na snazi. Soboda štampe i sloboda mišljenja takođe su od velike važnosti u ovom kontekstu. Još jednom bih želela da naglasim kada o reformama ponovo i iznova govorimo, to nije nešto što nameće ili na čemu insistira Brisel i EU, ali je u krajnjoj liniji u interesu Srbije.

AP PHOTO

Šta mislite o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj borbi za Kosovo?

- Ponovila bih stav koji sam iznela i tokom našeg susreta. Srbija je deo regiona u kojem se svakodnevno vodi borba za stabilnost. Predsednik Vučić i ja smo često razgovarali o tome. On je oduvek radio na tome da obezbedi stabilnost i mir, naročito u pogledu odnosa sa Kosovom. Ovde možemo davati savete, ali priča se nastavlja. Zbog toga su njegove reforme posebno hrabre, a naravno i odnosi sa Kosovom su postali mnogo bolji. I u svojoj čestitki predsedniku na pobedi sam istakla da se Srbija suočava s velikim izazovima i da je nastavak reformskog kursa dalji korak ka Evropskoj uniji. I regionalno pomirenje i saradnja su važni zadaci i Nemačka je spremna da podrži Srbiju.

Imali ste poruku i za premijerku Brnabić?

- I njoj sam čestitala na izboru i rekla da je jačanje vladavine prava, kao i normalizacija odnosa sa Kosovom, važan indikator u naporima da se Srbija približi EU.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija