• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

01.10.2017

19:20

(FOTO) VLADA SRBIJE otvorila vrata za građane!

Politika

(FOTO) VLADA SRBIJE otvorila vrata za građane!

Podeli vest

Povodom manifestacije "Otvoreni dani evropske baštine" koja ove godine nosi naziv "Lepeza mogućnosti" danas su za građane otvorena vrata Vlade Republike Srbije

Posetioci mogu čuti priču o bogatoj i burnoj prošlosti zgrade Vlade, koja je prvobitno bila zgrada Ministarstva finansija Kraljevine Jugoslavije, dva puta rušena u bombardovanju i riznica srpskih dela likovne umetnosti.

Kroz priču je iz pres sale, gde se danas novinarima obraćaju domaći i strani zvaničnici, povela istoričarka Katarina Golubović koja je govorila o istorijskom i arhitektonskom delu te građevine.

Tanjug

- Smeštena na raskrsnici dve centralne beogradske ulice, njen značaj prepoznao je i Knez Miloš Obrenović koji je planirao da tu smesti administrativni, vojni i državni centar prestonice, što je donekle i izveo - kaže Golubović.

Ona je podsetila da je sadašnji izgled zgrada dobila izgradnjom u periodu od 1926. do 1928. godine, te da je bila prva zgrada izgrađena za potrebe državne administracije u tadašnjoj Kraljevini.

Tanjug

Nadogradnjom, ruski arhitekta Nikola Krasnov dao je zgradi Vlade moderniji i lepši izgled, a njegova nadogradnja ubraja se u najuspešniju nadogradnju u beogradskoj arhitekturi.

Napomenula je da je zgrada uništena dva puta, 1941. i 1999. godine, te da je drugog puta uništen njen veći deo okrenut prema ulici Kneza Miloša i da je rekonstrukcijom 2000. godine dobila sadašnji izgled.

Tanjug

Nekada je ova zgrada bila riznica 400 dela likovne umetnosti, kaže Golubović i dodaje da ih danas nema toliko, ali da su neka od tih dela za posetioce "Dana evropske baštine" izložili u holu ispred sale za sednice.

To su dela velikana naše likovne umetnosti poput Nadežde Petrović, Moše Pijade, Marka Murata i drugih.

Tanjug

Posetioce i novinare je iz pres sale u salu za sednice povela iz protokola Vlade Ljudmila Milatović koja je objasnila da se svakog četvrtka za okruglim stolom okupljaju premijer i ministri radi održavanja sednice.

Za okruglim stolom ispisana su imena premijerke i ministara te su građani, bar na kratko, mogli biti Ana Brnabić, Nebojsha Stefanović, Zoran Ðorđević...

Tanjug

Najzanimljiviji deo današnje ture bila je soba za poklone gde su smešteni svi pokloni skuplji od 1.700 dinara i koji su premijeri od Vojislava Koštunice do sadašnje premijerke Ane Brnabić dobijali na poklon.

Na pitanje jednog od posetioca koja je najskuplja stvar u sobi, Milatović je odgovorila "ta na kojoj stojite", a u pitanju je azerbejdžanski tepih procenjen na 2.500.000 evra.

Tanjug

Maradonin dres, porcelanske i kristalne vaze, ruske babauške, kaput kao prvi odevni predmet poklonjen sadašnjoj premijerki, naliv pera, mačete samo su neki od predmeta izloženi u ovoj jedinstvenoj sobi.

Prema evidenciji, kaže Milatović, od 2005. godine kada se Srbija priključila "Danima evropske baštine" zgradu Vlade je posetilo 3.500 zainteresovanih građana.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija