• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.10.2017

15:33

POPOVIĆ I LIHAČOV o saradnji Srbije i Rusije u oblasti mirne primene nuklearnih tehnologija!

Politika

POPOVIĆ I LIHAČOV o saradnji Srbije i Rusije u oblasti mirne primene nuklearnih tehnologija!

Podeli vest

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije, Nenad Popović, sastao se danas u Moskvi sa generalnim direktorom ruske Državne korporacije za atomsku energiju "Rosatom", Aleksejem Lihačovim

Tom prilikom Popović je istakao da je Srbija zainteresovana da ostvari bližu naučnu saradnju između Nuklearnog instituta Vinča i Nuklearnih objekata Srbije sa ruskim Rosatomom.

- U institutu Vinča i Nuklearnim objektima Srbije radi preko 250 doktora nauka. Ti sistemi su jedni od najvećih naučnih kapaciteta Srbije - rekao je Popović i dodao da postoji veliki potencijal za saradnju srpskih i ruskih naučnika u oblasti mirne primene nuklearnih tehnologija.

- Želimo da otvorimo mogućnost saradnje između ruskih i srpskih naučno-istraživačkih organizacija, naučnika i inovacionih kompanija u sferi atomske energije i njenog mirnog korišćenja u medicini, poljoprivredi, industriji - rekao je Popović.

mbpi.gov.rs

Popović i Lihačov su istakli da je jedan od mogućih vidova saradnje između Nuklearnog instituta Vinča i Rosatoma zajedničko ulaganje u proizvodnju ciklotronskih radiofarmaceutika i primenu protonske terapije u medicini.

- Reč je o razvoju medicinskih proizvoda koji bi bili namenjeni čitavom regionu Balkana. Razgovori o tome već su vođeni u prošlosti, a ruska strana je pokazala spremnost da ti razgovori budu obnovljeni - objasnio je Popović.

mbpi.gov.rs

Popović i Lihačov su ocenili da postoji mogućnost za ostvarivanje bliže saradnje između Rosatoma i preduzeća Nuklearni objekti Srbije. Popović je istakao da su ruski partneri zainteresovani da pruže pomoć Nuklearnim objektima Srbije u znanju, opremi i obukama.

- Preduzeće Nuklearni objekti Srbije je jedino preduzeće na teritoriji Republike Srbije čija je delatnost usmerena ka bezbednom upravljanju nuklearnim objektima i radioaktivnim otpadom. To je odgovoran i važan posao za bezbednost cele države. Zato znanja naših stručnjaka, kao i oprema na kojoj oni rade, moraju stalno da se unapređuju. Posebno su nam važna iskustva ruskih partnera u tretmanu radioaktivnog otpada. Dogovoreno je da u budućnosti Nuklearni objekti Srbije šalju svoje stručnjake na obuku u Rosatom - naglasio je posle sastanka Popović.

Sastanku Popovića i Lihačova u sedištu Rosatoma u Moskvi prisustvovao je i ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji Slavenko Terzić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija