• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Željko Cvijanović

05.10.2017

22:30

UREDNIK "NOVOG STANDARDA" ZA INFORMER! Cvijanović upozorava: EU NAS VIDI SAMO KAO PLEN!

Politika

UREDNIK "NOVOG STANDARDA" ZA INFORMER! Cvijanović upozorava: EU NAS VIDI SAMO KAO PLEN!

Podeli vest

Glavni urednik "Novog standarda" Željko Cvijanović, koji važi za jednog od najboljih poznavalaca gepolitičkih prilika na Balkanu, ističe da su dvostruki aršini EU prema Kosovu i Kataloniji najbolji pokazatelj da Brisel na Srbiju gleda samo kao na svoj plen.

U autorskom tekstu za Informer, Cvijanović poručuje da bi Srbija posle svega morala da ima razrađen plan B u pregovorima s Unijom. Njegovu analizu prenosimo u celosti:

Pre tridesetak godina, kad se u svetskim odnosima ipak držalo do međunarodnog prava, izjave briselskih portparola Margitisa Šinasa i Maje Kocijančič bile bi skandal prvog reda, o kome bi se pričalo mesecima. Ovako, njihovo odbijanje da porede secesiju Katalonije i Kosova jer je "Španija članica EU, a Srbija je izvan" (Šinas) i zato što je "Kosovo sui generis slučaj" (Kocijančič) jedva da su ikog uzbudile izvan Beograda.

Ne treba nam
Unija, već plan B

Njihovo odbijanje da porede secesiju Katalonije i Kosova pokazuje da se s Briselom ne sme razgovarati bez razrađenog plana B
Željko Cvijanović, "Novi standard"

S druge strane, većina pravnih autoriteta saglasna je s tim da u strogo pravnom smislu između secesije Katalonije i Kosova nema razlike. To znači da suštinski različit tretman dve situacije ne proizlazi iz interpretacije prava, već iz politike, tačnije odnosa snaga na međunarodnoj sceni. To je jasno srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je rekao da zbog sve očiglednije greške ne očekuje izvinjenje iz EU zato što Srbiju niko ne štiti.

Ako kao kandidat za članstvo Srbija od većine zemalja EU ne može da očekuje odnos zasnovan na međunarodnom pravu, već samo na politici kao večitom balansu interesa i odnosa snaga, to su veoma važne poruke budućem članstvu Srbije u EU. Naime, ako politika potiskuje pravo, tad ne postoji nikakva obaveza EU o prijemu Srbije, bez obzira na žrtve i ustupke koje Srbija učini Uniji do 2025, koja je neformalno određena za godinu prijema.

A to opet znači da odnos EU prema Srbiji nije odnos prema budućoj članici, koji bi morao biti pravno utemeljen, već odnos prema plenu, koji je uvek utemeljen na balansu interesa i odnosa snaga. Iz toga sledi da članstvo Srbije u EU nikako ne može biti izvesno, za razliku od sasvim izvesnog drugorazrednog položaja naše zemlje prema EU, bila unutra ili ne.

Skandalozno briselsko poređenje Katalonije i Kosova upalilo je sve lampice u Beogradu. Naime, odavno je jasno koliko je razumno da, pre svega zbog razloga bezbednosti, Srbija nastavi i dijalog sa Briselom i sa Prištinom. Sada, međutim, postaje jasno da se sa Briselom ne sme razgovarati bez već razrađenog plana B, kao što nije razumno da se u dijalogu sa Prištinom prave nepovratni ustupci".
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Zoran

pre 6 godina

Apsolutno su pravilni i dijagnoza i akcioni plan. S tim što Srbija danas već ima i potencijal da bude rigidnija u svojim zahtevima, pa i da postavlja uslove, jer će se nakon slučaja Katalonije bezobrazluk Zapada "topiti" kao polarni glečer. A samo zamislite kolaps koji bi nastupio ako u nekoj od EU članica dođe na vlast partija koja povuče priznanje lažne države Kosovo, ili to npr. to uradi Crna Gora (logično, tak nakon "pada" dragog nam Mila). Sa druge strane, šanse da SAD i VB privole onih 5 EU članica koje nisu priznale Kosovo su od sada svedene na nulu.

bb

pre 6 godina

Hvala bogu da je neko otvoreno progovorio o ovakvim stvarima.Sve vreme se prica uvijeno.Evropa/citaj NATO/ nikada nije imala nameru da budemo njen ravnopravni deo .

Ceca

pre 6 godina

Nećemo se odupreti pritiscima, sa koje god strane da dolaze, pa makar i od EU.

farisejski

pre 6 godina

Osim izvornih clanica,sve ostale drzave su plen EU.

dina

pre 6 godina

Ipak ima razlike izmedju Katalunje i Kosova...Kosovo je oteto silom!

Filip

pre 6 godina

Cvijanović jeste u pravu, ali toga su svi svesni, mislim na rukovodstvo Srbije. Treba ih nadmudriti i dobiti njihovim oružjem. Polako prave greške, kao u izjavi oko Kosova i Katalonije.Tad ih treba napasti.

Miki

pre 6 godina

Dvostruki aršini koji su primenjeni po pitanju KIM su se EU obili o glavu.

Rajko

pre 6 godina

Stvarno smo šokirani izjava Brisela o Kosovu i Kataloniji. Postavlja se stvarno pitanje, je li je prijem u EU politička volja EU ili je zasnovano na pravu, ispunjenju određenih obaveza? Ako je samo politička volja, ona u svakom trenutku može da prestane da postoji, a to je vrlo obeshrabljujuće za one koji su krenuli na put ka EU.

Nebojša

pre 6 godina

Svaka čast gospodinu Cvijanoviću! Odličan tekst!

Dario

pre 6 godina

Bravo, Cvijanoviću, pogodio si tačno u centar!

Vodolija

pre 6 godina

ЕУ оваквим потезима само удаљава Србију од чланства.

mala

pre 6 godina

Sriju EU nikada nije gledala istim ocima kao druge, a to su dokazali sa Katalonijom.

kokice

pre 6 godina

Plan B, je savez sa Rusijom i Kinom a sa ovima Adios

Branislav

pre 6 godina

Potez ( PISMA ČLANICAMA EU ) Predsednika Srbije Aleksandra Vučića je genijalan potez. Njihov licemerni, podlački odgovor bit će nam savršeni alibi da ih otkačimo za sva vremena!!!

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija