• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.10.2017

18:55

STRAŠNA SUDBINA NAŠIH HEROJA! SRPSKI VOJNICI MASOVNO UMIRU OD KARCINOMA od posledica NATO bombi!

Politika

STRAŠNA SUDBINA NAŠIH HEROJA! SRPSKI VOJNICI MASOVNO UMIRU OD KARCINOMA od posledica NATO bombi!

Podeli vest

Na stotine srpskih vojnika i oficira umrlo u strašnim mukama od najtežih oblika kancera pošto su se tokom NATO agresije na Kosovu ozračili osiromašenim uranijumom iz bombi. Rak pokosio više od 40 rezervista Malčanskog odreda iz Svrljiga, koji su se borili kod Uroševca

Vadili oči zbog karcinoma
Dvojica srpskih vojnika, koja su bila na straži kod Uroševca, dobila su karcinom očnih jabučica od NATO bombi. Morali su da im izvade oči
Zoran Stanković, patolog i bivši ministar zdravlja

Na stotine srpskih vojnika i oficira, koji su 1999. godine na Kosovu branili zemlju od NATO agresora, umrlo je od najtežih oblika karcinoma pošto su se ozračili osiromašenim uranijumom iz bombi, saznaje Informer!

Prema saznanjima našeg lista, samo u Malčanskom odredu rezervista iz Svrljiga, koji su se za vreme bombardovanja borili u okolini Uroševca, rak je pokosio 40 ljudi, dok ih bar još toliko i dalje boluje od nekog oblika karcinoma. Mnogi od njih su bili toliko ozračeni da su samo nekoliko meseci po završetku agresije umrli u najstrašnijim mukama pošto su im dijagnostikovani tumori veći od deset centimetara.

O ovim strašnim zločinima za Informer svedoči čuveni patolog i bivši ministar zdravlja Zoran Stanković, koji je još tokom bombardovanja tvrdio da NATO na Srbiju baca bombe sa osiromašenim uranijumom.

- Dok sam radio na VMA susretao sam se sa ljudima, vojnicima čije je zdravlje bukvalno bilo razoreno zbog radijacije. Najstrašniji je primer dvojice srpskih vojnika koji su bili kod Uroševca na straži kada je ispaljen veliki broj uranijumskih projektila. Oni su vrlo brzo dobili karcinom očne jabučice i oči su im izvađene! Ovo je samo jedan užasan primer, a to je kap u moru, jer je na stotine srpskih vojnika posle NATO agresije obolelo od raznih oblika karcinoma. Odavno sam govorio o tome, ali sam dugo nailazio na zid ćutanja, jer mnoge moje kolege nisu htele o tome da svedoče - rekao je Stanković.

Informer

Retki oblici raka
Ljubiša Ivković iz Prekonoga kod Svrljiga dobio je redak oblik raka, od kojeg je pljuvao krv i imao visoku temperaturu. Umro je u martu 2001. u 46. godini

Možda i najgoru sudbinu doživeli su vojnici Malčanskog odreda, koji je činilo oko stotinak rezervista iz Svrljiga i okolnih sela. Gotovo svi pripadnici ove čete posle rata su oboleli od najtežih oblika karcinoma, a za barem 40 se pouzdano zna da su umrli. Jedan od njih je Ljubiša Ivković, moler iz sela Prekonoge kod Svrljiga, kog je 2001. u 46. godini pokosio mezoteliom pleure, redak oblik raka koji napada unutrašnje organe, najčešće pluća. Ljubišin otac Miodrag za Informer priča u kakvim mukama je umro njegov sin.

- Moj Ljuba je nastradao u selu Vršce na Kosovu, gde je NATO gađao makete tenkova koje su naši vojnici napravili od prikolica. Jedne noći dok je bio na straži, NATO je baš tada sasuo ogromnu količinu bombi na njihov položaj. Posle toga je počeo teško da diše, dobio je visoku temperaturu, gorelo je sve iz njega, a kada se vratio kući, već je povraćao krv.

Devojčici otpali nokti

Zoran Stanković je ispričao strašan slučaj sedmogodišnje srpske devojčice, koja se posle bombardovanja igrala u krateru od bombe.
- Pravila je kolačiće od blata u rupi koju je napravila bomba i ubrzo su joj otpali svi nokti na rukama. Posle toga je dobila epilepsiju, pa težak oblik bronhitisa. Takođe, jedan mladić koji je kao suvenir nosio uranijumski metak, umro je kasnije od teškog oblika raka - otkriva Stanković.

Bledeo je kao senka godinama, a nisu mu verovali da se razboleo na ratištu. Mislili su da ima tuberkulozu. Tek kasnije su otkrili da je oboleo od retke vrste raka, ali tada je već bilo kasno. Umro je 24. marta 2001. u 46. godini- priča nam otac Miodrag (86).

On dodaje da su se njegovom sinu, dok je još bio živ, javljali drugovi sa ratišta sa sličnim simptomima raka:

- Otišlo ih je na Kosovo nekoliko desetina, možda stotinak, a za barem 40 se zna da ih više nema. Bili su svi zdravi ljudi, momčine u najboljim godinama Moj Ljuba je svoje ratne drugove sretao po bolnicama, žalili su se svi na iste simptome, a niko im nije verovao da su bolesni. Jovica Dimitrijević iz Beloinja kod Svrljiga, Boban Aleksić iz sela Drajinac, Milomir Antić iz Okruglice samo su neki od njih... - kaže Miodrag i dodaje da svako seosko groblje u okolini Svrljiga ima barem jednog vojnika koga je ubio rak posle bombardovanja.

Čikarić: Zračili se u kontinuitetu

Onkolog dr Slobodan Čikarić kaže da samo laicima može da predstavlja iznenađenje to što je srpska vojska koja se 1999. godine za vreme bombardovanja zatekla na Kosovu ili Pčinjskom okrugu nekoliko godina po okončanju rata masovno počela da poboljeva od raka.
- S obzirom na činjenicu da je posle bombardovanja dokazano da je NATO dole bacao bombe sa osiromašenim uranijumom, to je bilo i za očekivati. Jednostavno, ti ljudi su u kontinuitetu unosili putem hrane, vode i vazduha u sebe radioaktivne čestice, koje su dalje putem krvi dospevale i u ćelije. Trebalo bi naglasiti da je proces od unošenja radioaktivnih čestica do pojave raka vremenski dug i kreće se od 5 do 10 godina kod solidnih tumora kakva je recimo leukemija, odnosno od 10 do 20 godina kod ovih drugih, kakav je rak mozga, pluća, debelog creva... - kaže Čikarić.


45 italijanskih vojnika iz KFOR umrlo od raka, a 515 obolelo

Informer

Čak 45 italijanskih vojnika koji su 1999. godine služili u sastavu KFOR-a umrlo je od raka posle rata na Kosovu, dok je njih 515 obolelo od raznih vrsta karcinoma. Većina obolelih i njihove porodice tužili su državu Italiju i dobili milionske odštete u sudskim sporovima.
Utvrđeno je da je većina italijanskih vojnika u bazama u kojima je bila smeštena na Kosovu pila kancerogenu vodu, zagađenu osiromašenim uranijumom. Takođe, italijanski vojnici su, za razliku od američkih, bili potpuno neobučeni za susrete sa radioaktivnim materijama, a nisu imali ni adekvatnu opremu koja bi ih štitila.
Kasnije su svi lečeni u tri centra u Rimu, Milanu i Firenci, ali su mnogi izgubili bitku sa karcinomom. 

Oboleli Pavković, Lazarević, Delić...

Informer

Nekoliko desetina srpskih oficira obolelo je od karcinoma posle rata na Kosovu, a među njima su generali Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević, Božidar Delić. General Negoslav Nikolić iz Niškog korpusa u međuvremenu je preminuo od raka pluća, a karcinom je pokosio i nekoliko pukovnika i majora koji su branili Srbiju na Kosovu.


Strašne sudbine srpskih vojnika

* Dragan Stevanović iz Donjeg Dušnika kod Gadžinog Hana po povratku sa ratišta žalio se na jake glavobolje, nesanicu, nedostatak apetita. U avgustu 1999. primljen je u bolnicu u Nišu gde mu je odstranjen tumor na mozgu veličine devet centimetara. Ubrzo je pao u komu, a nakon još jedne operacije preminuo je u junu 2000. u 26. godini.
* Dejan Živić iz niškog naselja "Branko Bjegović" bio je na straži kod Đakovice kada je 150 metara od njega NATO bacio bombu od 2,2 tone. Ubrzo potom dobio je rak limfnih žlezda, a limfni čvor na vratu uvećao mu se najpre do veličine klikera, a potom i do veličine pesnice. Umro je 2001. u 26. godini posle dve godine provedene u veoma teškom stanju.
* Milanu Radiću iz Beograda po povratku sa ratišta je dijagnostifikovan papilarni karcinom koji je metastazirao po celom telu. Posle čak 11 operacija, izvađenih limfnih čvorova i žlezda, ostao je težak invalid.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Gandra

pre 6 godina

Зар на све ово треба нека реч. Тишина станује у сваком нашем срцу, нас живих сведока овог крволочног, стратешким циљевима Империјалне Америке оправдаваног пира. Претешка је туга над самима собом, рођеном децом, браћом и сестрама и свима драгима, знанима и не знанима, које нам пре времена ови насилници из живота у гроб отргоше. Сви ми који претекосмо, претекосмо само зато да има ко да памти и ту памет да мајчиним млеком свакој Богом датој српској беби и крв пренесе. Да памти!

Peca

pre 6 godina

I sta sad ? Svi mi to znamo I sta? Da nece mozda Ameri da se izvinu i da to sve plate ? Kojesta.

Petar JVetar

pre 6 godina

Српски мученици. Па докле више Срби да страдају? Зар не разумете?! Слободу Србин никада неће дати! Вековима нас нападате и са необјашњивом мржњом покушавате да нас уништите - к'о да вас сам Нечастиви шаље.nСлава новодопским српским мученицима и хвала им за Србију и део косметске земље земље који је остао слободан. Проћи ће и ова окупација а онда Срби... памет у главу и схватите - никад у окружењу нисмо имали ( осим Црногораца ) часне комшије.nn

Lako ako se hoće

pre 6 godina

Nije teško utvrditi broj veterana sa Kosova koji su oboleli od raznih vrsta karcinoma zbog upotrebe raznih vrsta projektila sa osiromašenim i uranijumom, i drugim agensima, tokom američke oružane AGRESIJE(ne bombardovanbja) na SRJ.Verovatno i ne samo sa osiromašenim uranijumom? Dobro se sećam kada je jedan španski pilot, kapetan, u intrvjuu za neki medij izjavio da nesme ni da kaže sa čime su nas sve zasipali. Pozovite veterana koji su oboleli od karcinoma, i drugih neobičnih oboljenja, da se jave na određeni broj telefona ili adresu, i vrlo brzo će se sve videti. Jedan sam od veterana koji je posle tri meseca oboleo, prvo od Sklerodermije , posle tri godine od malignog melanoma.

grof01

pre 6 godina

Kakav NATO!!!Umiranje je Božja kazna za strahovite ratne zločine i genocid koji su počinili!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija