• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.10.2017

09:56

POPOVIĆ U KINI: Srbija uskoro - regionalni centar za inovacije!

Politika

POPOVIĆ U KINI: Srbija uskoro - regionalni centar za inovacije!

Podeli vest

Srbija bi uskoro mogla da postane regionalni centar za inovacije u okviru globalne inicijative “Pojas i put”, rečeno je danas u Pekingu na sastanku ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića i zvaničnika Kine

Popović se sastao sa predsednikom Kineske asocijacije za međunarodne programe i razmenu (CEAIE) Liu Liminom sa kojim je razgovarao o mogućnosti da se formira Centar za razvoj inovacija i tehnoloski razvoj u okviru mehanizma saradnje Kine (CIEZ) i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

On je istakao da su partneri iz Kine prihvatili tu ideju.

Popović je tim sastankom započeo trodnevnu posetu Kini tokom koje će se sastati sa zvaničnima Kine i rukovodiocima velikih kineskih državnih kompanija uključenih u realizaciju projekta izgradnje srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu.

Popović, koji je i šef vladine Radne grupe za realizaciju projekta izgradnje srpsko-kinskog industrijskog parka u Beogradu, podsetio da su prošlog meseca u oblasti visokog obrazovanja Srbija i Univerzitet u Novom Sadu bili centar okupljanja ministarskih i univerzitetskih delegacija zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine.

- Tom prilikom na Univerzitetu u Novom Sadu osnovan je Sekretarijat Konzorcijuma institucija visokog obrazovanja na nivou mehanizma 16+1. Osnovni cilj tog Sekretarijata je uzajamno jačanje kapaciteta institucija visokog obrazovanja za razvoj inovacija, istraživački rad i transfer znanja i tehnologija u industriju - rekao je Popović za Tanjug.

mbpi.gov.rs

Popović je istakao da je sa kineskim partnerima razgovarao o mogućnosti da se, pored formiranog Sekretarijata, osnuje Centar za razvoj inovacija i tehnoloski razvoj u okviru mehanizma Kina-CIEZ.

- Siguran sam da Srbija ima kapacitet da pokrene ove dve izuzetno komplementarne aktivnosti sa ciljem jačanja sveukupnih akademskih, razvojnih i inovativnih kapaciteta u okviru Inicijative Pojas i put - objasnio je Popović.

Dodao je da Srbija želi da se više oslanja na iskustva Kine u razvoju inovacija i primeni IT industrije.

- Kina je jedna od zemalja koja je najdalje odmakla u procesu digitalizacije svoje industrije. To je proces ka kojem se kreće i Srbija. Kineski partneri mogu da nam prenesu dragocena iskustva iz oblasti digitalnih inovacija i transformacija industrijskih i proizvodnih tehnologija - rekao je Popović.

Kako kaže, Srbija ima veliki potencijal u industrijskoj i tehnološkoj saradnji sa Kinom.

Popović je naveo da posebno u sferi obrazovanja možemo da ostvarimo saradnju - razmenu studenata i profesora, realizujemo programe na magistarskim i doktorskim studijama i drugu saradnju naših naučno - istraživačkih i akademskih organizacija.

- Siguran sam da će u narendom periodu ova tema biti na stolu pregovora koje ćemo voditi u okviru formata saradnje CIEZ, a i naše bilateralne saradnje sa Kinom.

Kineska strana je na sastanku predložila da Vlada Srbije razmotri i ideju o osnivanju i posebnog Srpsko-kineskog naučno-tehnološkog i inovacionog centra u Srbiji, koji bi mogao da sarađuje sa svim relevantnim institucijama na teritoriji Kine.

- Ideja je sada došla i o tome ćemo razgovarati kada se vratim u Srbiju, informisaću o tome i premijera i predsednika Srbije - naveo je ministar Popović.

Ističe da će budući industrijski park, koji će biti izgrađen u Borči i biti najsavremeniji u Jugoistočnoj Evropi, značajno biti vezan za tehnologije i inovacije.

- Razgovarali smo i o distancionom obučavanju naših kadrova koji se bave inovacijama i tehnologijama, kako bi i oni imali pristup najsvremenijim znanjima koje kolege iz Kine mogu da nam pokažu. Kina je danas nesumnjivo jedan od nekoliko najvećih lidera u oblasti tehnoogije i inovacija u celom svetu - rekao je Popović.

Rekao je da je bilo reči i o finansiranju tih programa za razvoj inovacija i tehnološki razvoj i da će se o tome detaljnije razgovrati posle donošenja odluke o formiranje Centra za inovacije i tehnologije u okviru saradnje 16 plus jedan i Srpsko-kineskog naučno-tehnološkog i inovacionog centra u Srbiji gde bi kineske kolege mogle da pokažu konkretno na delu u Srbiji.

Tako da će, dodaje, naša akademska i inovativna zajednica, posebno mladi koji počinju sa start ap kompanijama, moći zajedno da rade sa kineskim kompaijama.

Popović je naglasio da će to privući investitore, pošto su kapital i investitori uvek tamo gde su inovacije i tehnološki razvoj, kao i sart ap zajednice.

Liu Limin je istakao da je Kina zainteresovana za realizaciju ideje o formiranju Centra za inovacije i tehnoloski razvoj u Srbiji u okviru formata 16+1.

Dodao je da Kina želi produbljivanje saradnje sa Srbijom u oblasti inovacija, podsticanja preduzetnistva i tehnoloskog razvoja.

Predsednik CEAIE je ocenio da je tehnološki razvoj i modernizacija industrijske proizvodnje u Kini važan proces koji se sprovodi uz snažnu podršku institucija visokog obrazovanja.

- Kapaciteti za razvoj inovacija leže u našim univerzitetima. Zato je za razvoj saradnje u oblasti inovacija, važna saradnja i razmena znanja između univerziteta u Kini i Srbiji - rekao je Liu.

On je izrazio zahvalnost Srbiji na uspešno organizovanoj konferenciji o visokom obrazovanju koja je u okviru inicijative Pojas i put u Novom Sadu.

Saradnja sa Kinom u ovoj oblasti će biti fokusirana na infromacine tehnologije, robotiku, Industriju 4.0 i nove proizvodne tehnologije, rekao je savetnik ministra Popovića i profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu Petar Petrović.

On je kazao da je cilj da se stimulišu univerziteti da sarađuju i budu usmereni na realizaciju naučno - istraživačkih projekata, pre svega u oblasti industrije.

Naveo je da Kina razvija program “Mejd in Čajna 2025”, sa ciljem da do 2050. godine Kina bude prva ekoniomija sveta.

EU i njene članice razvijaju nacučne programe koji imaju cilj da učestvuju u tom kineskom programu.

Kina planira da realizuje program u tri faze - razvoj IKT, CNC mašina i robotike, “er spejs” opreme za kosmička istraživanja, zatim okeanska istraživanja, dodatni razvoj u oblasti železnice, štedljivih vozila, energetske efikasnosti, biomedicine, poljoprivrede i drugo.

Petrović je naveo da Srbija, takođe, može da se uključi u taj proces i sa Kinom da radi na razvoju novih tehnologija, digitalizaciji svoje industrije, što je jedan od prioriteta u ekspozeu premijere Ane Brnabić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sasa

pre 6 godina

Kina kao vodeca zemlja u oblasti inovacija i tehnoloskog razvoja,i Srbija koja ima potencijal u toj oblasti je ogromna sansa za nasu ekonomiju. Ako uzmemo u obzir prijateljstvo Kine i Srbije,ovaj projekat ne smemo propustiti.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija