• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

10.10.2017

13:43

(VIDEO) ERDOGAN U BEOGRADU: Vučić mu priredio svečani doček, a posle razgovora potpisano 12 međudržavnih sporazuma!

Politika

(VIDEO) ERDOGAN U BEOGRADU: Vučić mu priredio svečani doček, a posle razgovora potpisano 12 međudržavnih sporazuma!

Podeli vest

Predsednik Aleksandar Vučić dočekao je danas ispred Palate Srbija predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji. Srbija i Turska će u budućnosti graditi sve bolje odnose, poručio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare. I Erdogan je poručio da će se odnosi dve zemlje bolje razvijati i da će imati posebnu konotaciju

Za Erdogana je priređen svečani doček, uz postrojenu Gardu i intoniranje himni dve zemlje, a pored predsednika Vučića, turskog zvaničnika dočekali su i članovi Vlade Srbije.


Predsednik Srbija Aleksandar Vučić najavio je da će biti potpisan Memorandum sa turskom kompanijom "Taip" koja će investirati u Kraljevu i u tom gradu zaposliti 2.500 ljudi.

Tanjug


Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, zahvalio turskim investitorima na toj, ali i na svim drugim inevsticijama u Srbiji.

- Čekali smo, a pošto smo bili nedovoljno brižni, pa smo uspeli da uništimo gotovo sve fabrike građene pre 40 godina... Danas smo uspelid a zamolimo i turski investitor dolazi u Kraljevo, gde će zaposliti 2.500 radnika - rekao je predsednik Srbije.


Vučić je dodao da u Kraljevu danas ima 14.380 nezaposlenih.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Turske Erdogan Redžep Tajip Erdogan potpisali su danas u Beogradu zajedničku političku Deklaraciju o osnivanju Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske.

Vučić je rekao da je izuzetno važno da se osiguraju mir, stabilnost i dobri odnosi Srba i Bošnjaka i u Novom Pazaru, i Tutinu, Sjenici, Prijepolju, Priboju....i svakom drugom mestu u Srbiji.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom pred sutrašnju posetu Novom Pazaru rekao da će o tome i tamo govoriti i podvukao da neće samo Bošnjaci dočekati i pozdraviti turskog predsednika, nego će to učiniti i Srbi, kao što će ga i danas veliki broj ljudi ovde, u Beogradu, pozdraviti. 

- Nije ovo 1389. godina, kako neki zamišljaju. MI smo danas u 2017. godini i hoćemo i želimo najbolje moguće odnose sa Turskom. I napravićemo ih i izgradićemo ih. To je u interesu Turske, kako sam čuo od našeg prijatelja Erdogana, a to je u velikom interesu Srbije - rekao je predsednik Srbije. 

 

Tanjug

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je na zajedničkoj konferenciji za novinare da će turskim privrednicima dati podršku za ulaganje u Srbiju, kao i da su potpisivanjem 12 sporazuma u različitim oblastima napravljeni dobri temelju za buduću saradnju.

Takođe, ukazao je da postoji prostor za povećanje trgovinske razmene Srbije i Turske sa sadašnjih 800 miliona dolara.

Želim da kažem i ovde i sutra u Novom Pazaru da nikada neću biti uz nacionalizam bilo koje vrste, izjavio je danas predsednik Turske Redzep Tajip Erdogan u Beogradu.

U vezi s Novim Pazarom ne postoji nikakav problem, kaže predsednik Turske i poručuje da će i sutra, prilkom posete tom regionu, iskoristiti priliku da Novopazarcima poruči da su oni most prijateljstva između dve zemlje, da to treba da podstiču i da cene. 

Tanjug

Na pitanje novinara šta će poručiti stanovnicima Novog Pazara, odgovorio da će im reći upravo to koliko je važna njihova uloga u ostvarivanju i čuvanja mira. 

- Želim da kažem i ovde da nikada neću biti uz nacionalizam bilo koje vrste, a to ću još jednom ponoviti i u Novom Pazaru. Želim to da podelim s građanima sutra u Novom Pazaru - rekao je Erdogan. 

Kaže da Turska želi da sa Srbijom i celim Balkanom napravi korake kako bi se rešili svi problemi i "neće gledati šta će ko reći i komentaristi". 

Kako je naveo, Beograd i Sarajevo će biti povezani modernim autoputem, u čemu će da pomogne i Turska, a on lično bi voleo, kako je rekao, da taj put mogu da koriste i stanovnici Novog Pazara. 

Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarali su danas u Palati Srbija u "četiri oka" nešto duže od jednog sata.

Tanjug

Odmah zatim, su nastavili razgovor na plenarnom sastanku sa članovima delegacija dve zemlje.

Tanjug

Srbija je iskreni prijatelj Turske, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas, na sastanku delegacija Srbije i Truske u Palati Srbija i istakao da je prezadovoljan sastankom tet-a-tet sa svojim turskim kolegom. 

Rekao je da je i gotovo cela srpska vlada prisutna, i da se nada da su ministri imali dobar razgovor sa turskim kolegama i delegacijom. 

Kako je rekao, pre današnjih sastanka bilo je pripremljeno 10 sporazuma, a sada će biti potpisano 12, u Beogradu, i još četiri, koja će biti potpisana u Novom Pazaru. 

- Srbija je iskreni prijatelj Turske i, ma kako to nekome čudno zvučalo, tako ćemo se ponašati -poručio je predsednik Srbije. 

- Srbija je nezavisna i suverena zemlja - podvukao je i dodao da naš odnos prema Turskoj nikada neće zavisiti od odnosa drugih zemalja prema njoj. 


Vučić je, u pozdravnoj reči, podsetio na to da je Srbija iste večeri kada je pokušan puč u Turskoj stala na stranu izabranih institucija i podržala demokratske vrednosti. 

- To nigde, nikada i nijedne sekunde nismo krili - dodao je Vučić. 

- Imamo mnogo zajedničkih interesa u regionu, pre svega mir i stabilnost i oni su od suštinskog značaja i zato vodimo dijalog sa Prištinom, koji za nas nije nimalo lak - podvukao je Vučić. 

- Mislim da smo mnogo toga učinili i da se situacija u BiH stabilizuje - rekao je predsednik Srbije i zaključio da "Srbija nikada nije bila faktor nestabilnosti na Balkanu".


Nakon toga, razgovori su nastavljeni iza zatvorenih vrata.

Ranije su predsednici Vučić i Erdogan obišli izložbu u Palati Srbija, koja je priređena u čast turskog predsednika.


Reč je o postavci koju je priredio Arhiv Srbije, a u kojoj se nalaze dokumenta iz 17, 18. i 19. veka, među kojima su hatišerifi, ustavi, mape, dilpomatska prepiska na strarom turskom i srpskom jeziku.

Među eksponatima je i turski pečat koji je koristio Miloš Obrenović u prepisci sa turskom stranom, kao i mapa Beograda iz 18. veka koju su koristili turski upravnici grada u tom periodu.

Turski predsednik mogao je da vidi diplomatske izveštaje srpske delegacije iz Istanbula, kao i izveštaj o izboru kneza Aleksandra Karađorđevića iz 1842. godine i Turski ustav iz 1838. godine u prevodu na srpski jezik.

Veliki deo izloženih dokumenata je na staroturskom jeziku.

Jedan deo dokumenata iz 18. i 19. veka preveden je na turski jezik i izdat u posebnoj zbirci, koju će predsednik Srbije pokloniti turskom kolegi.

 

Tanjug


Dva predsednika obratiće se medijima na zajedničkoj konferenciji za novinare, a zatim će učestvovati na zatvaranju Poslovnog foruma Srbija - Turska, gde će se obratiti učesnicima i prisustvovati ceremoniji potpisivanja Memoranduma o razumevanju. 

Sutra, 11. oktobra, posetiće Novi Pazar gde će razgovarati sa gradonačelnicima i predsednicima opština Novi Pazar, Raška, Kraljevo, Sjenica, Tutin, Prijepolja, Nova Varoš, Priboj. 

 

Tanjug


U sklopu posete, obaviće se i ceremonija potpisivanja protokola između grada Novog Pazara i opštine Raška sa Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju, a nakon toga, predsednici Vučić i Erdogan prošetaće Novim Pazarom i razgovarati sa građanima. 

Tanjug



Sa turskim predsednikom došli su i predstavnici i vlasnici velikih turskih kompanija iz različitih privrednih oblasti, od građevinarstva, turizma, poljoprivrede do prehrambene industrije i metalskog sektora.

Erdogan je sinoć doputovao u Beograd, a na aerodromu su ga dočekali predsednik Vučić, premijerka Ana Brnabić i članovi Vlade Srbije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!
Fudbal

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!

"Mančester siti razmišlja o budućnosti bez Pep Gvardiole. Sve manje veruju da će produžiti ugovor koji ističe 2025. godine", javlja španski portal "Relevo".

20.04.2024

10:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija