• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.10.2017

16:12

BRNABIĆ U BRISELU: Srbija želi da podrži EU, a ne da traži korist

Politika

BRNABIĆ U BRISELU: Srbija želi da podrži EU, a ne da traži korist

Podeli vest

Premijerka Srbije Ana Brnabić prenela je danas poslanicima Spoljnoplitičkog odbora Evropskog parlamenta odlučnost Srbije da napreduje ka svom strateškom cilju - ulasku u EU

Ona je poručila da Srbija želi da postene ravnopravni član koji će da podrži EU, a ne da traži korist od članstva.

 - Vlada pod Aleksandrom Vučićm je promovisala je EU integracije na najbolji način. Nikada na način da potencira evropski novac za pomoć, već su u prvi plan stavljene reforme koje su važne za naše građane. Ako reforme nisu dobro sprovedene neće EU biti ta koja će nam dati pslove i novac -  rekla je premijerka Srbije.

Navela je da Srbija ne želi da uđe u EU kao neko ko traži pomoć već, kako je rekla, želi da uradi svoj posao, da bude jednaki čaln koji može da podrži EU jer to je jednini put za sve nas.

Brnabić je poslanicima Evropskog parlamenta u Briselu predstavila svoju vizju politike i napretka Srbije u nardnom periodu.

Prema rečima Ane Brnabić osnove ”Srbije kuće” su digitalizacija i obrazovanje.

 - Pretodna vlada uradila je mnogo na ekonomskom oporavku Srbije i vratila je sa ruba bankrota. Ja kao novi premijer ne moram da se bavim fiakslnom konsolidacionom jer je to uradejeno. Mi se sada bavimo rastom - navela je Brnabić objašnjavući da je taj rast upravo zasnovan na reformi obrazovanja i digitalizacije.

Kao dalja tri ključna stuba za razvoj Srbije, premijerka je navela ekonosmki rast i makroekonomsku stabilnost, reformu javne adminostracije i vladavinu prava.

Brnabić je ponovila ”Kada je krov ''kuće Srbije''” u pitanju to je regionalna stabilnost, a vrh kuće EU integracije”.

Srbija je, poručila je, duboko posvećena saradnji i stabilnosti u regionu, Berlinskom procesu i ponovila da se prva rečenica njenog ekspozea kao premijera nove vlade Srbije odnosi na strateški cilj Srbije - članstvo u EU.
 

Srbija ostaje pouzdan i kredibilan partner EU
 

Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se danas u Briselu sa predsednikom Evropske narodne partije (EPP) Manfredom Veberom, kojem je poručila da je članstvo u Evropskoj uniji spoljnopolitički prioritet Srbije i da će Srbija nastaviti da bude pouzdan i kredibilan partner EU.

Na sastanku, na kojem je učestvovala i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, premijerka Brnabić je naglasila da, uprkos brojnim izazovima na putu ka punopravnom članstvu u EU, Srbija nastavlja svoje unutrašnje reforme, jer one doprinose boljem životnom standardu i većem kvalitetu života svih građanki i građana Srbije, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima.

Premijerka je navela da bi broj otvorenih poglavlja trebalo više da odgovara naporima i rezultatima koje je Srbija postigla u pregovaračkom procesu, kao i iskazanoj političkoj volji. 

U tom kontekstu, ukazala je Brnabić, veoma je važno da sve institucije i članice EU imaju konstruktivan pristup i da budu otvorene i spremne za prijem novih članica.


Kada je reč o regionu Zapadnog Balkana, Brnabić je poručila da Srbija ostaje opredeljena da dijalogom rešava sva otvorena bilateralna pitanja sa susedima, ali je i konstatovala da najveći problem predstavlja gledanje u prošlost, revizija istorije i oživljavanje prevaziđenih ideologija u susedstvu.

Veber je predsednici Vlade Srbije i ministarki za evropske integracije poručio da je EPP grupacija izuzetno zainteresovana za stabilnost celog regiona Zapadnog Balkana, ali i naglasio da su na stanovištu da je neophodno meriti i ocenjivati pojedinačan napredak svakog od kandidata. Srbija je nesumnjivo prepoznata kao važan faktor stabilnosti, kao i konstruktivan partner EU po pitanjima koja su od značaja za celu EU. Posebno se osvrnuo na pozitivno i efikasno postavljanje Srbije tokom migrantske krize, saradnje u oblasti borbe protiv terorizma i ekstremizma. 

Veber je pozitivno ocenio ekonomski napredak Srbije i očiglednu političku volju za nastavkom reformi i evropskim integracijama, kao važnom instrumentu za poboljšanje perspektive građana i građanki Srbije, navedeno je u saopštenju.

Evropska narodna partija je najveća i najuticajnija evropska stranačka grupacija, koja okuplja hrišćansko demokratske i liberalno konzervativne stranke iz cele Evropske unije.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija