• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dakić

11.10.2017

07:42

ERDOGAN U NOVI PAZAR LETI HELIKOPTERIMA OD 130.000.000$! Predsednik Turske ima jače obezbeđenje OD PUTINA I BAJDENA!

Politika

ERDOGAN U NOVI PAZAR LETI HELIKOPTERIMA OD 130.000.000$! Predsednik Turske ima jače obezbeđenje OD PUTINA I BAJDENA!

Podeli vest

Specijalnim avionom u Srbiju dopremljena dva najmodernija helikoptera 'sikorski', koje je gotovo nemoguće srušiti

 

Početak savezništva
Verujem da će ovo biti jedan veliki početak saradnje Srbije i Turske, neka bude srećno
Redžep Tajip Erdogan, predsednik Turske

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, koji se nalazi u višednevnoj poseti Srbiji, danas će sa svojim saradnicima iz Beograda u Novi Pazar odleteti u dva najmodernija helikoptera 'sikorski', koji vrede čak 130 miliona dolara, saznaje Informer!

Ove letelice su specijalnim avionom u ponedeljak u našu zemlju dopremljene iz vojne baze u Ankari.

Reč je, objašnjavaju upućeni, o helikopterima najnovije generacije, koje je gotovo nemoguće srušiti i koji ispunjavaju najviše bezbednosne standarde.

- Erdogan posle prošlogodišnjeg pokušaja puča izuzetno brine o svojoj bezbednosti, a ove letelice, od kojih je svaka plaćena po 65 miliona dolara, jesu najbezbednije na svetu. Zato je odlučio da sa njima leti iz Beograda na Pazar... - objašnjava sagovornik Informera i navodi da je turski lider imao još jedan zahtev koji se tiče njegove bezbednosti:

Šta su sve juče potpisali Srbija i Turska

Tanjug

* Deklaraciju o osnivanju Visokog političkog saveta za saradnju Srbije i Turske
* Proširenje sporazuma o slobodnoj trgovini
* Memorandum o saradnji vlada na restauraciji hamama u tvrđavi Golubački grad
* Sporazum o saradnji u oblasti šumarstva i voda
* Sporazum o saradnji u urbanizmu
* Program saradnje u oblasti obrazovanja
* Pismo o namerama o jačanju saradnje u oblasti saobraćaja i infrastrukture
* Memorandum o razumevanju i saradnji na realizaciji restauracije Bajrakli džamije u Beogradu
* Pismo o namerama u oblasti energetike
* Memorandum o razumevanju za restauraciju kupatila "Braće Krsmanović" u Beogradu
* Protokol o saradnji na projektu izgradnje novog objekta materinskog doma za zaštitu odojčadi, dece i omladine

- Predsednik Turske insistirao je da se čitav pojas oko administrativne linije sa KiM sa naše strane maksimalno obezbedi, kako bi se sprečila mogućnost bilo kakvog upada terorista sa Kosmeta. Turski obaveštajni podaci govore da je na Kosovu mnogo sledbenika Erdoganovog smrtnog neprijatelja imama Fetulaha Gulena, o čemu su turski obaveštajci obavestili srpske kolege. U svakom slučaju učinjeno je sve da bi se bezbednosni rizici sveli na apsolutni minimum kako bi čitava poseta prošla u potpunom miru... - zaključuje naš izvor.

Erdogana je uz najviše državne počasti juče u Palati Srbija svečano dočekao predsednik Vučić, posle čega je usledio sastanak dvojice lidera u četiri oka.

- Protokolom je bilo predviđeno da sastanak traje oko 45 minuta, a Vučić i Erdogan su se u razgovoru zadržali više od sat vremena. Razgovor je protekao u srdačnom i prijateljskom tonu, a turski predsednik je sve vreme Vučića oslovljavao sa 'prijatelju'. Erdogan je poručio da će posle ove posete mnoge nove turske kompanije doći da ulažu u Srbiju jer je Srbija za Tursku od izuzetnog značaja - kaže naš izvor iz srpske delegacije.

U Beogradu je juče potpisano 12 strateških dokumenata između dve države (vidite okvir). Danas će u Novom Pazaru biti potpisana još četiri, od kojih je svakako najznačajniji onaj s turskom kompanijom "Taip", koja će investirati u Kraljevo i u tom gradu zaposliti 2.500 ljudi.

Na zajedničkoj konferenciji za medije Vučić je istakao da Srbija oseća Tursku kao svog prijatelja.

- Želimo najbolje moguće odnose sa Turskom. Nije ovo 1389. godina, ovo je 2017. godina i odnosi dve zemlje u budućnosti će biti sve bolji. Izuzetno sam zadovoljan postignutim sporazumima, koji pored svega doprinose ekonomskoj saradnji - naveo je Vučić i posebno se zahvalio turskim investitorima, pozvavši ih da još više ulažu u našu zemlju.

On se osvrnuo i na podršku zvaničnog Beograda legalno izabranoj vlasti u Turskoj.

Činjenice

Tanjug

* Ovo je bio četvrti susret Vučića i Erdogana ove godine
* Potpisano je 12 dokumenata, a još četiri će biti parafirana u Pazaru
* 870 miliona dolara vredna je trgovinska razmena Turske i Srbije
* Čak 10 ministara i 185 privrednika nalazi se u delegaciji Turske

- Srbija je bila jedna od prvih zemalja čiji su zvaničnici stali u odbranu ustavnog i demokratskog poretka Turske iste večeri kada je pokušan puč u julu prošle godine. Nemamo ništa ni sa Gulenom niti bilo kim drugim. Zvanični organi Srbije stali su na stranu legalno i legitimno izabranih organa Turske i predsednika Erdogana zato što smatramo da građani samo na izborima mogu da odluče o budućnosti, a ne da to neko drugi čini nasiljem ili uz podršku stranog faktora - istakao je Vučić i dodao da "Srbija želi čiste odnose i čiste ruke u odnosima sa drugim državama".

Njegov kolega Redžep Tajip Erdogan naročito je istakao da treba povećati trgovinsku razmenu Turske i Srbije i da je cilj da ona sa sadašnjih 870 miliona dolara dođe na nivo od tri do pet milijardi dolara.

- Deo turskih privrednika već radi u Srbiji, dok je deo njih sada došao kako bi se upoznali sa mogućnostima za nova ulaganja i investicije. Država Turska će im dati podršku za to. Još kada sam prvi put upoznao mog prijatelja Vučića uvideo sam da ima izuzetne vidike i upravo zbog njega će odnosi Srbije i Turske imati posebnu konotaciju. Verujem da će ovo biti jedan veliki početak, neka bude srećno... - istakao je Erdogan i dodao da nikada neće stati uz nacionalizam bilo koje vrste i da je to poruka koju će danas preneti i u Pazaru.

Na pitanje novinara o sudbini gasovoda "Turski tok", Erdogan je izrazio nadu da će on u što skorije vreme stići u Srbiju.

- Uveren sam da ruski predsednik Vladimir Putin na taj projekat neće gledati negativno...


(FOTO/VIDEO) POSLEDNJE PRIPREME U NOVOM PAZARU! Spremna dobrodošlica za Redžepa Erdogana!

(EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE) DOČEKALO IH 5.000 LJUDI! Vučić i Erdogan u šetnji Kalemegdanom!

(FOTO) SRPSKI SPECIJALITETI ZA TURSKOG LIDERA: Erdogan probao "Smederevsku garnituru" i "Pileći rolat sa suvim šljivama"!

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija