• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

11.10.2017

13:24

TRIVAN O KLIMATSKIM PROMENAMA: Srbija će ponovo postati "šumadija"!

Politika

TRIVAN O KLIMATSKIM PROMENAMA: Srbija će ponovo postati "šumadija"!

Podeli vest

Pošumljavanje je najefikasniji, najjednostavniji i najjeftiniji način da se ublaže efekti klimatskih promena, rekao je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan

On je na Međunarodnom simpozijumu o klimatskim promenama u Srpskoj akademinij nauka i umestnosti naveo da je u poslednjih pet godina pošumljeno više od 750 hektara zemlje u Beogradu, te da je to politika koju će Ministarstvo ubuduće voditi, a Srbija će, dodao je, ponovo postati "šumadija". 

Govoreći na simpozijumu pod nazivom "Promena klime zemlje: nauka i uticaj", Trivan je ocenio da smo planetu pretvorili u jedno veliko poljoprivredno gazdinstvo i da on u pošumljavanju vidi lek.

- Svake godine uništi se šuma veličine jedne Portugalije - ukazao je ministar i dodao da kada bi svako od nas godišnje posadio dva do tri stabla, oni bi, tvrdi, za desetak godina dali više kiseonika, uticali na sprečavanja bujice i erozija, dotakli pijaću vodu, vezali zemljište...

Tanjug


Prema njegovim rečima, to je u jednoj rečenici bar pet korisnih funkcija jednog drveta, a da ne košta mnogo niti oduzima vreme.

Kako je istakao, koji god zaključci današnjeg simpozijuma da budu, činjenica je da imamo promenu klime i istakao da o tome govore visoke letnje temperature i sve manje snegova koji više nisu uobičajena pojava na planinama u Srbiji.

- Četrdeset godina unazad govoirmo o održivom razvoju, a da se ni za milimetar nismo pomerili - poručio je Trivan i istako da u osnovi onoga što radimo i uništavamo "gospodin profit" vidi kao motiv.

- Ovo je najozbiljnija tema na planeti, ovo nije priča, ovo nije retorika, ovo nije predstavljanje naučne javnosti, ovo je naša istina - zaključio je Trivan.

Na Međunarodnom simpozijumu o klimatskim promenama koji će trajati do 13. oktobra razmatraće se postojeće i moguće klimatske promene, kao i njihov uticaj na brojna vitalna pitanja, kao što su voda, poljoprivreda, energetika, ekonomija, zdravlje.

Simpozijum okuplja veliki broj naučnika iz Srbije, Evrope, SAD, Japana i Kine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija