• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug/mup

12.10.2017

17:36

ZA SRBIJU NEMA PREPREKA: Stefanović i Kuburović sa Danijelsonom o poglavljima 23 i 24

Politika

ZA SRBIJU NEMA PREPREKA: Stefanović i Kuburović sa Danijelsonom o poglavljima 23 i 24

Podeli vest

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministarka pravde Nela Kuburović razgovarali su danas u Beogradu sa direktorom Generalnog direktorata za politiku susedstva i pregovore o proširenju Kristijanom Danijelsonom, kome su predstavili rezultate sprovođenja akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Stefanović i Danijelson izrazili su zadovoljstvo visokim stepenom saradnje i realizacijom mera koje su predviđene Akcionim planom za Poglavlje 24 - pravda, sloboda, bezbednost. 

Takođe, MUP i Pregovaračka grupa za Poglavlje 24, kako je rekao, spremni su za reviziju rokova za realizaciju aktivnosti i izvora njihovog finansiranja.

Ministar je naveo da je u okviru aktivnosti predviđenih Poglavljem 24, Srbija usvojila Strategiju i Akcioni plana za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima, kao i da je formiran Savet za trgovinu ljudima na nivou Vlade Srbije. 

Stefanović je dodao da je usvojena Strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma i potpisan Radni aranžman sa Agencijom Evropske unije za obuku organa za sprovođenje zakona. 

MUP Srbije

Danijelson je konstatovao da je napredak u poglavljima 23 i 24 pažljivo praćen od strane svih država članica Evropske unije i ponovio da su ta poglavlja od presudnog značaja za celokupan pristupni proces Republike Srbije Evropskoj uniji. 

On je izrazio zadovoljstvo velikim brojem aktivnosti koje su do sada realizovane. 

Na sastanku je bilo reči i o migrantskoj krizi, a ministar Stefanović je zahvalio Evropskoj komisiji na donaciji 1,7 miliona evra za realizaciju projekta „Specijalne mere 1", koji je imao za cilj jačanje kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova za reagovanje u kriznim situacijama i odgovor na povećane migracione tokove kroz našu zemlju. 

MUP Srbije

Stefanović je ukazao da u Srbiji trenutno boravi oko 3.600 migranata i istakao da svi državni organi imaju izgrađene operativne procedure za postupanje sa migrantima. 

„Republika Srbija je i u prethodnom, mnogo težem periodu, pokazala da je pouzdan partner Evropskoj uniji u rešavanju problema migrantske krize", naglasio je Stefanović.

Ministarka Kuburović je kazala da su predstojeće izmene Ustava Srbije, koje se odnose na jačanje nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa, jedan od najvažnijih zadataka koji su pred Srbijom.

Kuburović je navela da je to složen proces u kojem se moraju čuti svi stavovi, kako sudija i tužilaca i stručne javnosti, tako i civilnog sektora, te da će nacrt izmena Ustava biti dostavljen i Venecijanskoj komisiji, bez čijeg pozitivnog mišljenja se neće ići u dalju proceduru.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija