• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.10.2017

18:40

MARIJA OBRADOVIĆ U PS SAVETA EVROPE: Izabran novi izvestilac za KiM i slučaj Katalonija!

Politika

MARIJA OBRADOVIĆ U PS SAVETA EVROPE: Izabran novi izvestilac za KiM i slučaj Katalonija!

Podeli vest

Na Političkom komitetu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope danas je izabran novi izvestilac koji će pisati izveštaj o Situaciji na KiM, konkretno o poštovanju ljudskih prava, vladavini prava i dostizanju standarda Saveta Evrope

- Džordi Roka, član španske delegacije, izabran je za izvestioca tajnim glasanjem na današnjem sastanku Komiteta, a protiv kandidat bio mu je Mogens Jensen iz Danske - potvrdila je Marija Obradović, šefica srpske delegacije u PSSE.

- Srpska delegacija uspela je da ospori kandidaturu gospodina Mogensa Jensena, koji je u prethodnom periodu više puta iskazao svoju pristrasnost, izlazeći u susret zahtevima delegacije parlamenta Kosova i Metohije, čime je nesporno doveo sebe u sukob interesa povodom ovog izveštaj - izjavila je Obradovićeva.

Ona je navela da je Jensen glasao čak i protiv pregovora dve delegacije o načinu zastupljenosti prištinske delegacije u PS Saveta Evrope, istovremeno u potpunosti ignorišući stavove srpske strane.

Rok za izradu izveštaja PS Saveta Evrope o situaciji na KiM je dve godine.

Kada je reč o dešavanjima na Pirinejskom poluostrvu i slučaju Katalonija, novoizabrana potpredsednica PS SE Marija Obradović istakla je stav Srbije po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Španije.

- Želim da vas podsetim da se nalazimo u PS SE, kući ljudskih prava, čiji je jedan od osnovnih principa vladavina prava i ako budemo sledili samo taj princip jasno je kako treba da se postavimo u slučaju Katalonije - započela je Obradovićeva.

- Stav Srbije je da snažno podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Španije. Smatramo da nije prihvatljivo spoljno mešanje u unutrašnja pitanja Španije. Srbija najbolje zna kakvu štetu može da nanese pravljenje izuzetaka u pogledu nepoštovanja teritorijalnog integriteta i međunarodnog prava, jer je presedan napravljen upravo u slučaju Kosova i Metohije - istakla je šefica srpske delegacije u PS Savetu Evrope.

Ona je na kraju podsetila da se odstupanjem od poštovanja međunarodnog prava u slučaju Katalonije, otvara put ka sličnim krizama u Evropi i svetu.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija