• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

13.10.2017

11:56

MARKO ČADEŽ: 100 dana nastavka dobre prakse saradnje sa privredom!

Politika

MARKO ČADEŽ: 100 dana nastavka dobre prakse saradnje sa privredom!

Podeli vest

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež , povodom sto dana rada Vlade Srbije, ocenio da je to vlada koja je nastavila dobru praksu da čuje i uvaži stavove i inicijative privrednika, koje kroz komorski sistem prikuplja i zastupa Privredna komora Srbije kao najveća asocijacija privrednika

- Kad pogledamo šta se desilo samo u prethodnih 100 dana i izmerimo konkretne rezultate, vidimo da je dosta urađeno na podršci privrednicima i rešavanju njihovih problema i da vlada ima sluha za ono što im je potrebno u svakodnevnom poslovanju - dodao je Čadež.

Kao primere je, između ostalog, naveo rešenje štrajka u Fijatu, izmenu pravilnika o potrebnoj dokumentaciji čime je odblokiran postupak izdavanja uvoznih dozvola za neopasni otpad i omogućeno da se pokrenu fabrike i postrojenja koje su zaista mogle da budu ugrožene, donošenje uredbe koja je paušalcima obezbedila da znaju kolike su im obaveze ....

Čadež je posebno ukazao na značaj i angažovanje vlade i premijerke na digitalizaciji javne uprave, i kaqo primer naveo to što Republički zavod za zdravstvo preuzima od Poreske uprave podatke o uplaćenim doprinosima, pa poslodavci više neće morati da čekaju u redovima i overavaju zdravstvene knjižice zaposlenih.

- To je ogromna ušteda za kompanije - ocenio je predsednik PKS i precizirao da je izračunato da se na tome do sada gubilo oko 500.000 hiljada radnih sati i da je procenjena ušteda 1, 5 miliona evra.

Naveo je i da je vlada Srbije paralamentu dostavila više od 30 zakonskih predloga od kojih se oko 20 direktno ili indirektno tiču privrede. Oni su, u skladu sa Zakonom o komorama, prvo upućeni na mišljenje privrednicima, a deo njihovih sugestija je usvojen.

Kao primer Čadež je naveo Zakon o privrednim društvima, na kojem se, kaže, partnerski radilo sa vladom.

- Vlada je i pre javne rasprave, kroz Radnu grupu, usvojila više od 60 odsto naših komentara - komentara privrednika - ukazao je predsednik PKS.

Za PKS i njene članice posebno je važno što je pre nekoliko dana vlada utvrdila Predlog zakona o dualnom obrazovanju koji je prosleđen skupštini.

- Smatram da je to jedan od istorijskih koraka u reorganizaciji i novoj postavci sistema obrazovanja u Srbiji, kako bi uskladio sa potrebama privrede. Ovo je nešto za šta su se PKS i privreda zalagali protekle dve godine - nagalsio je.

On je rekao da ima još niz primera gde se vidi na koji način Vlada Srbije sarađuje sa privredom, na koji način sluša privredu i na koji način partnerski radi na određenim zakonskim regulativima i okvirima.

- U prvih sto dana nastavljen je trend da Vlada zaista želi da čuje šta privreda misli i koji su problemi sa kojima se suočava. Naravno postoji još mnogo stvari koje bi trebalo da uradimo kako bi i dalje poboljšali poslovni ambijent i regulativu za poslovanje uskladili sa onim što je privredi potrebno. Za to ćemo se i dalje zalagati i na tome zajedno raditi - kazao je Čadež.

Naravno da se, kako kaže, u sto dana ne može sve rešiti, ali je važno što se vidi pozitivan pristup privredi i njenim potrebama.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija