• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.10.2017

19:20

ŠULE KANDIDAT DS ZA GRADONAČELNIKA! Stručnjaci nemaju dilemu: DOŽIVEĆE DEBAKL!

Politika

ŠULE KANDIDAT DS ZA GRADONAČELNIKA! Stručnjaci nemaju dilemu: DOŽIVEĆE DEBAKL!

Podeli vest

Dragan Šutanovac odlučio da, posle razlaza sa Sašom Jankovićem, bude kandidat demokrata na predstojećim izborima u Beogradu. Analitičari mu predviđaju loš rezultat

Ako postoji gori...
Posle gubitka izbora Šutanovac će biti odstranjen iz DS, a na njegovo mesto doći će neko još gori. Ako takav postoji
Nebojša Krstić, marketinški stručnjak

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac definitivno je odlučio da na predstojećim lokalnim izborima bude kandidat DS za gradonačelnika Beograda.

Ovakvu odluku Šutanovac je doneo posle konsultacija s najužim partijskim rukovodstvom. Iz DS poručuju da posle razlaza sa Sašom Jankovićem i njegovom strankom oni moraju da imaju "prepoznatljivog kandidata". Stručna javnost, međutim, ubeđena je da je ovom kandidaturom Šutanovac sebi potpisao "političku smrtnu presudu" i da će neminovno doživeti težak poraz.

13 MESECI JE PROŠLO OTKAKO JE ŠUTANOVAC POSTAO LIDER DS

Sam Šutanovac nije juče želeo da za Informer govori o svojoj kandidaturi. On je, ipak, u izjavi koju je objavila DS posredno potvrdio da ulazi u izbornu trku.

- U ovom trenutku mogu da vam kažem samo da ćemo imati sopstvenog kandidata. Organi stranke će u narednom periodu odlučivati, a onda ćemo imati i zvaničnog kandidata. Program za izbore u Beogradu spremali smo šest meseci i imamo još vremena da ga doradimo. Mi ćemo izaći sa najboljom listom, najboljim kandidatom i najboljim programom. Ne mislim da smo odlukom da DS ima svog kandidata zatvorili vrata za saradnju sa drugim potencijalnim partnerima. Mi smo odlučni u želji da se smeni loša vlast i ne želimo da učestvujemo u kalkulacijama o kandidatima, o listama, o kolonama - rekao je Šutanovac.

Public

mojugao

DARKO GLIŠIĆ

SNS

Ne bavimo se opozicijom ni njihovim kandidatima. Išao jedan ili više njih, svejedno nam je. Sigurni smo da većina građana poštuje sve što se prethodne četiri godine radilo u Beogradu.

Naš izvor iz vrha DS kaže da je Šutanovčeva kandidatura "gotova stvar" i da je na takav ishod uticalo nekoliko važnih faktora.

- Pre svega, DS je na predsedničkim izborima podržao Sašu Jankovića i bilo bi porazno za stranku koja teži da bude stožer opozicije da i druge izbore zaredom nema svog kandidata. Naročito jer je Janković izigrao toliko poverenje i čitavu logistiku naše partije, koja mu je tada stavljena na raspolaganje. Konačno, kada smo videli kakvu šaku jada od svega 500 ljudi je prošle nedelje skupio na Trgu republike, postalo je jasno da od njega nema ništa - prenosi Informerov sagovornik, inače član Glavnog odbora DS.

Siguran poraz, ali logičan potez

Vladimir Pejić iz "Faktor plusa" smatra da Dragan Šutanovac i njegova lista svakako nema šansu da pobedi na izborima, ali da njegova kandidatura ipak može pomoći DS.
- Mislim da je, ako već nema zajedničkog kandidata opozicije, Šutanovčeva kandidatura logično rešenje. DS se već opekla na beogradskim izborima i sada je trenutak da pozicionira svog kandidata, i to predsednika stranke - objašnjava Pejić.


LUDILO! LIDERI OPOZICIJE UOČI IZBORA U BEOGRADU U HAOSU: Janković sprema bojkot, Šutanovac se kandiduje?!

Na drugoj strani, politički analitičari i stručnjaci tvrde da ovom odlukom Šutanovac sebi krči put ka "političkom samoubistvu". Tako marketinški stručnjak Nebojša Krstić predviđa Šutanovcu težak izborni poraz.

- U medijima su se proteklih dana čule dve informacije: prva da će kandidat DS biti Šutanovac, i druga da će DS imati najboljeg kandidata. Ove dve vesti su kontradiktorne, međusobno se potiru i ne znam koja je tačna. U svakom slučaju, rezultat će biti isti kao i u slučaju Đilasa i Pajtića. Posle gubitka izbora Šutanovac će biti odstranjen iz stranke, a na njegovo mesto doći će neko još gori. Ako neko takav uopšte postoji - napominje Krstić.

Bojan Klačar iz "Cesida" smatra da je situacija još neizvesna, ali da se DS svakako postepeno istura u prvi plan kada je reč o beogradskim izborima.

- Izvesno je da je DS krenuo sa pripremama za izbore i da u tom pravcu žele da se nametnu kao važan akter. Ko god da bude kandidat DS, on ima dva važna izazova pred sobom, koja mora da reši kako bi napravio dobar rezultat. Prvo, da učvrsti svoje biračko telo, koje se delom prelilo na Jankovića, a drugo, da se nametne kao kandidat koja ima program i sopstvenu inicijativu -zaključuje Klačar.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija