• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: srbijadanas/Informer.rs

14.10.2017

10:34

100 DANA RADA VLADE! Ispunjeni glavni ciljevi, A EVO ŠTA JE SVE JOŠ URAĐENO!

Politika

100 DANA RADA VLADE! Ispunjeni glavni ciljevi, A EVO ŠTA JE SVE JOŠ URAĐENO!

Podeli vest

Po dolasku na mesto premijera Ana Brnabić jasno je postavila cilj i pravac u kom će se kretati njena Vlada. Za 100 dana rada Vlade ispunjeni su glavni ciljevi – Srbija je nastavila put ka Evropskoj uniji, ostala snažan i jak partner sa Rusijom, uspela da zadrži vojnu neutralnost, a ono što je najznačajnije Brnabić će za tri meseca od početka rada moći da se pohvali sa viškom u državnoj kasi

Zahvaljujući posvećenosti i radu premijerke i zalaganju za stabilne finansije, stekli su se uslovi za povećanje plata u javnom sektoru i penzija. Kao jedna od značajnih stvari koja je urađena je to što je povećana i minimalna cena rada na 143 dinara po satu. 

Da su ministri pod vođstvom Ane Brnabić dobro obavljali svoj posao pokazuju i značajni zakonski predlozi, među kojima su pre svega zakoni o obrazovanju. 

Premijerka je na početku mandata odlučila da se više posveti radu i zalaganju umesto politici, a kao jedan od prioriteta bila je najava modernizacije i digitalizacije u okviru ministarstava, pa je tako osnovana Kancelarija za IT, a usvojen je i Katalog radnih mesta u javnoj upravi.

Važno je svakako izdvojiti diplomatsku aktivnost premijerke na međunarodnim skupovima, kao i susrete sa stranim diplomatama, ali i to što će svakako ostati upamćena kao prvi premijer Srbije koji je ličnim učešćem podržao Paradu ponosa.

Tanjug

Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine, Vlada Ane Brnabić imala je uspehe i na tom polju. Od Prištine je naša Vlada dobila obećanje da će se napokon otvoriti put za osnivanje "Zajednice srpskih opština". Ono što je pak drugačije od prethodne Vlade po pitanju Kosova, je to da je promenjen format dijaloga Beograda i Prištine, koji je sa premijerskog prešao na nivo predsednika.

Takođe, u Aninom mandatu otvorene su i nove fabrike, pušteni u saobraćaj novi kilometri dobrih puteva. Zaključeni su novi ugovori sa investitorima i obezbeđeni podsticaji za mlade poljoprivrednike.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Tanjug

Uvedene i mere koje podstiču rađanje dece, a koje propisuju da će nadoknadu za porodiljsko bolovanje u trajanju od godinu dana moći da ostvare i žene koje nisu u radnom odnosu, kao i one koje obavljaju samostalnu delatnost ili su angažovane ugovorom o delu ili autorskim ugovorom.

Doneta odluka da roditeljski dodatak za prvo dete od sledeće godine bude 100.000 dinara, dok će dečji dodatak za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom biti uvećan za 50 odsto. 

Predstavljene socijalne karte. Posle njihove izrade će penzioneri sa najmanjim primanjima biti prepoznati od strane sistema i po automatizmu dobijati socijalnu pomoć.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević i ambasador Turske u Beogradu Tanžu Bilgič, posetili su Gerontološki centar na Bežanijskoj kosi i uručili donaciju koju čini 36 savremenih medicinskih kreveta i posteljina.

Na tromesečnu praksu u Ministarstvo primljeno je čak 200 studenata sa Pravnog fakulteta i Fakulteta političkih nauka.

Potpisan Sporazum o realizovanju projekta za suzbijanje rada na crno i Protokol o saradnji između Inspektorata za rad i Poreske uprave, kojim će biti uvedena funkcija "mobilnog inspektora", a koji će na licu mesta reagovati na kršenje zakona.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i ministar poljoprivrede, stočarstva i prehrambene industrije Republike Turske, Ahmet Ešref Fakibaba, potpisali su Protokol o saradnji između ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Turske agencije za razvoj i koordinaciju TIKA. U okviru Protokola o saradnji realizovaće se projekat rekonstrukcije objekta Materinskog doma koji se nalazi u sklopu Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici u Beogradu.

Ministarsto unutrašnjih poslova

MUP Srbije

MUP je 14. jula saopštio da je pokrenuta opsežna policijska akcija pod nazivom “Ares“ koja je trajala više meseci, a u okviru akcije uhapšeno je oko 800 osumnjičenih za razne zločine. Oni su uhapšeni zbog sumnje da su počinili različita krivična dela, između ostalog, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, ubistvo u pokušaju, silovanje i nedozvoljene polne radnje, iskorišćavanje maloletnih lica za pornografiju, zlostavljanje i mučenje, iznude, otmice, razbojništva, teške krađe…


Početkom avgusta MUP je nabavio 51 uređaj za merenje brzine kretanja vozila sa računarskom opremom pomoću koje danas sakupljaju i analiziraju podatke o saobraćajnim nezgodama kako bi se smanjio broj povređenih i poginulih na putevima u Srbiji.

Na inicijativu potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, 17. jula najavljeno je formiranje radne grupe u Ministarstvu unutrašnjih poslova za suzbijanje nasilja nad ženama, što je dogovoreno na sastanku ministra sa predstavnicama organizacija “UN women” i Ženske platforme za razvoj Srbije.

U toku procesa legalizacije ilegalnog oružja uništeno je 18.000 komada pištolja, pušaka, automatskih pušaka i mitraljeza. Preciznije 7.448 pištolja, 589 revolvera, 1.723 puške, 3.040 sačmarica, 916 automatskih pušaka i 66 mitraljeza, startnog oružja, vazdušnog i drugog oružja, mehanizama za bravljenje.

Na auto-putevima u Srbiji tokom 2015. godine život je izgubilo više od 60 osoba, dok je tokom 2016. godine poginulo oko 50 lica. Kako bi se smanjio taj trend poginulih, u saradnji sa javnim preduzećem JP "Putevi Srbije" MUP je sproveo projekat, koji predviđa merenje srednje brzine kretanja vozila na auto-putevima na osnovu vremena prolaska kroz naplatne rampe.


Početkom septembra, Ministarstvo unutrašnjih poslova nabavilo je 710 novih patrolnih vozila, koja su isporučena policijskim upravama na teritoriji Republike Srbije, a potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je tom prilikom da će do kraja godine vozni park Ministarstva biti bogatiji za više od 1.000 vozila.

Ministarstvo spoljnih poslova 

Tanjug

Iako su se velike sile i Priština zalagale za ukidanje sednica o Kosovu i Metohiji u Savetu bezbednosti UN u Njujorku, sednica je zahvaljujući diplomatskim aktivnostima Ministarstva spoljnih poslova održana 16. avgusta.

Nakon što su srpske diplomate sredinom avgusta povučene iz Ambasade u Skoplju zbog obaveštajnog delovanja Makedonije protiv naše zemlje, zahvaljujući prvom potpresedniku Vlade Srbije i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću koji je razgovarao sa njegovim makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim, ambasadori su vraćeni u Skoplje i naša Ambasada u toj zemlji opet je počela da radi.

Srbija je zahvaljujući potpredsedniku Vlade Republike Srbije i ministru policije Nebojši Stefanoviću i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću srpečila pristupanje nepriznate Republike Kosovo Interpolu na sednici te organizacije.

Srbija je 6. septembra predsedavala Forumom za bezbednost i saradnju OEBS, gde je Dačić poručio da će se zvanični Beograd truditi da ojača fokus te organizacije na političko-vojnu bezbednost kroz razgovore i konsultacije o bezbednosti i stabilnosti u regionu. Takođe, Srbija je predvođena ministrom spoljnih poslova i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem učestvovala 18. septembra na sastanku o reformi UN, kojim predsedava predsednik SAD Donald Tramp. 

Srbija je 6. septembra predsedavala Forumom za bezbednost i saradnju OEBS, gde je Dačić poručio da će se zvanični Beograd truditi da ojača fokus te organizacije na političko-vojnu bezbednost kroz razgovore i konsultacije o bezbednosti i stabilnosti u regionu. Takođe, Srbija je predvođena ministrom spoljnih poslova i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem učestvovala 18. septembra na sastanku o reformi UN, kojim predsedava predsednik SAD Donald Tramp. 

Srbija i Rusija dogovorili su da aktiviraju saradnju u novim oblastima, pa je tako potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin saopštio da su naše dve zemlje spremne za saradnju u inovacijama i korišćenju svemira.
Zahvaljujući jakoj diplomatskoj aktivnosti takozvana država Kosovo nije ušla u Unesko. 

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Tanjug

Zbog velikog interesovanja za letovanje u Srbiji, Vlada Srbije odobrila je ove godine dodatnih 100 miliona dinara za novih 20.000 vaučera. 

Zbog zalaganja Srbije i ministarstva Rasima Ljajića, Hrvatska je povukla odluku o povećanju taksi na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz država regiona koje nisu članice EU.

Ovo ministarstvo radilo je u poslednja tri meseca na razvijanju turizma u Srbiji, pa je tako otvoren “Avantura park" na Kopaoniku, a kako bi naša zemlja privukla što više kineskih turista, Srbija je u ponudu paket-aranžmana stavila “Put Valtera“.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Tanjug

U Srbiji jе trеnutno aktivno 13.647 gradilišta, što jе dva puta višе u odnosu na počеtak godinе. Na kraju januara 2017. godinе u Srbiji jе bilo ukupno 6.819 aktivnih gradilišta. Šеst mеsеci kasnijе, do kraja jula, broj gradilišta jе povеćan za blizu 5.000 i iznosio jе 11.603. Od donošеnja Zakona o ozakonjеnju objеkata u novеmbru 2015. donеta su 100.474 rеšеnja kojima su ozakonjеnе kućе i stanovi građana podignuti bеz građеvinskе dozvolе. Gotovo dvе trеćinе rеšеnja, njih 62.168, donеto jе od srеdinе januara 2017, kad su timovi Ministarstva građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе započеli kontrolu sprovođеnja Zakona o ozakonjеnju objеkata u lokalnim samoupravama.

Završena i puštena u rad deonica autoputa na istočnom kraku Koridora 10, od Pirota do Dimitrovgrada, u dužini od 30,5 kilometara.

Ukupan iznos taksi koji jе naplaćеn od ozakonjеnja objеkata iznosi 2,14 milijardi dinara, od čеga jе 1,5 milijardi dinara ostalo u budžеtu gradova i opština, dok jе prеostalih 640 miliona dinara prihod rеpubličkog budžеta.

Nastavljen je rad na Koridoru 11.

Završena deonica autoputa Kragujevac - Žirovnica u dužini od 3,8 kilometara.

Nastavljen je rad na Koridoru 10.

Ministarstvo finansija

Tanjug

Ministar finansija Dušan Vujović izabran je za ministra finansija godine za Centralnu i Istočnu Evropu, saopštilo je uredništvo časopisa Global Market. Ovaj časopis je vodeći magazin koji prati jesenje zasedanje godišnje skupštine MMF i Svetske banke koje se održava u Vašingtonu. 

Srbija na listi Globalnog indeksa konkurentnosti napredovala za 12 mesta. Po Globalnom indeksu konkurentnosti za 2017. godinu Svetskog ekonomskog foruma Srbija je zauzela 78. mesto od 137 zemalja i tako napredovala za 12 mesta.

Doneta Strategija razvoja interne finansijske kontrole u javnom sektoru u Srbiji za period od 2017. do 2020. godine.

Međunarodni monetarni fond doneo odluku o uspešnom završetku sedmog razmatranja stendbaj aranžmana i o okončanju konsultacija po članu IV Statuta ove organizacije.

Potpisan Finansijski ugovor Klinički centri/C između Republike Srbije i Evropske investicione banke.

U ovih sto dana povećana je i minimalna cena rada. Nova minimalna cena rada je 143 dinara po satu.

Ministarstvo privrede

Tanjug

Otvorena nova rumunska fabrika "TeraStil Srbija" (TeraSteel) u Leskovcu. Investicija je vredna 11 miliona evra i iz tog grada će se izvoziti građevinski sendvič paneli na sva tržišta balkanskih zemalja.

Otvoren prvi pogon kompanije "CG Corp Global" iz Nepala u Rumi. Pogon u Rumi se prostire na 9,5 hektara i otprilike 6,000 kvadratnih metara ograđenog prostora u kome se nalazi najsavremenija oprema za proizvodnju instant nudli u vrednosti od oko 9 miliona evra. Plan je da fabrika postepeno zaposli preko 400 radnika.

Najpoznatiji švedski proizvođač nameštaja i opreme za domaćinstvo, Ikea, otvorio je prvu robnu kuću u Srbiji, što je 400. prodajni objekat te kompanije u svetu.

Ministarstvo privrede uspešno je realizovalo Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme u 2017. godini, u okviru kojeg je odobreno više od 564,6 miliona dinara bespovratnih sredstava, dok je ukupan iznos investicija u opremu oko 2,8 milijardi dinara.

Otvoren novi pogon kompanije Jumko „Balistika“ u Vranju, koji će proizvoditi zaštitnu balističku opremu, kao i otvaranje nove linije za pakovanje u fabrici „Britiš ameriken tobako“ (BAT) u koju je uloženo više od tri miliona evra.

Japanska kompanija "Jazaki" svečano je u Šapcu otvorila fabriku za proizvodnju kablovskih setova za kamione "Dajmler". 

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Tanjug

U prvih 100 dana Vlade zaključeno sedam novih ugovora sa investitorima ukupne vrednosti od oko 78 miliona evra, čime će biti obezbeđeno novih 2.778 radnih mesta.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za poljoprivredno zemljište, zaključilo je ugovore o korišćenju sredstava za uređenje nekategorisanih puteva i otresišta sa predstavnicima 67 jedinica lokalnih samouprava sa teritorije centralne Srbije. Potpisani su ugovori o uređenju 860 kilometara atarskih puteva. Za uređenje nekategorisanih puteva i otresišta, budžetom Republike Srbije i u skladu sa Uredbom o utvrđivanju programa izvođenja radova na zaštiti, uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta za 2017. godinu, predviđena su sredstva u iznosu od 851 milion dinara, od čega Ministarstvo učestvuje sa više od 249 miliona dinara.

Otvoren Centar digitalne poljoprivrede Srbije, a puštena je u rad i digitalna platforma AgroSens, čiji su osnovni servisi besplatni za sve poljoprivrednike. Platforma omogućava da mobilni telefon postane alat kroz koji se razmenjuju pravovremene, geografski precizne i relevantne informacije o aktivnostima poljoprivredne proizvodnje. Reč je o podacima koji imaju praktičnu primenu: satelitsko praćenje stanja useva, lokalizovani meteo podaci, digitalizovani podaci o hemijskom i mehaničkom sastavu zemljišta, dnevnik aktivnosti na parceli, katalog semena i hemijskih preparata, katalog najsavremenijih tehnoloških rešenja za preciznu poljoprivredu. 

U prostorijama Uprave za agrarna plaćanja u Beogradu otvoren je prvi Poljoprivredni klub u Srbiji koji će biti mesto organizovanog okupljanja, razmene iskustava i uspostavljanja saradnje poljoprivrednih proizvođača, udruženja, prerađivača, investitora i ostalih činilaca u poljoprivrednom lancu. Plan je da to bude mesto na kome će se okupljati proizvođači, udruženja i eksperti iz oblasti poljoprivrede, kako bi razmenjivali iskustva i savremena znanja.

Izmenama zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje je Skupština Srbije usvojila krajem avgusta, na deset godina se odlaže primena odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koja je trebalo da stupi na snagu 1. septembra, a prema kojoj će građani Evropske unije moći da kupuju srpske oranice u privatnom vlasništvu, uz niz otežavajućih uslova. Prema novim rešenjima, da bi stranac, državljanin Evropske unije, mogao da kupi zemlju, mora najmanje deset godina da ima prebivalište u Srbiji i to u jedinici lokalne samouprave u kojoj želi da kupi određenu parcelu, da je obrađuje najmanje tri godine, da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo i mašine i opremu za obavljanje poljoprivredne proizvodnje. Stranac može steći najviše dva hektara poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini. 

Obezbeđen je podsticaj za oko 620 mladih poljoprivrednika, a maksimalna vrednost investicije je 10.000 evra od čega su bespovratna sredstva 75 odsto.

Doneto 1.600 rešenja za nabavku novih traktora za poljoprivredna domaćinstva, a obezbeđen je povraćaj sredstava od 50 odsto, što je u proseku 11.000 evra po traktoru.

Započeta je realizacija devet projekata navodnjavanja u Vojvodini, što će doneti novih 50.000 hektara pod sistemima za navodnjavanja.

Ministarstvo rudarstva i energetike

Tanjug

Elektroprivreda Srbije i kompanija Mitsubishi Hitachi Power Systems potpisali su sporazum za izgradnju postrojenja za odsumporavanje, odnosno višestruko smanjenje prisustva sumpor-dioksida u Termoelektrani Nikola Tesla A, čija je vrednost 167 miliona evra. Reč je o ugovornom sporazumu za realizaciju projekta „Izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A”, a ministar energetike, Aleksandar Antić, je rekao da će zahvaljujući tom projektu emisije sumpor-dioksida biti smanjene devet puta. 

EPS ima bolji plasman na listi najuspešnijih kompanija u jugoistočnoj Evropi, jer je sa 19. skočio na 7. mesto.

Potpisan sporazum o doniranju softvera kojim se unapređuje sistem energetske efikasnosti.
Srbija je ovog leta imala dovoljno struje da pokrije ukupnu potrošnju, ali je imala i određene viškove za izvoz.

Ministarstvo zaštite životne sredine

Beta

Pokrenut predlog o formiranju koordinacionog tela i nacionalne laboratorije za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja na zdravlje stanovnika Srbije i životnu sredinu.

Potpisan ugovor o izgradnji postrojenja za preradu komunalnog otpada i sređivanje deponije Vinča. Ovo je najveći ugovor o javnom privatnom partnerstvu u ovom delu Evrope, vredan oko 300 miliona evra. Ta deponija na kojoj se ostavi 2.700 tona otpada dnevno nije samo leglo zaraze, već i ekološka bomba na obali Dunava. 

Formiran poseban Sektor za upravljanje projektima, pa će u narednom periodu sredstva biti tražena iz raspoloživih fondova Evropske unije, kroz bilateralnu saradnju sa svim zainteresovanim državama, a deo će Srbija obezbediti i iz sopstvenih sredstava.

Ministarstvo pravde

Tanjug

Ministarka pravde Nela Kuburović i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović zaključili su 31. jula Sporazum o elektronskoj razmeni podataka između pravosudnih institucija i policije koji omogućava trenutan uvid u podatke od značaja za vođenje postupaka. Ovaj sporazum omogućio je kraća suđenja, smanjenje zloupotreba i bežanja od sudskih poziva jer policija i pravosuđe jednim klikom mogu da razmene sve važne informacije.

Građani i advokati sada mogu na lakši i brži način da prate tok predmeta u Vrhovnom kasacionom sudu, Upravnom sudu i apelacionim sudovima, budući da je Ministarstvo pravde krajem avgusta pustilo u rad novo vizuelno rešenje koje to i omogućava. Novo vizuelno rešenje za praćenje toka predmeta je pre svega prilagođeno mobilnim uređajima i tabletima. Time je građanima i advokatima značajno olakšano praćenje toka predmeta, jer se dizajn prilagođava veličini ekrana, što do sada nije bio slučaj.

Početkom septembra pokrenut je tvining projekat "Unapređenje zatvorskog sistema u Republici Srbiji" koji ima za cilj jačanje kapaciteta obuke zaposlenih u zatvorima za osposobljavanje i zapošljavanje osuđenika, kao i poboljšanje uslova života i rada u zatvorskom sistemu.
Ministarka pravde Nela Kuburović i Ministarstvo pravde proteklih meseci radili su na predlozima o izmeni Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

Informer

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministar finansija Dušan Vujović i ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge, potpisali su 18. septembra memorandum o razumevanju kojim je i zvanično počeo projekat "Reforma poreza na imovinu". Kroz ovaj projekat oko 40 lokalnih samouprava u celoj Srbiji dobiće priliku da ažurira svoje baze podataka o nekretninama, i time poveća obuhvat naplate poreza na imovinu.

Proces racionalizacije zaposlenih u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi priveden je kraju, a kako je najavljeno iz Ministarstva, radna mesta oko pola miliona zaposlenih biće od 1. januara naredne godine razvrstana u platne razrede. Do sada je katalog radnih mesta u javnoj upravi sa 2.000 postojećih, sveden na oko 800 radnih mesta, a najavljeno je da će sve institucije biti dužne po Zakonu o platama u javnim službama da sprovode ovaj proces racionalizacije. Više o tome čitajte OVDE!
 

Ministar Ružić najavio je 3. septembra osnivanje Nacionalne akademije za javnu upravu koja će za cilj imati da u potpunosti transformiše javnu upravu i obezbedi efikasnije, ljubaznije i bolje upućene službenike.

Ministarstvo odbrane

Tanjug

Srbija je nastavila da se po pitanju migrantske krize ponaša odgovorno, onako kako dolikuje jednoj organizovanoj i humanoj zemlji. Zbog takvog stava naše zemlje, ministar odbrane Aleksandar Vulin u saradnji sa drugim ministarstvima obilazi centre za migrante kako bi se pozitivan trend koji ima Srbija prema migrantima nastavio. Takođe, Vulin je postavljen na mesto predsednika Radne grupe za rešavanje pitanja mešovitih migracionih tokova.

Ministarstvo odbrane pokazalo je da čuva sećanje na srpske žrtve NATO bombardovanja, pa je tako obnovljen park “Mala Milica Rakić“ u Batajnici.

Ruska Federacija isporučila je šest Migova-29 našoj zemlji početkom oktobra. Oni su na aerodrom u Batajnici transportovani avionima “Antonov 124“, a javnosti će biti prikazani 20. oktobra.

Ministarstvo za evropske integracije

Tanjug

Potpisan Sporazum o podršci EU obrazovnom sistemu Srbije Briselu. Evropska unija izdvojila je 27,4 miliona evra bespovratnih sredstava za podršku reformi obrazovnog sistema u Srbiji. Dobijeni novac će biti namenjen usklađivanju obrazovnog sistema u Srbiji sa potrebama tržišta rada, unaprediće se stručnost nastavnog osoblja i pomoći obrazovanju najranjivijih manjinskih zajednica u zemlji.

Srbija je sa Nemačkom potpisala zapisnik o međuvladinim pregovorima čija je ukupna vrednost 39,5 miliona evra bespovratne pomoći.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović potpisala je, u ime Vlade Republike Srbije, Sporazum o donaciji za sedmi potprojekat u okviru projekta Regionalnog stambenog zbrinjavanja. Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, navedenim aktom, čiji je drugi potpisnik Razvojna banka Saveta Evrope, a na koji su relevantna ministarstva prethodno dala saglasnost, obezbeđena su bespovratna sredstva u iznosu od 9.166.861 evra. Sredstva će biti opredeljena za kupovinu stanova i obezbeđivanje građevinskog materijala i materijalnu podršku za obnovu seoskih domaćinstava čiji su vlasnici prognana lica, odnosno usluge projektovanja stambenih rešenja koja će biti finansirana iz narednih donacija.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Tanjug

U Srbiju uveden obavezan predmet od 5. razreda, informatika i računarstvo, nabavljeni su kompjuteri, a nastavnici su obučeni. 

Povećane su kvote za upis studenata na tehničkim fakultetima za oko 20 odsto.
Vlada je dozvolila novo zapošljavanje profesora i asistenata.

Potpisan aneks sporazuma o trogodišnjem programu podrške za razvoj kapaciteta škola u Srbiji kroz projekat " Škole za 21. vek na Zapadnom Balkanu". Program ima za cilj pružanje podrške školama iz regiona Zapadnog Balkana koje učestvuju u programu kroz obuku i podršku školskim liderima, obuku i podršku za nastavnike kao i kroz dostupnost resursa za razvoj digitalnih veština učenika i umrežavanje škola.

Uvođenje školskih uniformi.

Usvojen je Zakon o visokom obrazovanju: značajna izmena formiranja Saveta poslodavaca na svakom fakultetu kako bi se uspostavila veza visokog obrazovanja i privrede.

Ministarstvo zdravlja

Tanjug

Vlada odobrila 921 mesto za zapošljavanje u zdravstvu, a očekuje se još 500 mesta.

Odobreno 870 specijalizacija

Ministarstvo zdravlja pokrenulo je projekat besplatnih pregleda, kad će svake treće nedelje u mesecu biti organizovani besplatni preventivni pregledi za sve građane. Tom prilikom, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, moći će da bez zakazivanja termina urade ultrazvuk abdomena i PSA, odnosno specifični antigen prostate koji otkriva tumorske promene i obave ginekološke preglede.

Vlada je nabavila šest mašina za zračenje onkoloških pacijenata.

Vlada Srbije je posle stručne i detaljne analize opredelila oko 800 miliona dinara za nabavku najsavremenijeg sajber noža, te je tako završen tender za njegovu nabavku. 

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj počela je da radi najsavremenija magnetna rezonanca na kojoj će godišnje moći da se pregleda oko 2.000 mališana.

Predstavljen je novi digitalni sistem za automatsku overu kartica zdravstvenog osiguranja.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Ministarstvo zdravlja Republike Italije potpisali su Sporazum o celijakiji, prema kojem će naši lekari biti u prilici da sa evropskim kolegama, renomiranim stručnjacima u oblasti celijakije, unaprede saradnju i razmene najnovija saznanja i preporuke za dijagnozu i zbrinjavanje pacijenata sa celijakijom.

Ministarstvo zdravlja formiralo je Komisiju za borbu protiv korupcije i novi petočlani antikorupcijski tim. Time će Komisija imati široka ovlašćenja. Njen zadatak će biti da se korupcija iskoreni u skladu sa planom "Nulta tolerancija prema korupciji u zdravstvu".

Ministarstvo bez portfelja zaduženo za demografiju i populacionu politiku

Tanjug

Osnovan je Savet za populacionu politiku koji radi na izmeni i dopuni Strategije za podsticanje rađanja koja je doneta 2008. godine, a najavljeno je da je u toku i rad na tekstu Zakona o finansiranju porodice koji bi trebalo da bude usvojen naredne godine.

Ministarstvo omladine i sporta

Tanjug

Fond za mlade talente Vlade Srbije dodelio 1.407 stipendija.

Nastavak gradnje na nedovršenom projektu sportske hale u Mionici.

Otvorena trim staza „Košutnjak“.

Fond za mlade talente Republike Srbije raspisao Konkurs za stipendiranje najboljih studenata studija drugog i trećeg stepena na univerzitetima zemalja članica Evropske unije i Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA) i na vodećim svetskim univerzitetima za školsku 2017/2018. godinu.

Ministarstvo kulture i informisanja

Tanjug

Završeni radovi na Muzeju savremene umetnosti.

Potpisan je Sporazum o saradnji između Ministarstva kulture i informisanja, kompanije Telekom Srbija i Matematičkog instituta SANU. Cilj pomenutog Sporazuma je digitalizacija kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva kroz razvoj infrastrukture ustanova kulture i jačanje njihovog kapaciteta u sprovođenju ovog procesa. Digitalizacija kulturne građe doprineće većoj dostupnosti kulturnih sadržaja i kvalitetnijem predstavljanju naše baštine.

Potpisana je Deklaracija o saradnji Kine i 16 evropskih zemalja i usvojen dvogodišnji plan saradnje, koji, između ostalog, predviđa i osnivanje Koordinacionog centra za kulturnu saradnju.

Pripremljeni su predlozi za izmenu i dopunu Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, koje za prvenstveni cilj imaju da bolje regulišu status ćirilice u javnom saobraćaju, s obzirom da su jezik i pismo deo kulturne baštine i pitanje identiteta svakog naroda i njegove kulture.

Ministarstvo bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća

Beta

U misiji oživljavanja zadrugarstva koju, u ime Vlade Republike Srbije pod nazivom „500 zadruga u 500 sela“ vodi idejni tvorac ministar Milan Krkobabić, načinjen je prvi veliki korak i s reči se prešlo na dela početkom avgusta. Prvi put u istoriji Srbije, jedna Vlada je odlučila da dodeli besprovratna sredstva za oživljavanje zadrugarstva.

Zadruga u opštini Lebane dobila 12,5 miliona dinara podsticajnih sredstava.

Potpisan još jedan ugovor za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama, ovoga puta u Topličkom upravnom okrugu, sa zemljoradničkom stočarskom zadrugom „1. Decembar“ iz Žitorađe. Bespovratna sredstva države Srbije u iznosu od 11,041 miliona dinara dobila je za povećanje stada, tačnije za nabavku 28 rasnih grla (veliki jorkšir i švedski landras i njihovih meleza), nabavku traktora i 288 grejnih ploča, čime će se povećati ne samo obim proizvodnje, već i broj kooperanata i zaposlenih na farmi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija