• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.10.2017

14:26

VULIN: Kajem se što sam rekao istinu o kupovini stana!

Politika

VULIN: Kajem se što sam rekao istinu o kupovini stana!

Podeli vest

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da se iskreno kaje što je rekao istinu kako je kupio stan i poručio da je stan kupljen pre šest godina kada nije bio u izvršnoj vlasti

 

Vulin je odgovarajući na pitanja novinara na predstavljanju prvih 100 dana rada vlade rekao da se priča oko kupovine tog stana ponavlja na svakih šest meseci već godinama unazad, da joj se nekada više, a nekada manje da na značaju.

-Ali došlo je vreme da se toj priči da na značaju i da bude daleko veća. Dakle, svi podaci su poznati. Poznati su već šest godina. Četiri godine kasnije Agencija za borbu protiv korupcije ulazi u priču o njemu. Dve godine se već mediji neprekidno bave njime, na svakih šest meseci, proverite, baš kao što se poslednje dve i po godine objavljuje u Vremenu, NIN-u, Danas-u, na svim portalima da imam kuću na Dedinju, Senjaku, Bežanijskoj kosi, Portugalu, Grčkoj. Dakle, to sve postoji. Nekada se tome da značaj, nekada se svi potrude da to bude jedina priča, a nekad ne. Nekada nisam bio ministar vojni, sada jesam. Kao što vidimo to ima svoju cenu - rekao je Vulin.

Ponovio je da je stan kupljen pre šest godina i da tada nije bio u izvršnoj vlasti, ali i da kada se nešto tvrdi i kada se neko optuži treba da se ima u vidu da je Srbija pravna država i da postoji pretpostavka nevinosti.

Naglasio je da je su svi podaci od ranije poznati, da su nadležni o tome već dali svoj sud ali da nema ništa protiv da se to uradi ponovo ističući da je i sam prvi to predložio.

- Odmah da vam kažem o mom stanu, odnosno o polovini mog stana u Beogradu na Zvezdari, pisalo se, šerovalo, tvitovalo, govorilo, lajkovalo više nego o svim pljačkaškim privatizacijama u Srbiji od 2000. na ovamo i više nego o imovini bilo kog političara od 2000. godine na ovamo. U redu. Ja bih voleo da smo posvetili bar 10 posto toliko pažnje pljačkaškim privatizacijama, možda bi neko odgovarao. Nije niko. U redu. Ja ne tražim nikakva opravdanja - rekao je.

Vulin je naglasio da se iskreno kaje što je rekao istinu i kupovini stana.

- Iskreno se kajem što nisam razmišljao kako ta istina zvuči. Iskreno se kajem što nisam uradio bilo šta drugo nego štio sam rekao istinu. Treba sam samo da razmišljam kako će to zvučati. Nisam trebao da kažem kako je to urađeno. Nisam trebao da kažem da mi je pomogla porodica. Nisam trebao da kažem. Mogao sam da kažem bilo šta drugo. Trebao sam da kažem bilo šta drugo. Trebao sam. Nisam to uradio.

On je objasnio da je rekao istinu pre šest godina ne razmišljajući da će ta istina biti najstrašnija opužba u Srbiji.

- Trebao sam da ne kažem istinu. Kajem se što sam govorio istinu. Kajem se što sam postupio po zakonu. Trebalo je da ne prijavim, moglo je vrlo jednostavno. Mogao sam da prijavim na suprugu, majku, brata, oca bez problema. Nemojte zaboraviti, to nije nikakva zgrada. Nisam izgradio zgradu na vračarskom pašnjaku nego sam legalno, zvanično, javno prijavio kupovinu svog stana pre šest godina i to uradio sa suprugom i čitavom porodicom. I sve što sam imao i mogao dao sam u to. Pogrešio sam. Trebalo je da postupim kao ovi za koje sad otkrivate da imaju jahte u Hrvatskoj - oceno je on.

Vulin je rekao da govoreći istinu nije razmišljao koliko ona može da bude štetna  po njega i njegovu porodicu.  

- Trebalo je da obrazložim da mi je to sve dao nekakav tast i da niko nikad ne traži od tog tasta poresku prijavu, nema potrebe, jer sve je u redu dogovorili smo se. Trebalo je. Nisam. Rekao sam istinu ne razmišljajući koliko ta istina može da bude štetna. Ne razmišljajući šta će ta istina uraditi meni i mojoj porodici, ne razmišljajući šta će ta istina u političkom smislu uraditi meni.

- Sve sam rekao istražnim organima nekoliko puta, radujem se, ja sam prvi zatražio da se sve još jednom proveri. Idemo sve još jednom. Nema veze, dva tužilaštva nisu važna, Agencija nije važna, niko nije važan, idemo iz početka, radujem se tome, ali šta će biti ako se opet potvrdi da je sve baš tako kako sam rekao. Hoće li iko od vas reći izvini za to što smo te zvali lopovom, kriminalcem, ludakom, lažovom. Neće. Hoće bilo ko od vas reći bilo šta da je pogrešio- neće.

Objasnio je da "dok nekog ne osudiš moraš da napišeš ako, možda, ako se dokaže... Nikome od vas to nije palo na pamet".

- Zanimljivo, kada je predsednik Republike Srbije komentarišući presudu Miškovića,rekao "evo vam tajkuni, nek oni vladaju Srbijom", svi ste skočili na njega govoreći da je to pritisak na pravosuđe. A kada odluke tužilaštva koje vam se ne dopadaju kada sam ja u pitanju komentarišete onda je to dokaz da u Srbiji nema pravne države. Ajde da jednom barem probamo da imamo iste aršine, ništa više od toga. Samo ako, samo dodajte možda, samo dodajte ako se dokaže, samo kada se završi, ništa više ne tražim od vas - naglasio je Vulin.

Dodao je da su mu svi tada sudili i presudili, a da su svi državni organi koji su rekli da nema krivičnog dela za njih sramota.

- Sve ste ih napali i to nije pritisak na pravosuđe, ne nikako. Pritisak na pravosuđe je samo ukoliko se kaže nešto što ne odgovara mnogima od vas. I još jednom, radujem se i tražim, ako ovo nije pritisak na pravosuđe, da se još jednom sve proveri, da se treći i četvrti put proveri. I još jednom hoću da cela Srbija zna, iskreno se kajem što sam rekao istinu. Nije trebalo - zaključio je Vulin.

Odgovarajuići na pitanja u vezi izjava koje je dao o generalu Lazareviću a zatim rasprave koju je imao sa američkim ambasadorom Kajlom Skotom Vulin je rekao da se o Skotu ne izjašnjava jer poštuje zemlju i narod koji ga je poslao, te da bi i Skot trebali da prestane da se izjašnjava o njemu (Vulinu) zato što treba da poštuje zemlju i narod koji su ga primili. 

- Meseci rada na popravljanju imidža SAD u Srbiji mogu biti ugrozeni jednom neodgovornom izjavom. Eto, to se desilo - rekao je Vulin.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!
Fudbal

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!

"Mančester siti razmišlja o budućnosti bez Pep Gvardiole. Sve manje veruju da će produžiti ugovor koji ističe 2025. godine", javlja španski portal "Relevo".

20.04.2024

10:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija