• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.-M.D.

14.10.2017

19:21

STIŽE NAM POMOĆ SA POTPUNO NEOČEKIVANE STRANE: Katalonac brani Srbiju u EVROPI!?

Politika

STIŽE NAM POMOĆ SA POTPUNO NEOČEKIVANE STRANE: Katalonac brani Srbiju u EVROPI!?

Podeli vest

Džordi Roka, član španske delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, postao je novi izvestilac za Kosovo. Dačić: Ovo je vrlo dobra vest. Roka odlično zna šta se dešava u Kataloniji i verujem u njegov objektivan izveštaj
Tanjug

Katalonac Džordi Roka, član španske delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, izabran je za novog evropskog izvestioca za Kosovo i Metohiju. On će pisati naredni izveštaj o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini, poštovanju ljudskih prava, vladavini zakona i dostizanju standarda Saveta Evrope.

Roka je na ovu funkciju izabran posle žestoke diplomatske bitke srpske delegacije, koja je uspela da spreči izbor Morgensa Jensena iz Danske. Informerovi sagovornici iz Vlade ubeđeni su da će Džordi Roka nakon opšteg haosa u Španiji nastalog posle referenduma u Kataloniji dobro razumeti i verno u evropskim institucijama preneti situaciju sa Kosova.

Sprečili izbor šiptarskog lobiste
Uspeli smo da sprečimo izbor Morgensa Jensena, koji je iskazao pristrasnost u korist Albanaca
Marija Obradović, šef srpske delegacije u Savetu Evrope

Najbolji kandidat

Novi izvestilac za Kosovo i Metohiju izabran je, inače, tajnim glasanjem na sednici Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i ima rok od dve godine da napiše izveštaj.

Marija Obradović, šef srpske delegacije, ističe da je Roka izabran nakon što je Srbija uspela da ospori kandidaturu Danca Jensena.

- Osporili smo kandidaturu Morgensa Jensena, koji je u prethodnom periodu više puta iskazao pristrasnost, izlazeći u susret zahtevima delegacije kosovskog parlamenta, čime je nesporno doveo sebe u sukob interesa. Jensen je čak glasao i protiv pregovora dve delegacije o načinu zastupljenosti prištinske delegacije u Savetu Evrope, potpuno ignorišući stavove srpske strane - podvlači Obradovićeva, dodajući da je stav Beograda o Kataloniji vrlo jasan.

KATALONAC NOVI IZVESTILAC ZA KOSOVO I METOHIJU: Poverenje dobio član španske delegacije Džordi Roka!

Tanjug

mojugao

ZORAN MILIVOJEVIĆ
KARIJERNI DIPLOMATA

Katalonac je izabran kao član španske delegacije, verovatno po pripadnosti partije. Biće veoma interesantno videti kako će se Roka postaviti.

- Snažno podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Španije. Srbija najbolje zna kakvu štetu može da nanese pravljenje izuzetaka u pogledu nepoštovanja teritorijalnog integriteta i međunarodnog prava, jer je presedan napravljen upravo u slučaju Kosova - naglašava Obradovićeva.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, komentarišući Rokin izbor, smatra da je to dobra vest za Srbiju.

- Najvažnije je da izvestilac bude objektivan. Roka je bio najbolji kandidat. On dobro zna šta se desilo u Kataloniji i verujem u njegov objektivan izveštaj - optimista je Dačić.

Ništa nije izvesno

Ipak, bivši šef diplomatije Živadin Jovanović kaže da je reč o "sticaju okolnosti".

- Ne verujem da se tako važne odluke donose preko noći. Nema razloga da verujemo da će Katalonac biti bolji ili gori od dosadašnjih evropskih izvestilaca. Ipak su svi u istoj poziciji, bez obzira na to iz koje zemlje dolaze - spušta loptu Jovanović.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vns

pre 6 godina

Tako su i govorili za Trampa,pa smo od njega dobili jedno veliko nista...

mladen

pre 6 godina

Ako je Roka Katalonac onda će on sigurno navijati za Kosovo jer Katalonci se žele odcepiti od Španije.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!
Fudbal

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!

"Mančester siti razmišlja o budućnosti bez Pep Gvardiole. Sve manje veruju da će produžiti ugovor koji ističe 2025. godine", javlja španski portal "Relevo".

20.04.2024

10:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija