• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.10.2017

16:31

TURSKI ANALITIČAR TURBEDAR BEZ DILEME: Vučić i Erdogan kao kralj Aleksandar i Ataturk!

Politika

TURSKI ANALITIČAR TURBEDAR BEZ DILEME: Vučić i Erdogan kao kralj Aleksandar i Ataturk!

Podeli vest

Turski spoljnopolitički analitičar Erhan Turbedar ocenio je da je poslednjih godina učinjeno dosta na razvoju bilateralnih odnosa Srbije i Turske i predsednike Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana uporedio sa kraljem Aleksandrom i Ataturkom

- Oni (odnosi) su izgrađeni do te mere da je doček Erdogana podsetio na period prijateljstva između kralja Aleksandra Karađorđevića i Kemala Ataturka. Potpisani sporazumi i izjave pokazuju da su odnosi Turske i Srbije ušli u novo doba i da su počeli da se transformišu u neku vrstu strateškog partnerstva - rekao je Turbedar.

On je naglasio da je, "dok je više evropskih lidera sa ćutanjem pratilo puč u Turskoj prošle godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je bio među prvim liderima koji je podržao demokratski izabrane vlasti, i stao uz predsednika Erdogana".

"To je bila i jedna od prekretnica u zbližavanju dva predsednika", naveo je turski analitičar.

Turbedar je izneo tvrdnju Turska, kojoj je putovanje preko Srbije najkraća ruta prema Evropi, Srbiju vidi kao ključan faktor očuvanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

- Postoje mišljenja da predsednik Erdogan pod uticajem Moskve gradi dobre odnose sa Srbijom, ali mislim da je to netačna i prividna analiza jer mesto Srbije u turskoj spoljnoj politici ne zavisi od Rusije - rekao je on.

Tanjug/AP

Prema Turbedaru "zbližavanje Ankare i Beograda može samo pozitivno da utiče na druge delove regiona".

- I EU, koja na tursko prisustvo u regionu gleda sa dozom protivljenja i konkurentnosti, treba da shvati ovu realnost. Štaviše, zajedničko delovanje Turske i EU na Balkanu bi moglo da pomogne u otvaranju nove stranice u duboko zaleđenim odnosima između Ankare i Brisela - kazao je Turbedar.

"Blic" navodi da je tokom posete turskog predsednika Erdogana Srbiji bilo reči o gasovodu "Turski tok" koji bi, bar prema najavama srpskih zvaničnika, trebalo da prođe kroz Srbiju, što bi bila neka vrsta zamene za ruski "Južni tok" od koga se u međuvremenu odustalo.

- Predsednik Erdogan podržava i ideju da se Srbija uključi u projekat gasovoda ''Turski tok''. Jako je verovatno da i Moskva podržava istu ideju. Međutim, Beogradu bi povodom ovoga verovatno trebalo odobrenje iz EU - naveo je Turbedar.

Informer

On je dodao da je Srbija u poslednje vreme pokazala veliko interesovanje za turskim kapitalom. Između ostalog, najavljeno je da će jedna turska tekstilna kompanija u Kraljevu investirati 35 miliona evra, kao i da će Turska podržati izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd čija se vrednost procenjuje na oko 800 miliona evra.

- I brojni sporazumi koji su potpisani prethodnih dana omogućiće da turski biznismeni budu još više zainteresovani za poslovanje u Srbiji - zaključio je Turbedar.

ERDOGAN ODUŠEVLJEN POSETOM SRBIJI! Na konferenciji za medije u Ankari istakao gostoprimstvo predsednika Vučića!

PRIJATELJSTVO I RAZUMEVANJE: Erdogan završio posetu, Vučić ga ispratio na aerodromu!

TAJNI DOGOVOR PUTINA I ERDOGANA: Podrška na svim poljima, ZA SRBIJU POČINJE NOVA ERA!

OTKRIVAMO! Gulenovi teroristi sa Kosova SPREMALI NAPAD NA ERDOGANA!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija