• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernje Novosti

17.10.2017

13:43

SRPSKE SUDIJE na KiM ISPALILE TAČIJA!

Politika

SRPSKE SUDIJE na KiM ISPALILE TAČIJA!

Podeli vest

Za danas najavljeno polaganje zakletve 42 sudija i 14 tužilaca, pripadnika srpske zajednice na severu Kosova, nije održano jer se oni nisu pojavili u kabinetu kosovskog predsednika Hašima Tačija

Polaganje zakletve znači implementaciju dela Briselskog sporazuma o pravosuđu, a iz Tačijevog kabineta je saopšteno da se sudije i tužioci nisu pojavili zato što im je to „zabranio Beograd sa namerom da onemogući njihovu integraciju u pravosudni sistem Kosova“.

U saopštenju se navodi i da je uključivanje sudija i tužilaca iz manjinskih zajednica na Kosovu jedna od pozitivnih mera koje „institucije Republike Kosova preduzimaju radi postizanja pune i efektivne ravnopravnosti između pripadnika zajednica u svim oblastima života - ekonomiji, politici i kulturi“.

Navodi se i da je nedolazak sudija i tužilaca na polaganje zakletve „još jedan neuspeh Evropske unije kao posrednika u procesu implementacije dela Briselskog sporazuma o pravosuđu“.

Kosovski mediji podsećaju da su se o početku primene Briselskog sporazuma, u delu koji se odnosi na uključivanje severa Kosova u kosovski pravosudni sistem od 17. oktobra, dogovorili u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Tači.

Pročitajte još: Tači: Ponašanje EU prema Kosovu diskriminatorsko i sramotno

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je ranije danas da očekuje da će posao primene dela Briselskog sporazuma o pravosuđu između Beograda i Prištine biti završen do petka.

- Ovo je veliki i važan posao za srpski narod na KiM. Prvi put nakon 1999. godine biće uspostavljen sud sa srpskom većinom i sa Srbinom predsednikom suda u Kosovskoj Mitrovici i tužilaštvo sa srpskom većinom. Očekujem da će taj veliki i važan posao biti završen do kraja nedelje, do petka - rekao je Đurić za RTS.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija