• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

18.10.2017

16:28

NAJSTARIJI UDŽBENIK GEOGRAFIJE od Bajatovića za Šojgua!

Politika

NAJSTARIJI UDŽBENIK GEOGRAFIJE od Bajatovića za Šojgua!

Podeli vest

Predsednik Saveta Razvojnog centra Ruskog geografskog društva u Srbiji i generalni direktor Javnog preduzeća "Srbijagas" Dušan Bajatović poklonio je danas u Moskvi predsedniku tog društva, ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu knjigu "Kratka pitanja iz stare i nove geografije", nemačkog geografa, istoričara, pedagoga i genealoga Johana Hibnera

Kako je saopštio "Srbijagas", ovo vredno delo verovatno je najstariji udžbenik geografije iz perioda ranog prosvetiteljstva, a izvesno sa najvećim brojem izdanja - čak 36 i prevodom na sve evropske jezike.

Primerak, koji je Dušan Bajatović uručio Sergeju Šojguu, pisan je rukom, a njegove dimenzije su 230 sa 190 milimetara. 

Na knjizi je istaknuto ucrtan monogram dinastije Romanov, a Bajatović je izrazio nadu da će ova relikvija zauzeti dostojno mesto u biblioteci Ruskog geografskog društva u Sankt Peterburgu.

- Ovo je rukopisna knjiga na ruskom jeziku. Kao prepisivač je potpisan jeromonah Nikodim. Rad na ovom primerku knjige je završen 1774. godine za vreme vladavine Katarine Velike. Verovatno se rukopis našao u Srbiji zajedno sa emigrantima iz Rusije, a kasnije u antikvarnici. Kupio ju je kolekcionar iz Sarajeva Dejan Spajić i poklonio Razvojnom centru Ruskog geografskog društva u Srbiji  kaže Bajatović. 

Obraćajući se prisutnima na sastanku "Medija kluba" Ruskog geografskog društva, Bajatović je rekao da je za vreme rada Centra RGO ostvaren niz projekata usmerenih na popularizaciju rada Ruskog geografskog društva u Srbiji i susednim zemljama, kao i širenje vernih podataka o istoriji, kulturi i geografiji Rusije. 

- Centar podržava partnerske odnose s ruskim organizacijama koje rade na teritoriji Srbije, sa Ruskim domom i Ruskim humanitarnim centrom u Nišu. U najskorije vreme naš zadatak je da održimo Geografski dikatat u Srbiji, kao i da pripremimo i organizujemo takmičenje srpskih učenika u znanju geografije Rusije, a najbolje ćemo nagraditi putovanjem u Rusiju na račun Centra - rekao je Bajatović. 

Rusko geografsko društvo osnovano je 1845. godine po nalogu cara Nikolaja Prvog Romanova, a glavni cilj organizacije su ekspedicije, istraživanje i obrazovanje.

Danas ova neprofitna organizacija ima oko 20.000 članova u Rusiji i inostranstvu. 

Od 2009. godine Ruskim geografskim društvom predsedava Sergej Šojgu, a formiran je i Savet pokrovitelja kojim predsedava predsednik Rusije Vladimir Putin. 

Srbija je postala druga zemlja gde je otvoreno Predstavništvo Ruskog geografskog društva, u oktobru prošle godine, dok je ove godine formiran i Pokroviteljski savet.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija