• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.10.2017

12:04

KUBUROVIĆ I LO o unapređenju prava dece u sudskim postupcima!

Politika

KUBUROVIĆ I LO o unapređenju prava dece u sudskim postupcima!

Podeli vest

Ministarka pravde Nela Kuburović razgovarala je danas sa direktorom Unicefa u Srbiji Mišelom Sen Loom o unapređenju prava dece u sudskim postupcima i položaju maloletnih učinioca krivičnih dela

Kuburović je istakla da se aktivnosti koje se sprovode na nacionalnom nivou saradnje sa Unicefom poklapaju sa aktivnostima iz Akcionog plana za Poglavlje 23, posebno u delu koji se odnosi na unapređenje prava deteta kao svedoka ili oštećenog i unapređenje položaja maloletnih počiciona krivičnih dela.

Direktor Unicefa se zahvalio ministarki Kuburović na saradnji, posebno u oblasti reintegracije maloletnih učinilaca krivičnih dela, u oblasti zaštite dece žrtava i svedoka krivičnih dela od sekundarne viktimizacije, kao i u oblasti učešća dece u građanskim sudskim postupcima i jačanju kapaciteta pružalaca besplatne pravne pomoći da odgovore na kršenja prava deteta.

Kuburović i Sen Lo su istakli da maloletna deca, bilo da su žrtve, svedoci ili počinioci krivičnih dela, moraju imati poseban tretman u toku sudskog postupka, poput posebnog načina saslušanja.

Ministarka Kuburović je navela da je planirano usvajanje novog zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela, koji će unaprediti mogućnost sudija i tužioca za maloletnike da određuju vaspitne naloge, koji su se izuzetno dobro pokazali u praksi u četiri grada u Srbiji.

Ovi nalozi, dodala je, predstavljaju alternativnu meru kažnjavanja maloletnika, u smislu rada u javnom interesu, praćenja rezultata njihovog daljeg školovanja, kvaliteta saradnje sa socijalnim radnikom...

Oni su ukazali da je cilj naloga da utiče na pravilan razvoj maloletnika i jačanje lične odgovornosti, kako u buduće ne bi činio krivična dela, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Kuburović je istakla dobre rezultate u primeni novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji takođe prepoznaje decu kao svedoke ili žrtve, a čije usvajanje je pozdravio Sen Lo.

Dodala je i da je u pripremi Nacrt zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koji naročitu pažnju posvećuje detetu kao žrtvi ili oštećenom u sudskom postupku.

Kuburović i Sen Lo su se saglasili da je neophodan nastavak saradnje Srbije i Unicefa u oblasti poboljšanja pristupa pravdi za svu decu, unapređenju rodne ravnopravnosti i u stvaranju uslova da oni iz ugroženih grupa žive bez diskriminacije i nasilja, a koja će biti realizovana kroz buduće projekte.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija