• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Jovanović - M. Dobromirović

19.10.2017

21:30

HIT! Ruski lider ostavio hrvatsku predsednicu DA ČEKA 45 MINUTA - PUTIN ODUVAO NATO KOLINDU!

Politika

HIT! Ruski lider ostavio hrvatsku predsednicu DA ČEKA 45 MINUTA - PUTIN ODUVAO NATO KOLINDU!

Podeli vest

Na nimalo prijateljskom sastanku, koji je trajao samo 20 minuta, ruski lider Vladimir Putin zatražio da Hrvatska ruskim bankama hitno vrati 1,3 MILIJARDE EVRA koje je proneverio 'Agrokor'
Tanjug

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović juče je odmah na početku svoje trodnevne posete Rusiji prošla kao bosa po trnju!

Ruski lider je Kitarovićevu najpre ostavio da ga u hodnicima državne rezidencije u Sočiju čeka čak 45 minuta, a onda je na nimalo prijateljskom sastanku, koji je trajao tek 20 minuta, zatražio da Hrvatska ruskim bankama pod hitno vrati 1,3 milijarde evra koje je proneverio 'Agrokor' Ivice Todorića.

Lopatom na bager
Putin je Kolindi poručio da je Moskva odlično razumela pretnje Hrvatske u vezi sa krizom u Ukrajini, odnosno u vezi sa prisajedinjenjem Krima
Izvor Informera

Kitarovićeva je, inače, tokom sastanka pozvala Putina da poseti Hrvatsku, ali se on napravio da taj poziv nije čuo!?!

Paradržavna firma

Zagrebački mediji su uoči sastanka Kitarovićeve i Putina najavljivali da će glavna tema razgovora biti više od milijardu evra koje je 'Agrokor' uzeo od Sberbanke i VTB banke i nikad nije vratio ni cent. Koliko je situacija dramatična, prenose zagrebački mediji, možda najbolje govori poruka prvog zamenika predsednika uprave ruske Sberbanke Maksima Poletajeva, koji je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću uoči sastanka Kitarović-Putin rekao: Nacionalizovali ste "Agrokor", vratite nam dug!

- S obzirom na to da je Hrvatska nacionalizovala "Agrokor", to je sada dug hrvatske vlade. Hrvatska bi trebalo da pretvori dug u državne obveznice i isplati nas - podvukao je Poletajev.

Zvanično, ni Putin ni Kitarovićeva nisu saopštili šta je dogovoreno u vezi sa ovim dugom. Ruski predsednik je dao protokolarnu, diplomatsku, hladnu i očigledno nimalo prijateljsku izjavu.

- Drago mi je što smo imali priliku da popričamo o bilateralnim odnosima, ali i o regionalnim pitanjima - poručio je Putin sa sastanka u rezidenciji Bočarov ručej. Kitarovićeva je, s druge strane, istakla je da bi ovo trebalo da bude nova stepenica u odnosima dveju država.

- Razgovarali smo o bilateralnim odnosima. Između dve zemlje postoji nekoliko otvorenih pitanja... - rekla je Kitarovićeva, koja je tako indirektno potvrdila da je jedna od tema svakako bio dug "Agrokora".

Kitarovićeva: Ključan dijalog Rusije i NATO

Hrvatska predsednica je za rusku agenciju Tas izjavila da je neophodna normalizacija saradnje Rusije i NATO pakta.

- Verujem da Hrvatska može da postane jedan od mostova saradnje Rusije, EU i NATO, organizacije čiji smo članovi i u čije vrednosti duboko verujemo. Taj dijalog je ključan. Rusija i NATO su ključni faktori evropske bezbednosti i stabilnosti - kazala je Kolinda Grabar Kitarović.

Inače, kako prenose diplomatski izvori, sastanak Putina i Kolinde bio je sve samo ne prijatan i prijateljski.

- Putin je Kitarovićevoj odmah na početku razgovora stavio do znanja da Rusija ne može i neće da pređe preko nacionalizacije potraživanja ruskih državnih banki. Takođe, poručio joj je i da je Moskva odlično razumela ratoborne poruke i pretnje Hrvatske u vezi sa krizom u Ukrajini, odnosno u vezi sa prisajedinjenjem Krima. Kada je nastala neprijatna tišina, Kolinda je pokušala da popravi raspoloženje tako što je predsedniku Putinu prenela poziv da poseti Hrvatsku, ali on se napravio da to nije čuo... - prepričava sagovornik Informera.

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, ubeđen je da je "Agrokor" bio velika finansijska prevara i da je bilo pitanje trenutka kada će propasti.

Public

mojugao

milan kovačević

EKONOMISTA

Hrvatska je u nezavidnoj situaciji i pravila je greške koje je mogu skupo koštati. Pogrešila je što je preuzela upravu nad 'Agrokorom' i ignorisala poverioce. To može uvećavati pravo poverilaca banke da traže otplatu od države.

- To je u suštini bila paradržavna firma u kojoj su radili članovi porodica poznatih političara i službenici raznih ministarstava. Godinama je lažno prikazivano stanje u kompaniji i bilo je samo pitanje vremena kada će biti otkrivena finansijska prevara. Sberbanka neće odustati od potraživanja i tražiće način da Hrvatska vrati dug - kategoričan je Linta.

Rusi pokrenuli arbitražu

Komentarišući ove navode, poreski stručnjak Ivan Raonić smatra da su dugovi Hrvatske zaista veliki i da je pitanje da li su u stanju da ih vrate.

- Tačno je da je "leks Agrokor" vrsta nacionalizacije imovine te firme, o čemu svedoče presude privrednih sudova u Srbiji i Crnoj Gori koje ne dozvoljavaju njegovu primenu u domaćim uslovima. Nezvanično se priča da je Kitarovićeva otišla u Rusiju zbog problema sa potraživanjima Sberbanke. Koliko se inače ozbiljno shvata Hrvatska i njena sposobnost vraćanja dugova, najbolje govori to što je Sberbanka već pokrenula međunarodnu arbitražu - zaključuje Raonić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

- Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica – priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija