• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

21.10.2017

23:11

MOSKVA NIJE SMELA POVUČE 650 VOJNIKA SA KIM, TREBALO JE DA IH POŠALJE JOŠ: General Ivašov smatra da je napravljena VELIKA GREŠKA!

Politika

MOSKVA NIJE SMELA POVUČE 650 VOJNIKA SA KIM, TREBALO JE DA IH POŠALJE JOŠ: General Ivašov smatra da je napravljena VELIKA GREŠKA!

Podeli vest

To što Hašim Tači sve češće poručuje da će oni uskoro dobiti kosovsku vojsku ništa ne znači, jer o tome ne odlučuju u Prištini. Hoće li Zapad dopustiti da Kosovo dobije armiju zavisi od toga može li se onaj trezveniji deo Evrope suprotstaviti Amerikancima. A ja znam da jedan broj evropskih država ne želi da Kosovo dobije vojsku, jer bi ona bila muslimanska vojska, kaže dr Leonid Grigorjevič Ivašov (74), najpoznatiji ruski geopolitičar, profesor na Moskovskom institutu međunarodnih odnosa, gde se školuju ruski diplomate

      

Ivašov, koji je bio načelnik Glavne uprave međunarodne vojne saradnje Ministarstva odbrane Rusije, u razgovoru za Novosti podseća da su priče o teroru Beograda nad Albancima bile u funkciji satanizacije Srba.

Hag je svetska sramota

Sud u Hagu je farsa. Oni su unapred Srbe odredili kao glavne krivce. Kad je Primakov svedočio u Hagu i davao dokaze na osnovu informacija ruske spoljne obaveštajne službe, sud je ignorisao činjenice. Ali su zato prihvatana svedočenja Albanaca koja su bila neverovatna. Sećam se da je kao svedok došao neki Albanac sa majicom na kojoj su bile tri velike rupe navodno od mitraljeza velikog kalibra. Na Miloševićevo pitanje pa kako je ostao onda živ on je odgovorio da ga je spasio Alah

Zapadni političari koji su sišli sa scene priznaju grešku sa Kosovom?

- Trebalo je da misle na vreme, kasno je pravdati se kad su napravili nepravdu Srbima. Neka sada zapadna Evropa ne ponovi grešku i dozvole stvaranje kosovske armije. Već sada su Albanci sa Kosova umešani u terorističke akcije, trgovinu drogom i belim robljem. Ako Evropa napravi grešku, gorko će se sećati dana kad su priznali nezavisno Kosovo i njihovu vojsku.
        
Zašto je 2003. bilo odlučeno da 650 ruskih vojnika i oficira napusti Kosovo?
        
- Smatrao sam tada, a mislim i sada da je to bila velika greška. Predlog da se povučemo sa KiM je mogao da da neznalica ili izdajica. Ne samo da se nismo trebali povući, nego je Rusija na Balkanu morala da sačuva i polako poveća svoj kontingent zbog strateških ciljeva.

Igor Ivanov je govorio da odlazak ruskih mirotvoraca iz BiH i Kosova ne znači odlazak Rusije sa Balkana, jer će Moskva sarađivati sa OEBS-om i drugim strukturama?

- Od toga što su poverovali Amerikancima imali smo samo štetu. Kakve su greške napravljene, vidi se danas. Ali, to pokazuje da pouke iz istorije nisu bile naučene. U priče da će NATO održati obećanje mogle su poverovati samo neznalice. A naivnost ili neznanje, pa i naklonjenost Vašingtonu, bili su očigledni.

(VIDEO) MLADI IZ SRBIJE ODUŠEVILI PUTINA: Ovako su predsedniku Rusije ZAHVALILI ZA MIGOVE!

Zapad je predsednika Sirije Asada optuživao za krvoproliće, kao nekada Miloševića na Kosovu, a kasnije se ispostavilo da je to sve režirano?
        
- Ponavlja se isti scenario. Kakva je uteha što su kasnije priznali eksperti da Srbi nisu napravili masakar Albanaca u Račku. Jugoslavija više ne postoji. Setimo se američkih laži i provokacija u Iraku na red je na kraju došla Sirija.

Vi ste bili u Hagu kao svedok na suđenju Miloševiću?

- Sud u Hagu je farsa. Oni su unapred Srbe odredili kao glavne krivce. Video sam kako su se blagonaklono odnosili prema Albancima. Od Srba se tražilo da dokazuju nevinost pisanim dokumentima. A dokaze svedoka, među kojima smo bili Jevgenij Primakov i ja, odmah su stavljali pod sumnju. Kad je Primakov svedočio i davao dokaze na osnovu informacija ruske spoljne obaveštajne službe, sud je ignorisao činjenice. Ali su zato prihvatana svedočenja Albanaca koja su bila neverovatna. Sećam se da je kao svedok došao neki Albanac sa majicom na kojoj su bile tri velike rupe navodno od mitraljeza velikog kalibra. Na Miloševićevo pitanje pa kako je ostao onda živ on je odgovorio da ga je spasio Alah.

(VIDEO) SRBI MESTO VAM JE UZ RUSE I KINEZE, NATO VAS ŽELI UNIŠTITI! Američko-nemački geopolitičar Frederik Vilijam Engdal OTKRIVA PAKLEN PLAN SAD

U Makedoniji je situacija teška. Koja je vaša prognoza?

- Nisam optimista. Albanci će pokušati da iskoriste prvu priliku da ostvare svoje planove.

Uspesi sirijske armije menjaju odnos snaga na Bliskom istoku?

Hrvati se džaba trude

Uzalud hrvatski političari daju savete Kijevu, njihov scenario ne može proći u Donbasu. Preveliki je rizik da Porošenko ponovo krene u rat u Donbasu, jer mu se može dogoditi da izgubi još više teritorije. Ako u bližoj budućnosti ne dođe do normalizacije situacije u Ukrajini, vrlo lako se može dogoditi da dođe do unutrašnjih sukoba pa onda i do raspada te zemlje

- Pomoć Rusije Asadu je bila sasvim opravdana. Kad sirijska armija zauzme sve veće gradove, teroristi će morati da se povuku i prestanu direktne borbe. Već sada se vidi da će Islamska država preći na terorizam.

PUTINOVA ŠALA ZALEDILA HRVATSKU: Škrtico iz Sberbanke, odmah Zagrebu naplati dug od 1,1 milijardu evra!

Američki časopisi često ističu navodne slabosti ruske armije...

- Amerikanci su u velikoj panici, jer su Rusi pokazali da umeju da ratuju na moderan način. Rusko visokoprecizno oružje se pokazalo kao jako efikasno. Njihove ocene nama nisu bitne. Oni su svojevremeno hvalili reforme koje je provodio ministar Serdjukov, koje su našoj armiji nanele veliku štetu. Amerikanci sve čine da i dalje budu jedine gazde na svetu, da nema tzv. multipolarnog sveta. Ali, svet se menja i američka hegemonija mora prestati.

Pentagon pušta priče da je kvalitet ruskog oružja loš?

- Pokazalo se kao jako dobro to što je Putin promenio vojnu doktrinu. Mudar je bio potez da modernizuje armiju i da se ulaže više novca u visokoprecizno oružje. Nesporno je da ruski atomski arsenali garantuju nama bezbednost i niko nas ne sme napasti, jer bi odmah usledio odgovor. Ali, Amerikanci su znatno pre nas počeli da se naoružavaju visokopreciznim oružjem. Bez obzira šta priča u Pentagonu, rat u Siriji je potvrdio kvalitet našeg oružja za kojim je sve veća potražnja.

Sada je jasno da Ukrajina nema šansi da u bližoj budućnosti uđe u NATO. Ali postoji li opasnost da primeni „hrvatski recept" i napravi blickrig u Donbasu?

- NATO ne prima u svoju organizaciju zemlje koje su u sukobu sa susedima ili imaju unutrašnje konflikte. Od Ukrajine Rusiji ne preti nikakva opasnost, ma koliko se junačio tamošnji predsednik Porošenko. Uzalud hrvatski političari daju savete Kijevu, njihov scenario ne može proći u Donbasu. Preveliki je rizik da Porošenko ponovo krene u rat u Donbasu, jer mu se može dogoditi da izgubi još više teritorije. Ako u bližoj budućnosti ne dođe do normalizacije situacije u Ukrajini, vrlo lako se može dogoditi da dođe do unutrašnjih sukoba pa onda i do raspada te zemlje.

Zaslužio medalju "Miloš Obilić"

Public

U septembru 2013. tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić je na predlog srpskih generala odlikovao generala Leonida Ivašova medaljom za hrabrost "Miloš Obilić".
Na dodeli odlikovanja u našoj ambasadi u Moskvi, Ivašov je rekao da ga je nagrada obradovala.
- Za to odlikovanje predložili su me moji srpski prijatelji sa kojima sam blisko sarađivao u borbi da se sačuva teritorijalni integritet Srbije. Iskreno volim Srbe.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17