• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.10.2017

13:41

DODIK: Ovo nije sultanat, niti će ikada biti!

Politika

DODIK: Ovo nije sultanat, niti će ikada biti!

Podeli vest

Izjava turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da "nikada neće ostaviti BiH, koju mu je u ''amanet ostavio Alija Izetbegović", je neprihvatljiva, opasna po mir i stabilnost u BiH i otkriva sve neootomanske ambicije Turske na Balkanu, izjavio je predsednik Republike Srpske Miorad Dodik

- Možda Erdogan jeste potomak sultana Fatiha, kako kaže, ali ovaj prostor nije sultanat niti će to ikada biti. Bar dok se Srbi pitaju, a pitaju se i pitaće se - rekao je Dodik.

- Sve što Erdogan može da čuva u BiH je imovina Izetbegovića, jer su mu i otac i sin Izetbegović samo to mogli dati u, kako kaže, amanet - istakao je on za Srnu, prenela je RTRS.

Dodik je rekao da Erdogan zaboravlja da dva od tri konstitutivna naroda vladavinu Turaka u BiH pamte po krvi koju je ovđe prolilo hrišćansko stanovništvo i koje je tek njihovim dolaskom upoznalo islam na najbrutalniji način.

- A i treći narod, čiji predstavnici danas pozivaju Erdogana da brine o njima, nisu potomci sultana Fatiha. I oni su pre otomanskih pohoda bili hrišćani i to je nešto što ne treba posebno dokazivati - podsetio je Dodik.

On je naglasio da "politika odnošenja dece u sepetima i ''danka u krvi'' nije nikakvo civilizacijsko dostignuće, već svedočenje o krvavom pohodu i boravku Turaka na ovom prostoru, koje je i nakon više od stotinu godina živo u našem istorijskom pamćenju.

- Zato, Erdogan treba da brine o svom sultanatu, a mi znamo kako da brinemo o svojoj državi Republici Srpskoj - poručio je predsednik Republike Srpske.

Turski predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan govorio je juče o amanetu koji mu je na samrti ostavio ratni predsednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović i rekao da Turska "naravno nikada neće ostaviti" BiH.

Anadolija je navela da je Erdogan u Istanbulu govorio na sastanku Međunarodnog civilizacijskog veća, a tom prilikom se prisetio i Izetbegovića, od čije smrti je juče navršeno 14 godina.

Predsednik Turske je podsetio da je Izetbegovića posetio u bolnici dan pre smrti bošnjačkog lidera i da mu je Izetbegović tada kazao: "Tajipe, vi ste potomci sultana Fatiha, ovaj prostor je vama u amanet, zato ga čuvajte".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija