• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: web-tribune

23.10.2017

20:17

ŠOK U SARAJEVU! ERDOGAN IZRIBAO IZETBEGOVIĆA: Nema više rušenja Republike Srpske i Srbije!

Politika

ŠOK U SARAJEVU! ERDOGAN IZRIBAO IZETBEGOVIĆA: Nema više rušenja Republike Srpske i Srbije!

Podeli vest

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan održao je lekciju bošnjačkom članu Predsedništva BiH Bakiru Izetbegoviću o potrebi smirivanja tenzija u BiH. Alijinom sinu je jasno rekao da je Republika Srpska neupitna i da ne sme više ni na koji način da je ruši

Kako saznaje "EuroBlic", nenajavljena Izetbegovićeva poseta Turskoj odigrala se na poziv turskog predsednika koji je, kako kažu, bošnjačkom lideru želeo da u četiri oka prenese utiske s njegove nedavne dvodnevne posete Srbiji, kao i razgovora koje je o problemima u regiji vodio s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Bakir Izetbegović je nedorastao igrač u toj utakmici. Njegova odanost Erdoganu jedino mu može naštetiti. Ubeđen sam da će iz svega toga najviše profitirati Milorad Dodik, koji računa na podršku Moskve

Odanostkoja šteti

- Najkraće rečeno, Erdogan je Izetbegoviću preneo da je sa Vučićem dogovorio da će Srbija i Turska učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se stabilizovale prilike na Balkanu, posebno u BiH. S obzirom da je Turska pokazala spremnost za velika ekonomska ulaganja u Srbiji, stabilne političke prilike u regionu od suštinskog su značaja za obe strane. Preduslov za takvu stabilnost su poboljšanje narušenih odnosa između Srba i Bošnjaka, posebno u BiH, i to je Erdogan otvoreno rekao Izetbegoviću. Od bošnjačkog člana Predsedništva BiH se očekuje da ublaži zapaljivu retoriku prema RS dok će, s druge strane, Vučić to isto da traži od Dodika kada je u pitanju BiH - tvrde izvori "EuroBlica" iz diplomatskih krugova.

Politički analitičar Nedžad Latić, koji inače važi za odličnog poznavaoca prilika u bošnjačkom političkom vrhu, za "EuroBlic" ocenjuje da iznenadni odlazak Izetbegovića na "poklonjenje" Erdoganu predstavlja očigledan poraz politike koju u BiH vodi lider najveće bošnjačke stranke.

- Nedavna poseta turskog predsednika Srbiji, kao i prijateljski tonovi koji su se mogli čuti između Erdogana i Vučića ne mogu se posmatrati odvojeno od mnogo ozbiljnijih geostrateških dešavanja. Svima je vidljivo približavanje interesa Moskve i Ankare, kao i približavanje Rusije s brojnim drugim muslimanskim državama - kaže Latić.

NE SMIRUJE SE! IZETBEGOVIĆ OPET PROVOCIRA: Srbija i RS se nikada neće ujediniti!

On smatra da Erdoganova poseta Srbiji ide u smeru globalnih kretanja iza kojih stoje Rusija i Turska, odnosno da veruje da ono što su nedavno dogovorili Vučić i Erdogan, a tiče se BiH, jedino može da koristi zvaničnoj Banjaluci.

LUD, A TO NE ZNA! IZETBEGOVIĆ: SRBI I HRVATI U BOSNI SU IZMIŠLJENE NACIJE: Glupost koju je odvalio Alijin sin hit u regionu!

- Bakir Izetbegović je, jednostavno, nedorastao igrač u toj utakmici. Njegova odanost Erdoganu jedino mu može naštetiti. Ubeđen sam da će iz svega toga najviše profitirati Milorad Dodik, koji računa na podršku Moskve - zaključuje Latić.

Fantomska poseta

Politički analitičar Željko Cvijanović takođe smatra da je Erdogan pozvao Izetbegovića na "raport" kako bi bošnjačkog lidera, prema njegovim rečima, uključio u "novu geopolitičku realnost" na Balkanu.

Međutim, Cvijanović tvrdi da će Izetbegovićeva poslušnost prema turskom predsedniku uskoro biti stavljena pod američku lupu.

Tanjug

- Odgovor na pitanje koga će poslušati Bakir - Erdogana ili američku ambasadorku u BiH Morin Kormak - sadržan je u tome koliko je turski lider bio uverljiv crtajući Izetbegoviću novu geopolitičku mapu sveta - kaže Cvijanović.

ALIJA JE ODAVAO UTISAK DOBRICE, A BIO JE TVRDI ISLAMISTA: Varao je i Miloševića i Tuđmana i međunarodnu zajednicu!

Iako se turski predsednik Redžep Tajip Erdogan preko Tvitera i objavljenim fotografijama na društvenim mrežama javno pohvalio svojim prekjučerašnjim sastankom s bošnjačkim članom Predsedništva BiH, na zvaničnoj internet prezentaciji Predsedništva BiH nije objavljeno nijedno slovo o Izetbegovićevoj poseti stranoj državi i sastanku s njenim predsednikom.

Na zvaničnoj stranici SDA takođe nije objavljeno to da se njihov lider sastao sa predsednikom Turske.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sever

pre 6 godina

Vidli da Amerika sve više slabi, a da Rusija sve više jača i sad kao hoće da se primire i da grade mir, a prvom prilikom da se situacija kojim slučajem preokrene išli bi na uništenje RS i Srbije, ne treba im verovati!!! Republika Srpska za početak treba da dobije status republike u BiH kao i federacija, pa nek kao dve ravnopravne republike traju dokle god može, a kad to više ne bude moglo, onda svako na svoju stranu i bye, bye. Dosta su više Srbi naivno verovali u mir, dok su drugi od njih za to vreme otimali šta god su mogli da otmu!!!

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija