• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.10.2017

21:09

VUČIĆA DANAS ČEKA PAKAO! Hojt Ji poručio Srbiji: Ne može se sedeti na dve stolice, BIRAJTE ILI EU i SAD ILI RUSIJA!

Politika

VUČIĆA DANAS ČEKA PAKAO! Hojt Ji poručio Srbiji: Ne može se sedeti na dve stolice, BIRAJTE ILI EU i SAD ILI RUSIJA!

Podeli vest

Ne može se sedeti na dve stolice istovremeno, poručio je visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta Brajan Hojt Ji, koji je juče učestvovao na 17. Srpskom ekonomskom samitu u Beogradu. On će se danas sastati sa Predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić i očekuje se da će američki diplomata istu poruku preneti rukovodstvu naše zemlje

Američki diplomata je poručio i da zemlja kao što je Srbija, koja želi da postane član EU, mora da pošalje vrlo jasnu poruku, a ne da balansira između dve strane.

- Važno je da zemlja načini strateški izbor, da to bude deo zvanične politike, kao što je to uradila Hrvatska kad je članstvo u EU stavila iznad svega ili Crna Gora po pitanju NATO-a. Važne su vrednosti, da dela budu jača od reči, da se pošalje jasna poruka - rekao je Hojt Ji. 

Sasvim je zanimljivo da je Hojt Ji najavio sastanak i sa ministarkom građevine Zoranom Mihajlović u čijem opisu posla nije diplomatija, ali koja u javnosti slovi za proameričkog čoveka.

Poruke balansiranja nisu jasne

On je naveo da je bitno i kako Srbija demonstrira opredeljenost za evropske vrednosti, jer je zemlja koju međunarodna zajednica pomno prati.

- Poruke balansiranja nisu jasne poruke. Bitno je da država ne balansira između dve strane - smatra zvaničnik američkog Stejt departmenta.

Hojt Ji je učestovao na 17. Srpskom ekonomskom forumu, gde je rekao da je vrlo optimističan po pitanju regiona Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, posebno kada je reč o narednoj godini.

- Na evropskom putu potrebno je ispuniti kriterijume i standarde, ali takođe je potrebno fokusirati se na ono što žele sami građani -  rekao je američki zvaničnik.

(VIDEO) SRBI MESTO VAM JE UZ RUSE I KINEZE, NATO VAS ŽELI UNIŠTITI! Američko-nemački geopolitičar Frederik Vilijam Engdal OTKRIVA PAKLEN PLAN SAD

Prema njegovim rečima, važno je da se ključni problemi reše u svojoj osnovi, a ne samo simptomi problema, i ostvari istinski napredak.

- Potrebno je shvatiti urgentnost trenutka u suočavanju sa problemima, da se situacija ne bi pogoršala. Važan je i taj koncept partnerstva - rekao je on. 

Moskva ne želi dobro Balkanu

Kad je reč o situaciji na Balkanu, Hojt Ji je naveo da je region od rata prešao veliki put, da poređenja nema, ali da se po pitanju stabilnosti i bezbednosti ništa ne može uzimati zdravo za gotovo.

- Sveukupan trend je pozitivan, ali rizik od izbijanja sukoba i dalje postoji - smatra on.

Prema njegovom mišljenju, ruska vizija Balkana razlikuje se od evropske.

ŠOK U SARAJEVU! ERDOGAN IZRIBAO IZETBEGOVIĆA: Nema više rušenja Republike Srpske i Srbije!

- Na osnovu postupaka Rusije u regionu čini se da ona želi da Balkan ostane slab i podeljen, a ne snažan i bolje integrisan u EU -  poručuje on.

Hojt Ji kaže da je Aleksandar Vučić, i kao predsednik i premijer, jasno rekao šta je cilj Srbije, ali i da želi dobre odnose sa Rusijom.

Public

- Nije baš očigledno kako će se to izbalansirati - rekao je zvaničnik Stejt departmenta, navodeći da je stav SAD da gde god je moguće bude kooperativne, a gde to nije moguće, braniće svoje interese i interese partnera. 

Smatra da projekat EU neće biti kompletan bez Zapadnog Balkana.

Sadašnja američka administracija je jasno pokazala da je posvećena regionu, kaže on, a što se tiče uključivanja u dijalog Beograda i Prištine napominje da su SAD deo tog procesa od početka.

SNAŽNA PORUKA RUSKOG LIDERA! Putin rekao Kolindi: KO NAPADNE SRBIJU, RATOVAĆE S RUSIJOM!

- Sve dok dve strane to budu želele, kao i EU, pomagaćemo, ali se nećemo nametati - zaključio je Hojt Ji.

Ruski centar i diplomatski imunitet

Hojt Ji je rekao da SAD ne razumeju zašto bi osoblje ruskog humanitarnog centra trebalo da dobije diplomatski imunitet, istakavši da to nije norma u međunarodnoj zajednici (NATO i američka vojka već imaju diplomatski status prim. aut).

- Zašto Rusija to traži, zašto vrši pritisak na Srbiju da joj da nešto što nije norma u međunarodnoj zajednici? - rekao je Hojt Ji novinarima u pauzi 17. Srpskog ekonomskog foruma.

Tanjug

Prema njegovim rečima, cilj SAD je da Srbija bude prosperitetna, stabilna i bezbedna država, integrisana u EU.

- Zato verujemo da treba da se okrene partnerstvima, inicijativama koje će je približiti EU - rekao je Hojt Ji.

TAJNI DOGOVOR PUTINA I ERDOGANA: Podrška na svim poljima, ZA SRBIJU POČINJE NOVA ERA!

- Predlažem našim partnerima u Srbiji da pitaju Rusiju šta ona čini da joj pomogne na putu ka EU. Ne vidimo kako bi dodeljivanje diplomatskog imuniteta personalu u centru pomoglo Srbiji da ispuni cilj, a to je članstvo u EU - zaključio je američki zvaničnik.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mr Njet

pre 6 godina

Треба овог злотвора испратити на аеродром и прогласити га за ПЕРСОНУ НОН ГРАТА, доста нам је његових претњи, кад Путин пошаље С-300 нека проба онда да прети.

srbin

pre 6 godina

Zivela srbija!!! Zivela rusija!!! Zivela komunisticka partija kine!!! Ziveli svi slaveni odavde do Japana.Zivelo slavensko bratstvo

Sara

pre 6 godina

Srbija treba da gleda svoj interes, a ne da bude prćija nekog Hojt Jija koji je predstavnik establismenta zemlje koja je ubijala i trovala našu zemlju na pragu 21 veka. Sve što on govori je licemerno i beskrupulozno.

dragan

pre 6 godina

tako i tursku gaze i lazu trideset godina i ako je pristupila u nato .\n

nepoznati

pre 6 godina

Pa covek vam je lepo rekao.EU i dobri odnosi sa Rusijom kao i vojna neutralnost.Kakve to veze ima sa SAD,sta tu nije jasno?Jedino ako oni smatraju EU svojom kolonijom.U tu banditsko-mafijasku organizaciju NIKADA necemo uci i nikada vam necemo oprostiti.NIKADA!Pobijete nam narod,otmete nam teritoriju,najgore sankcije koje je svet video,razorite nam zemlju,bacite 21000 tonu radio-aktivnog materijala,instalirate soroseve konjusare da opljackaju sta je ostalo i posle nam jos traze da budemo topovsko meso zapadne Evrope i vas samih.NIKADA,vi ste najvece zlo koje je postojalo na ovoj planeti.Amin.\n\n

Braco

pre 6 godina

Kaze Moskva ne zeli dobro Balkanu, a sta to dobro Balkanu zele Vasington i Brisel, kada su oni ti koji su bili protiv Srbije i Srba od samoga pocetka 90-thi i kada su nas bombardovali koristeci kasetne bombe i osiromaseni uranijum. Je li to pokazatelj kako treba da se radi kada se nekome zeli dobro. Nisam znao da onaj ko nas podrzava i ko je na nasoj strani nama ne zeli dobro, znaci svi koji nam zele dobro treba da nas bombarduju i da nam salju kasetne bombe i osiromaseni uranijum. Pozdrav svima i zivele Srbija i Republika Srpska.

Puto Vladimirovič

pre 6 godina

Pa šta je ovaj, Kinez? Japanac? Korejac? Oh ne, on je samo jedan Amerikanac.

FuckUsa

pre 6 godina

Sad je pravi momenat za pesmu od Riblje Corbe : " Moj Jenki going home "

Penzioner

pre 6 godina

HOJT JI , jebo te onaj ko te postavio da drzis pridike nasoj SRBIJI !!! Toliko ste zla vi kaoboji iz SAD-a naneli celom svetu da treba daa ucutite za svagda !!!!

Iva

pre 6 godina

Cekaj bre ko si ti da nas uslovljavas?Mi vodimo politiku koja nama odgovara i koja sititi nase interese prema tome dovidjenja prijatno!

Ana

pre 6 godina

Ma ti ces bas da nam kazes sta moramo da uradimo, americki zlotvore.

Milan

pre 6 godina

I sa Rusijom, i sa EU, i sa Amerikom Srbija želi najbolje odnose, sa svima ima dobru saranju.

harama

pre 6 godina

EU sasvim dobro saradjuje sa Rusijom,zasto ne bi i mi?

de torkameda

pre 6 godina

Mi ne sedimo na dve stolice,mi samo saradjujemo sa svima koji to hoce.

Miki

pre 6 godina

Amerika ima baš jasnu politiku. Danas prijatelj iz interesa, sutra neprijatelj najveći.

Varaga

pre 6 godina

Necemo sigurno stati uz one koji su ubijali nas narod.

Milos

pre 6 godina

Srbija po prvi put ima svoj cilj koji je sama odabrala i nece tebe slusati nego svoje politicare koji je vode

Nina

pre 6 godina

Kažete da je potrebno fokusirati se na ono što žele sami građani . E pa građani vam poručuju da vas ne žele ovde. Nikada vas nismo ni želeli i dosta nam je vaše agresije. Onomad kasetnim bombama, sada pretnjama.

hardivl

pre 6 godina

Nerazum vise sta su to dve strane? Zasto jedna zemlje ne bi mogla da ima dobre odnose sa svima. Kao Jugoslavija nekada, naprimer.

Neša

pre 6 godina

Nije problem Hojt nego je pitanje da li je na tom forumu bio neki srbin da mu postavi pitanja koja su naveli komntatori ove vesti?

Dragoslav

pre 6 godina

Ovaj komentar je neumesan jer Srbija sama odlucuje svoj pravac delovanja.

Emilija

pre 6 godina

Srbija zeli u EU,ne znam zasto bi dobri odnosi sa Rusijom to ometali,a posebno,kakve veze SAD ima s tim.

Gera

pre 6 godina

Srbija je nezavisna zemlja i sta koga briga gde ce mo se opredeliti i skim.

bogster

pre 6 godina

Što prenosite, što koje kakve bitange laprdaju. :.bo ga onaj ko ga je zvao da dodje...

ZNastasic1

pre 6 godina

Dao je sebi za pravo da seproziva bogom nesumnjam da će dobiti adekvatan odgovor odkogmu neće biti dobro.

nije nego

pre 6 godina

Bas verujemo da su nam SAD i EU veci prijatelji od Rusa i da nam misle dobro...znamo se,narocito iz 1999-te!

Ja

pre 6 godina

Da li ćemo postati članica EU će ipak reći neke druge države. Nadam se i da će iste te države imati dovoljno snage da EU izvuku iz američkih šapa i okrenu je ka svojim a ne američkim interesima. Samo tako će uspeti da vrate poljuljano poverenje u EU koje je sve izraženije širom Evrope.

ivanjan

pre 6 godina

Srbija ce uciniti sve sto je potrebno,da ostvari sve svoje ciljeve.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17