• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.10.2017

20:47

SKUPŠTINA SRBIJE: Posle žustre rasprave usvojen dnevni red, ministar Šarčević obrazložio zakone!

Politika

SKUPŠTINA SRBIJE: Posle žustre rasprave usvojen dnevni red, ministar Šarčević obrazložio zakone!

Podeli vest

Skupština Srbije danas je, posle žustre polemike, javljanja po povredama Poslovnika, kraćih pauza, konsultacija, ali u jednom trenutku i na ivici fizičkog obračuna pojedinih poslanika, utvrdila dnevni red nove sednice sa 12 tačaka, među kojima je i Predlog zakona o dualnom obrazovanju

20.41Skupština Srbije završila je večeras rad pošto je ministar ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević obraložio predložene zakone. 

Rad će biti nastavljen sutra objedinjenom načelnom raspravom o Predlogu zakona o dualnom obrazovanju i o izmenama zakona  o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i o srednjem obrazovanju i vaspitanju, koje je podnela Vlada Srbije.

Obrazlažući poslanicima Predlog zakona o dualnom obrazovanju, Šarčević je rekao da je 1.800 kompanija zainteresovano za uključivanje u sistem dualnog obrazovanja koje će, kaže, omogućiti mladom radniku da stekne kompentencije i uključi se u tržište rada. 

Ministar je najavio da će uskoro biti donet i novi zakon o udžbenicima koji će uključivati i pitanje njihove dostupnost u digitalnom obliku, kao i besplatne primerke. 

Šarčević je rekao da je nezaposlenost mladih u Srbiji jedna od najvećih u Evropi, te da će im novi zakon o dualnom obrazovanju omogućiti da dobiju posao tokom školovanja i da se odmah uključe u proces rada. 

Precizirao je da će se dualno obrazovanja odvijati u dva ciklusa - teorijska nastava i praktična nastava u kompanijama, a da će taj sistem obrazovanja obuhvatiti i treći i četvrti stepen. 

Tanjug

Poslanici su se danas izjašnjavali o 101 predlogu za dopunu dnevnog reda, a nijedan predlog opozicije za stavljanje tačaka na novu sednicu nije prihvaćen, među njima i više puta do sada ponovljen predlog DS za smenu predsednice parlamenta Maje Gojković.


 

Tanjug

Na početku današnjeg rada, poslanici su postavljali pitanja, a tokom utvrđivanja dnevnog reda određena je i jednočasovna pauza zbog nedostatka kvoruma, koja se produžila za još pola sata. 

Nakon više kraćih pauza i konsultacija o daljem radu, nastavljeno je utvrđivanje dnevnog reda, kada su u jednom trenutku iz sale izjurili poslanici SRS Miljan Damjanović i Nemanja Šarović.

Oni su tvrdili da ih je poslanik SNS Milova Drecun zvao da izađu iz sale na tuču, nakon što su poručili poslanicima vladajuće koalicije da "ne svojataju generala Vladimira Lazarevića". 

Šarović je novinarima ispred skupštinske sale rekao da je Drecunu zasmetalo to što su radikali naveli da je Lazarević "u ratu branio ono što su oni predali u miru", te ih je, tvrdi, Drecun pozvao da izađu na tuču. 

Damjanović i Šarović izašli su ispred skupštinske sale, gde se okupilo i skupštinsko obezbeđenje, ali Drecun se nije pojavio. 

Prethodno su žustro polemisali poslanici DS i SNS, ali je i pored uzavrele atmosfere i kraćih konsulatacija nastavljeno izjašnjavanje o dopuni dnevnog reda. 

Na kritike poslanika DS Balše Božovića koji je obrazlagao predloge te stranke za stavljenje na dnevni red sednice i između ostalog naveo da projekat "Beograd na vodi" smišljen zbog korupcije, reagovao je šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović. 

Tanjug

Martinović kaže da on i njegove kolege iz poslaničke grupe nisu ništa ukrali, da ne mogu da kupe stan u "Beogradu na vodi" dok, kako je naveo, Božović i njegov otac, kao i lider DS Dragan Šutanovac mogu da kupe i obe kule.

Ocenio je da izjašnjavanje o dopunama dnevnog reda koji se utvrđuje još od 11 sati ne treba pretvarati u nastavak najvećih mogućih uvreda, te naveo da je Božović držao predavanje i vređao naprednjake.

Martinović je pozvao Božovića da donese indeks kako bi ga uporedio sa svojim i indeksom predsednika Srbije Aleksandar Vučića.

- Pa da cela Srbija vidi ko je kakav student bio i na čijoj strani je pamet Srbije- dodao je Martinović.

Naveo je da će SNS uzvratiti istom merom na navode Božovića, ukoliko nastavi da vređa.

Martinović je ponovo čitao detalje iz oslobađajuće presude Draganu Šutanovcu u kojoj je navedena njegova imovina, a prethodno je šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić rekao da je predsednica Skupštine Maja Gojković morala da reaguje na navode Martinovića, jer je govorio privatnom životu članova DS i vređao ih.

Tanjug

Gojković rekla da je pravo poslanika da predlažu dopune dnevnog reda i da svaki poslanik ima pravo da obrazlaže svoj zakon, ali ne i da vređa.

Navela je da se trudi da vodi sednicu, ali da količina uvredljivih izraza koje Božović koristi prelazi sve granice.

"Ne može neko stalno da govori da je neko lopov i da krade”, kaže Gojković i navodi da bi se sa Božovićem menjala za imovinu. 

Vređanje, navodi Gojković, ne dešava se prvi put i sve je gore i gore, ističući da poslanici opozicije ceo dan vređaju većinu poslanika, predsednika države i političare, a ne govore o predlozima zakona koje bi da se nađu na dnevnom redu. 

"Ako neko čitav dan upućuje uvrede ovde poslanicima da smo lopovi, da smo kriminalci, da nekog osuđujemo na doživotnu kaznu, emotivno, jednostavno, ne mogu da vodim sednicu. Ako se ovako nastavi, puno sreće drugi put. Ovo stvarno nema smisla", rekla je Gojković.

Na to je poslanik DS Radoslav Milojičić dobacio "raspišite izbore". 

"Ako to želite, to ćete i gledati, ali nije problem za nas”, poručila je Gojković.

Skupština i dalje utvrđuje dnevni red sednice. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija