• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.10.2017

20:04

DRAMATIČNO! Nikad strašniji pritisak na srpsku nezavisnost: EVO ŠTA AMERIKANCI ZAHTEVAJU OD SRBIJE!

Politika

DRAMATIČNO! Nikad strašniji pritisak na srpsku nezavisnost: EVO ŠTA AMERIKANCI ZAHTEVAJU OD SRBIJE!

Podeli vest

Amerika traži: 1. Priznajte Kosovo! 2. Uvedite sankcije Rusiji 3. Dajte Zapadu kontrolu nad tužiocima i medijima 4. Uhapsite krivce za ubistvo braće Bitići 5. Rešite paljenje ambasade SAD

Američki specijalac za Balkan, visoki funkcioner Stejt departmenta Brajan Hojt Ji ispostavio je juče Srbiji spisak konkretnih zahteva SAD.

On je na sastanku sa predsednikom Aleksandrom Vučićem rekao da Srbija treba da što pre prizna lažnu državu Kosovo, da uvede sankcije Rusiji i svoju spoljnu politiku potpuno uskladi sa politikom EU. Hojt Ji je tražio i da Zapad kroz nadzorne funkcije dobije punu kontrolu nad tužilaštvima, ali i medijima u Srbiji (!?!), a na spisku 'američkih uslova' našla su se i dva stara zahteva:

Nešto ih žulja
SAD ne odgovara nezavisna Srbija. Hoće da priznamo Kosovo, da nas udalje od Rusije i približe NATO paktu
Zoran Milivojević, karijerni diplomata

Da se uhapse krivci za ubistvo američkih državljana, albanske braće Bitići 1999. godine, kao i da se utvrdi ko je 2008. naredio i politički podržao paljenje ambasade SAD u Beogradu.

Nezapamćene ucene

Kako saznajemo, Vučić je na ovom verovatno najtežem sastanku od stupanja na dužnost predsednika američkom sagovorniku poručio da je Srbija suverena zemlja koja ne dozvoljava nikome da se meša u njenu unutrašnju politiku i ne pristaje ni na čije pritiske.

Tokom nimalo prijatnog razgovora u Predsedništvu Srbije, kome je prisustvovao i ambasador SAD Kajl Skot, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara hladnokrvno je izneo zahteve Vašingtona.

- Hojt Ji je doslovce zatražio da Srbija prihvati teritorijalni integritet lažne države Kosovo i prizna njenu nezavisnost (!?!). On je takođe poručio Vučiću da Srbija ne može da uđe u EU dok 'istovremeno jednom nogom korača prema Rusiji'. Izneo je i niz primedbi na račun stanja u domaćem pravosuđu i u medijima... Kada mu je Vučić predočio čvrste argumente koji demantuju optužbe srpske opozicije o medijima i tužilaštvu, Hojt Ji je svoje primedbe povukao, ali je nastavio da insistira na tome da Zapad treba kontroliše tužilaštva i medije u Srbiji - prenosi naš izvor sa sastanka. On dodaje da je Vučić strpljivo saslušao sve poruke Hojta Jia, a onda mu ozbiljno odgovorio.

- Vučić mu je rekao da Srbiju niko ne može da uslovljava. Poručio mu je da je Srbija samostalna država koja sama odlučuje o svojoj unutrašnjoj i spoljnoj politici - prenosi sagovornik Informera.

Janković i Jeremić jesu tražili keš!

Propali predsednički kandidati i samozvani lideri opozicije Vuk Jeremić i Saša Janković načisto su juče odlepili kada je Informer objavio da su se na sastanku sa Hojtom Jiom založili za 'rat sa Rusijom', odnosno da su tražili finansijsku i medijsku pomoć SAD. Obojica su na Tviteru napali naš list, a Jeremić je zapretio i tužbom.

Informer ima dokaze da su njih dvojica zaista od američkog funkcionera tražili keš i da su podržali njegov zahtev da Srbija uvede sankcije Rusiji.

Da je Hojt Ji Vučiću spremio paklen sastanak, bilo je jasno još u ponedeljak uveče kada je američki izaslanik na ekonomskom forumu u Beogradu poručio da "Srbija ne može da sedi na dve stolice" ako hoće u EU.

Tanjug

čekajtebre!

NEMANJA ŠAROVIĆ

POSLANIK SRS

Brajan Hojt Ji je napao Srbiju tako što je rekao da niko ne može biti 'balansero'. Spoljna politika SAD se temelji na tome da oni odlučuju, a da drugi sprovode.

Pre razgovora s Vučićem, Hojt Ji se inače sastao i s premijerkom Anom Brnabić i ministarkom građevinarstva Zoranom Mihajlović, koja slovi za američkog čoveka u Vladi Srbije, a najduže je potrajao sastanak s takozvanim liderima opozicije Sašom Jankovićem i Vukom Jeremićem. Ovaj dvojac nije propustio priliku da najstrašnije ocrni svoju zemlju, otvoreno tražeći medijsku podršku, ali i pare od Amerikanaca za rušenje Vučića!

- Na sastanku kom je prisustvovao i lider LDP Čedomir Jovanović, Jeremić i Janković su prvo ispljuvali Srbiju, u kojoj navodno vladaju diktatura i medijski mrak. Potom su od Hojta Jia zatražili da dodatno pritisne Vučića da se Srbija odrekne veza s Moskvom i Rusiji uvede sankcije! Oni su tražili da im Amerika finansijski i medijski pomogne kako bi srušili Vučića. Rekli su: Dajte nam pare i medije i srušićemo Vučića - prenosi naš izvor.

Bezobrazno i drsko

Da će Amerika pokušati da maksimalno pritisne Srbiju i natera je da promeni politiku, uveren je i karijerni diplomata Zoran Milivojević.

- Jasno je da američka administracija Srbiju posmatra u kontekstu konfrontacije sa Rusijom i da bi joj jako značilo da dođe do udaljavanja naše dve zemlje. Njima nikako ne odgovara neutralna i nezavisna Srbija. Oni hoće da priznamo nezavisno Kosovo, da nas udalje od Rusije i približe NATO paktu. Očigledno je da Zapad želi da utiče i na naša unutrašnja pitanja. Zbog toga je ključno da istrajemo i ostanemo na liniji neutralnosti i nezavisnosti... - naglašava Milivojević.

Moskva: Niko ne može da podriva rusko-srpsku saradnju

Niko ne može da spreči Beograd da razvija odnose sa Rusijom na osnovu obostrane dobrobiti, oštro je juče saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova komentarišući izjave Brajana Hojt Jia.

- Pomoćnik državnog sekretara SAD upustio se u davanje više provokativnih izjava čiji je cilj podrivanje rusko-srpske saradnje. Američki diplomata je zahtevao, direktnim rečima, da Beograd revidira odnose sa Rusijom i fokusira se samo na svoju saradnju sa EU. Želimo da podsetimo da SAD nisu članica EU i verovatno zato ne znaju da mnoge zemlje članice Unije održavaju plodnu i sveobuhvatnu saradnju s Rusijom na bazi uzajamne dobrobiti. Pozivamo američke kolege da ne nameću svoje neprijateljske i ideološki obojene stereotipe, koji podrivaju temelje međunarodne stabilnosti i saradnje na Balkanu i u Evropi uopšte - zaključilo je rusko ministarstvo.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija