• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.10.2017

23:19

DANIJEL SERVER: Srbija mora da počne da se okreće prema Zapadu!

Politika

DANIJEL SERVER: Srbija mora da počne da se okreće prema Zapadu!

Podeli vest

Od Srbije se ne očekuje da ne sarađuje sa Rusijom već da svoju spoljnu politiku uskladi sa politikom Evropske unije, ako je ulazak u Uniju njeno strateško opredeljenje, kaže Danijel Server, analitičar Škole za napredne međunarodne studije Univerziteta Džons Hopkins

Komentarišući izjave visokog američkog zvaničnika Hojt Brajan Jia tokom posete Beogradu o tome da Srbija ne može zauvek da sedi na dve stolice, Server za Glas Amerike kaže da on lično to govori već godinama a američka administracija dugo nije obraćala pažnju.

- Da ne bude zabune, ne verujem da je to rekao zbog mene. Ja to govorim, kao što ste primetili, već godinama, a administracija dugo nije obraćala pažnju. Mislim da je u proteklih godinu dana, zbog pokušaja puča u Crnoj Gori, dešavanja u Makedoniji, pritiska na predsednika Srbije Vučića, Rusija pokazala svoje namere jasnije nego u prošlosti i mislim da je to verovatno izazvalo Hojtove komentare, sa kojima se ja potpuno slažem - kaže Server.

On dodaje da niko ne traži ni od jedne evropske zemlje da nema dobre odnose sa Rusijom, ali postoji razlika između dobrih odnosa i spoljne politike usaglašene sa EU. 

- Nema zapadnoevropske zemlje, da iskoristim zastareli termin, nema članice EU, koja ima rusku bazu na svojoj teritoriji, osim Srbije koja je kandidat za članstvo - navodi Server.

Na pitanje šta se tačno očekuje od Beograda, on odgovara da se Hojt mora pitati šta je zvanični zahtev, ali da misli da je jasno da se Amerikanci i zapadni Evropljani suprostavljaju davanju diplomatskog imuniteta ruskoj bazi u Nišu.

- Jasno je da bi NATO voleo da se ta baza ukloni ako je to moguće ili mnogo jasnije pretvori u civilnu instituciju nego što je slučaj danas. Danas ona očigledno ima dvostruku upotrebu i ta institucija služi i za Rusiju i Srbiju kao simbol konkretnih veza Moskve i Beograda - kaže Server.



- Voleli bismo da vidimo veću izvesnost u pogledu srpskog odupiranja ruskoj propagandi, mnogo jasniji izbor Zapada od strane Beograda. To je teško. Vučić je možda veoma moćan u Srbiji danas, ali nije svemocan, i ako razgovarate sa ljudima unutar njegove vlade, a očigledno u slučaju njegovog ministra odbrane i nekih drugih, oni su vrlo upadljivo orijentisani prema Rusiji i to je problem koji traži rešenja, ali tokom vremena. Ne mislim da išta mora da se uradi sutra, ali Srbija mora da krene da se okreće ka Zapadu - smatra Server.

Komentarišući izjave ministra odbrane Aleksandra Vulina povodom stava koji je izneo Ji, Server kaže "da bi Vulin imao mnogo veći krediblitet da se žalio na mnogo snažnije izjave koje su dolazile od ruskog ambasadora i Moskve, ali se naravno nije žalio na to". 

- On je očigledno pristrasan, proruski pristrasan. EU i SAD očekuju određenu jasnoću od svojih partnera, posebno onih koji žele da se pridruže Uniji. Ostavimo po strani NATO, jer Srbija ne želi da se pridruži NATO-u, iako mislim da nije sasvim zatvorila vrata, ali situacija sedenja na dve stolice postaje neodrživa. To znači da je potrebna jasna orijentacija srpske vlade - ocenio je Server.

On dodaje da je sasvim jasno da postoje snage unutar srpske vlade, koje su donekle fanatično proruski nastrojene i to nije kompatibilno sa članstvom u EU. 

Danijel Server zaključuje da Jieva poruka u Beogradu ne predstavlja promenu, nego samo naglašavanje dosledne američke politike prema Balkanu. On je takođe izrazio nadu da američki diplomata neće biti jedini glas sa tom porukom, već da će mu se pridružiti i zvaničnici iz Brisela.

BRUTALNA UCENA, NOVI KURS SAD: Ameri MALTRETIRAJU SRBIJU da se obračunaju s Rusijom!

ZA ŠAKU DOLARA! JANKOVIĆ I JEREMIĆ ZAKUKALI PRED HOJTOM: Dajte nam pare i medije i POBEDIĆEMO VUČIĆA!

UCENA NEĆE PROĆI! I PUTINU DOSTA HOJTA JIA: Ameri, ne mešajte se u SARADNJU SRBIJE I RUSIJE!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17