• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Željko Cvijanović

27.10.2017

19:00

NI MOSKVA NI VAŠINGTON, TREBA NAM SUVERENA SRBIJA! Željko Cvijanović tvrdi da i dalje treba da 'SEDIMO NA DVE STOLICE'!

Politika

NI MOSKVA NI VAŠINGTON, TREBA NAM SUVERENA SRBIJA! Željko Cvijanović tvrdi da i dalje treba da 'SEDIMO NA DVE STOLICE'!

Podeli vest

Urednik 'Novog standarda' i verovatno najbolji poznavalac geopolitičkih prilika u regionu Željko Cvijanović tvrdi da Srbija može ostati suverena samo ako nastavi da i dalje 'sedi na dve stolice'

U autorskom tekstu za Informer Cvijanović upozorava da bismo odricanjem od bliske saradnje s Rusijom ostali i bez Kosova i Republike Srpske. On, takođe, ne veruje da bismo sačuvali suverenitet i potpunim okretanjem leđa Zapadu. Prenosimo vam Cvijanovićev tekst u celini:

Velika pitanja pred kojim se nalazi Srbija prepoznaju se kao takva i po tome što redovno dovode u stanje duboke saglasnosti ovdašnje "zapadnjake" i "proruse". I ovaj put i jednim i drugim dopao se nediplomatski nastup Brajana Hojta Jia u Beogradu. Istina, oni ne mogu da se gledaju među sobom, ali su saglasni u podršci rečima diplomate SAD da Srbija ne može da sedi na "dve stolice".

Zoranina transformacija

"Zapadnjaci" se uzdaju da bi zaoštravanje iz SAD moglo Vučića vratiti na "pravi put", na kom su priznanje KiM i pedala Rusiji i Dodiku. Vagajući taj spisak, teško je oteti se poređenju te grupe Vučićevih fanova sa onom ekipom varoških odličnika iz Nikolićevog filma "Smrt gospodina Goluže", koja, obožavajući Vučića/Golužu, stoji pod njegovim prozorom glasno navijajući da učini sudbonosni korak i - ubije se. Ako se ne ubije sedajući na stolicu koju mu pokazuje Ji, fanovi će se pretvoriti u ostrašćene mrzitelje. Je li tako, Zorana?

Jasan izbor
Nije "druga stolica" samo Rusija, to je i Kosovo, to je i Srpska. A bez "druge stolice" nema ni Srbije
Željko Cvijanović, "Novi standard"

Zato se raduje i ekipa "prorusa", koja za Vučića ima veće zahteve i od pravih Rusa. I oni će biti razočarani ako se bude tresao Ji, a rodi se miš, i Vučić sa dve ne pređe na jednu stolicu, odmah pored Putina. Koliko god nije mudro u odnosu prema Srbiji praviti poređenje između Amerikanaca, koji je neprestano ucenjuju, i Rusa, koji joj pomažu - njihovi fanovi su iz istog jajeta. I jedni i drugi bi najradije videli Srbiju koja podiže ruku na sebe, prelazeći na "jednu stolicu".

A stvari su jednostavne: Srbija na "dve stolice" u prevodu sa zmijskog jezika na jezik politike zove se - suverena Srbija. Srbija na jednoj stolici brzo bi shvatila da je njen suverenitet ostao na onoj drugoj. Valja biti pošten i reći da niko od srpskih prijatelja nema problem sa Srbijom na "dve stolice", uključujući i one koji se često obuhvataju veštačkim simetrijama - Rusiju i Kinu, na primer. Sa dve stolice u zavadi su samo oni koji joj dobro ne misle ili dobro ne rade.

Povratak suvereniteta

Osim da je možda proveri na izborima, Srbija ne bi trebalo da menja politiku "dve stolice", budući da je to politika povratka suvereniteta. Čak i kad Hojt Ji reterira i kaže da, ako baš hoće, Srbija može da zadrži dve stolice (ali da se mane Kosova), valja znati jedno: nije "druga stolica" samo Rusija, to je i Kosovo, to je i Srpska. A bez "druge stolice" nema Srbije.
 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija