• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.11.2017

11:34

MARKOVIĆ I ŠTRAHE U BEČU: Austrija podžava Srbiju, sankcije Rusiji su besmislene!

Politika

MARKOVIĆ I ŠTRAHE U BEČU: Austrija podžava Srbiju, sankcije Rusiji su besmislene!

Podeli vest

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe izjavio je u Beču da se, posle parlamentarnih izbora u ovoj zemlji, politika Austrije neće menjati prema Srbiji, da će podržavati njen put ka EU i da je smatra važnom za stabilnost u regionu

 

Štrahe je sinoć na konferenciji za medije koju je održao zajedno sa predsednikom Jedinstvene Srbije i narodnim poslanikom Draganom Markovićem - Palmom rekao da je zadovoljan izbornim rezultaitma i da se koalicioni pregovori uspešno odvijaju.

Konferencija za medije je održana u prostorijam FPO, a Marković se u Beču nalazi na čelu delegacije od 550 studenata, zdravstvenih radnika, privrednika, političara...

- Da li sutra kao vladajuća stranka u koaliciji ili opoziciona stranka, mi svoj odnos prema Srbiji nećem sigurno menjati. Srbija je veoma bitan faktor u Evropi a posebno je to važno za stabilnost i budućnost u Evropi i u regionu - rekao je Štrahe.

Informer

Štrahe je rekao i da će njegova stranka podržavati put Srbije ka EU.

- Što se tiče naše stranke, mi čvrsto stojimo na strani neutralnosti Austrije, a Srbija neguje vojnu neutralnost što je nama drago, i naš zadatak je da negujemu tu tradiciju - rekao je Štrahe dodajući da će raditi na tome da budu medijatori tog koncepta, a ne da primaju naređenja.

Štrahe smatra i da su sankcije prema Rusiji besmislene i da će tražiti partnere na evropskom nivou da se što pre ukinu.

On je naglasio da je Rusija ne samo geografski, istorijski, verski i politički deo Evrope, da je uvek bila dobra prema Evropi i da treba da bude bliža Evropi, a ne suprotno. 

Marković je istakao da je sa svojim domaćinom razgovarao o više tema i čestitao mu dobar izborni rezultat. 

- Rezulati koje je FPO ostvarila na nedavnim izborima nije samo dobro za Austriju već i za Srbiju imajući u vidu politički program i stavove koje smo čuli poslednjih godina a koje provodi ta stranka - rekao je Marković. 

Informer

Marković kaže da je Štraheu preneo probleme koje Srbija ima u okviru međunarodne zajednice i sa Amerikom povodom svoje neutralnosti i dobrih odnosa sa Rusijom i zatražio njegovu podršku.

- Očito da ne znaju Ustav Srbije, da politiku Srbije vodi vlada i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a i mi ne sedimo na dve stolice, mi sedimo na svojoj srpskoj stolici. Hoćemo u Evropu. Mi smo pokazali da želimo da sarađujemo sa Evropom, ali i sa Rusijom takođe -  rekao je Marković.

Traže od Srbije da Rusiji uvede sankcije, rekao je Marković dodajući da su Srbija i Jugoslavija imale neopravedne sankcije i vrlo o dobro znaju šta znače ekonomske sankcije.

- Mi želimo da sarađujemo sa celim svetom ali da Srbija donosi sama odluke onakao kako naš Ustav perdviđa, a ne da nam, kao poslednjih godina, neki govore šta treba da radimo - rekao je on.

- Pošto će Austrijia biti zemlja predsedavajuća EU u drugoj polovini 2018. godine, tražim da pomogne Srbije i ne samo tada, već i da reaguje na izjavu američkog diplomate, što sam siguran da nijedna država tako nešto ne bi ni dozvolila - rekao je Marković.

On je dodao da je Štrahe veliki prijatelj Srbije i da će pomoći da se Srbija izbori za pravdu, da uđe u EU i da se poveća ekonomska saradnja sa Austrijom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija