• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernje.rs

02.11.2017

15:49

ŠIPTARI U ŠOKU! PRIZNANJE KOSOVA POVLAČE GVAJANA I TRINIDAD I TOBAGO?! Podrška Srbiji u Latinskoj Americi sve veća!

Politika

ŠIPTARI U ŠOKU! PRIZNANJE KOSOVA POVLAČE GVAJANA I TRINIDAD I TOBAGO?! Podrška Srbiji u Latinskoj Americi sve veća!

Podeli vest

Odluku Surinama da povuče priznavanje lažne države Kosovo mogle bi da slede i druge države na severoistoku Latinske Amerike, poput Gvajane, koja je pre četiri godine priznala Kosovo, ali i na Trinidad i Tobago, na koji se vrši snažan pritisak da stanu uz Prištinu. Na strani Beograda su i Oman, Centralnoafrička Republika, Nigerija, Uganda...

Talas priznavanja nelegalno proglašene nezavisnosti južne srpske pokrajine ne samo da je zaustavljen, to su, u poslednje tri godine, ne računajući Surinam, učinile samo dve države, već bi sada mogao da uđe i u obrnuti proces.

Od broja država koje priznaju ili ne priznaju Kosovo, važnije su garancije ruskog i kineskog veta da Priština neće dobiti stolicu u UN

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Aleksandar Gajić kaže da je moguće povući priznanje državnosti, naročito ono koje je dato suprotno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti, koja reguliše pitanje statusa KiM:

ŠAMARČINA! ŠPANCI PONIZILI HARADINAJA I EKIPU: Može da dođe u bazu KFOR, ali ne i da priča KAKO JE PREMIJER KOSOVA!

- KiM je prema međunarodnom pravu teritorija pod međunarodnom upravom koja se nalazi u sastavu Republike Srbije, pa su stoga sporna i sama priznanja. Akt Surinama je značajan za Srbiju i svakako će biti zapažen posebno među onim državama koje su priznale Kosovo.

I Pavle Jevremović, naš nekadašnji amabasador u UN, smatra da je potez Surinama ohrabrujući, ali i dodaje da je za Srbiju najvažnija podrška koju ima u Savetu bezbednosti:

- Od broja država koje priznaju ili ne priznaju Kosovo, važnije su garancije ruskog i kineskog veta da Priština neće dobiti stolicu u UN.

IVICA DAČIĆ: Povlačenjem priznanja Kosova, Surinam pokazao da je moguće IĆI U OBRNUTOM SMERU!

Prema evidenciji srpske strane, 107 država priznalo je Kosovo, dok Priština tvrdi da je taj broj za desetak veći. 

Iz MSP poručuju da su zvaničnici Omana, Centralnoafričke Republike, Nigerije, Ugande, Sao Toma i Principe u više navrata demantovali Prištinu koja tvrdi da su ove zemlje priznale Kosovo.

Rasadnik vrhunskih fudbalera

Starsportphoto

Vlada Republike Surinam povukla je u ponedeljak odluku o priznavanju KiM kao nezavisne države, koja je bila na snazi od 8. jula 2016. Surinam je po površini duplo veći od Srbije i dugo je bio holandska kolonija. 
Neki od najpoznatijih fudbalera poput Edgara Davidsa, Klarensa Sedorfa, Patrika Klajverta, Ruda Gulita, Franka Rajkarda i Zvezdinog kapitena Mičela Donalda, poreklom su iz Surinama.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17