• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.11.2017

13:31

BRNABIĆ: Cenimo stav Maroka o integritetu Srbije!

Politika

BRNABIĆ: Cenimo stav Maroka o integritetu Srbije!

Podeli vest

Premijerka Ana Brnabić sastala se danas u Rabatu sa premijerom Maroka Sadedinom El Otmanijem kojem je rekla da Srbija izuzetno ceni principijelni stav te zemlje o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije

U godini kada se navršava 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kraljevinom Maroko, bilateralni odnosi ocenjeni su na sastanku kao odlični i bez otvorenih pitanja, navedeno je u saopštenju.

Ovo se pre svega odnosi na političke odnose, dok ima prostora za dodatno osnaživanje privredne saradnje i robne razmene, zaključili su u razgovoru predsednici Vlade Srbije i Maroka.

- Republika Srbija izuzetno ceni principijelni stav Kraljevine Maroko o poštovanju međunarodnog prava, a time i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i podršku koju ste pružili protiv članstva tzv. ''Kosovo'' u UNESKO i u drugim međunarodnim organizacijama - naglasila je Brnabić.

Premijeri Brnabić i El Otmani složili su se da je saradnja u regionalnim i međunarodnim organizacijama ključna za stabilnost i bezbednost, mirno rešavanje svih sporova jer je to preduslov svakog razvoja.

U razgovoru je istaknuto da je potrebno unaprediti ekonomsku i trgovinsku saradnju Srbije i Maroka.

Kao posebno važne oblasti za razvoj saradnje izdvojene su informacione tehnologije i komunikacije, turizam, poljoprivreda, građevinarstvo, elektroenergetika, farmacija i hemijska industrija.

- S obzirom da ste pre ulaska u Vladu, radili u privredi i da imate ogromno iskustvo u privlačenju investicija, verujem da biste Vi mogli imati važnu ulogu u unapređenju ekonomskih odnosa i trgovinske razmenu između naše dve zemlje - izjavio je premijer Maroka Sadedin El Otmani na sastanku.

Predsednica Vlade pozdravila je nedavni povratak Kraljevine Maroko u članstvo Afričke Unije, kao i veliki doprinos Maroka programima saradnje "Jug-Jug", koji su usmereni na razvoj zemalja afričkog kontinenta.

El Otmani rekao je da Maroko vidi Srbiju kao veoma važnu zemlju regiona i očekuje ubrzanje procesa evropskih integracija.

Premijer Maroka potvrdio je da se ta zemlja zalaže za razvoj i unapređenje saradnje sa svim zemljama jugoistočne Evrope.

Brnabić je istakla da pratimo i visoko cenimo reformske procese, kao i veoma značajnu ulogu koju u njima ima NJKV prijateljskog Maroka, njegova ekselencija Mohamed VI.

Brnabić boravi u Maroku povodom učešća na Konferenciji o svetskoj politici (World Policy Conference - WPC).

Na Konferenciji o svetskoj politici, koja se danas završava u Marakešu, Brnabić je u u petak je sa premijerom Albanije Edijem Ramom učestvovala na panelu na kome su razgovarali o budućnosti Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana, kao i o regionalnoj saradnji i ekonomskom povezivanju regiona.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija