• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik.rs

07.11.2017

22:05

KAD BI PUTIN UBEDIO VUČIĆA DA RUSIJI UVEDE SANKCIJE, Zapad ne bi bio zadovoljan, TRAŽIO BI JOŠ, JOŠ, JOŠ…

Politika

KAD BI PUTIN UBEDIO VUČIĆA DA RUSIJI UVEDE SANKCIJE, Zapad ne bi bio zadovoljan, TRAŽIO BI JOŠ, JOŠ, JOŠ…

Podeli vest

Priče o tome da Rusija gura Srbiju od Evropske Unije su jeftina propaganda, jer je stav Rusije o opredeljenju Srbije ka EU nepromenjen. Međutim, spisak zahteva EU ne svodi se samo na Rusiju
AP PHOTO

Zvaničan stav Rusije, koji su više puta iznosili predsednik Vladimir Putin i ministar Sergej Lavrov, dobro je poznat: Rusija razume i poštuje izbor Srbije,koja se opredelila za članstvo u Evropskoj uniji, napominje za Sputnjik naučni saradnik Instituta za evropske studije Ruske akademije nauka Pavel Kandelj i dodaje da se pritom Rusija nada da članstvo Srbije u EU neće poremetiti tradicionalno dobre odnose između Moskve i Beograda.

Rusija ima ono što EU nema!

Zapad izdvaja za propagandu mnogo više nego što Rusija može da izdvoji. Druga je stvar što Rusija ima ono što EU nema - ja to zovem 'istorijski kapital' - to jest rusofilija određenog dela društva u Srbiji, RS, čak i u Makedoniji, zaključuje Instituta za evropske studije Ruske akademije nauka Pavel Kandelj i dodaje da članstvo Srbije u EU neće poremetiti tradicionalno dobre odnose između Moskve i Beograda.

Široka lista zahteva

Međutim, u delu javnosti u Srbiji eho je da Rusija odvaja Srbiju od EU. Kako to Rusija odvaja Srbiju od EU? Da li je baš tako, ako nijedan ruski zvaničnik nije rekao da Srbija ne treba da ide u EU? Šta treba Rusija da kaže pa da ne bi ispalo da Srbiju odvaja od EU? Treba li možda da od Srbije zatraži da joj Beograd uvede sankcije? Ili da kaže - ne treba nam Centar u Nišu?

NOVA ŠAMARČINA VAŠINGTONU! PUTIN PROTERAO SAD I IZ SREDNJE AZIJE: Sa Iranom i Indijom gradi novi gasovod!

- Možda ste i u pravu kad to pitate (smeh). Mada, ne verujem da se spisak zamerki svodi isključivo na Rusiju. EU će tražiti od Beograda da prizna nezavisnost Kosova, da disciplinuje RS i Milorada Dodika, i uopšte, da bude poslušnija nego ranije. Tako da uvođenje sankcija ništa ne bi promenilo - podvlači Kandelj.

Inače, konstatuje taj naučni saradnik, Srbija je pod velikim pritiskom da uvede antiruske sankcije:

- Ali, ne verujem da će Brisel insistirati na tome do 2025. godine jer Srbija neće pre toga dobiti zeleno svetlo za učlanjivanje u EU. Veliko je pitanje da li će tada sankcije biti na snazi i kako će uopšte izgledati EU - kaže on.

(VIDEO) SRBI MESTO VAM JE UZ RUSE I KINEZE, NATO VAS ŽELI UNIŠTITI! Američko-nemački geopolitičar Frederik Vilijam Engdal OTKRIVA PAKLEN PLAN SAD

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za Sputnjik da bilo kakva priča o tome da je Srbija talac svoje spoljne politike i odnosa sa Rusijom kad se radi o evrointegracijama jeste udar na suverenitet Srbije. Valjda Srbija zna šta je njen interes i valjda zna pod kakvim uslovima želi da uđe u EU i kakve veze želi da održava sa EU ili sa Rusijom.

- Ko god nameće Srbiji tu priču, direktno stvara predstavu da je Srbija kolonija, jer suverene države ne pričaju o tome šta je njihov interes. Ako je interes Srbije da ima sa Rusijom saradnju u oblasti humanitarnog centra ili vojnotehničku saradnju, to je onda naša stvar, a EU može to da prihvati ili ne - rezonuje Anđelković.

Jeftina propaganda

Isto tako, ističe taj analitičar, ako je interes Srbije da uđe u EU po cenu da se odrekne Kosova ili po cenu da se odrekne dobrih veza sa Moskvom, to je stvar Beograda.

- Druga stvar je što Beograd to nikad neće uraditi jer je to protivno interesima Srbije i srpskog naroda. Znači, ovde se ne radi o tome da neko zapravo Rusiji prebacuje, nego prebacuje Srbiji što nije spremna da se odrekne sebe radi ulaska u NATO i evrointegracije -  ukazuje Anđelković.

Ako je interes Srbije da uđe u EU po cenu da se odrekne Kosova ili po cenu da se odrekne dobrih veza sa Moskvom, to je stvar Beograda. Druga stvar je što Beograd to nikad neće uraditi jer je to protivno interesima Srbije i srpskog naroda

Za Srbiju nije tema ni šta bi trebalo da uradi EU ni šta bi trebalo da uradi Rusija, kategorično tvrdi on, već je bitno šta treba da uradi Srbija. A Srbija, sugeriše Anđelković, treba da štiti svoje nacionalne interese.

SRBIJI JE MESTO UZ SAD I EU, A NE SA RUSIJOM! Američki senator poručuje da Vašington pažljivo prati šta rade Beograd i Moskva!

Priče o tome da Rusija gura Srbiju od Evropske unije, naglašava za Sputnjik Pavel Kandelj, jeftina su propaganda.

- Kad je reč o mekoj moći, SAD i EU imaju neuporedivo veće kapacitete nego Rusija. Većina nevladinih organizacija dobija platu iz zapadnih zemalja, da ne govorim o tome ko kontroliše većinu balkanskih medija. Zapad izdvaja za propagandu mnogo više nego što Rusija može da izdvoji. Druga je stvar što Rusija ima ono što EU nema - ja to zovem 'istorijski kapital' - to jest rusofilija određenog dela društva u Srbiji, RS, čak i u Makedoniji - zaključuje Kendelj.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mikele

pre 6 godina

Нико нас неће моћи посвађати са Руском браћом.

Nataša

pre 6 godina

Србија само нека настави своју политику и ЕУ и Русија,.

Hedona

pre 6 godina

Možda ste i u pravu kad to pitate (smeh). Mada, ne verujem da se spisak zamerki svodi isključivo na Rusiju. EU će tražiti od Beograda da prizna nezavisnost Kosova, da disciplinuje RS i Milorada Dodika, i uopšte, da bude poslušnija nego ranije. Tako da uvođenje sankcija ništa ne bi promenilo.SAD ne treba da se meša u odnose Srbije i EU.

Milan

pre 6 godina

Zapad je nezasitan kada su u pitanju njihovi krvnički interesi.

mk

pre 6 godina

Nikada ne bi bili zadovoljni, a mi bi se prevarili da to uradimo jer im je cilj da nas prigrabe za sebe upravo zbog naših prirodnih i kulturnih bogatstava.

Ivanitza

pre 6 godina

Amerikancima nikada neće biti ništa dovoljno ma šta god mi uradili!Uvek će biti to još...još...još i još!

Kimivrdnik

pre 6 godina

Svaka cast njemu kako balansira i tepi sve to.. ja bih odavno odavio evropu i potrcao u zagrljaj rusima braci

Danko

pre 6 godina

Krajnje je licemerno što EU ne otvori sve karte i ne kaže nam otvoreno šta hoće od nas.

vesna

pre 6 godina

Prijateljstvo između Srbije i Rusije je neiskvareno i niko ne može da utiče na naše odnose

miki

pre 6 godina

Nase prijateljstvo sa Rusijom traje vekovima. Rusija se pokazala kao veoma dobar prijatelj i znacajan partner, u svim vaznim momentima, i te dobre odnose cemo negovati i ubuduce.

Maraija

pre 6 godina

Znamo mi da zapad neće biti nikad zadovoljan, niti će nas ostaviti u miru.

Bojan

pre 6 godina

To je samo jedan od zahteva u nizu na koji nas promorava EU zanemarujući interese Srbije.

miki

pre 6 godina

Medjunarodna zajednica treba da prestane da vrsi pritisak na Srbiju, po pitanju prijateljsta sa Ruijom, i da se pobrine, da kosovska strana pocne da primenjuje sporazum iz Brisela.

Dejan

pre 6 godina

Samo ucene i zahtevi su ono što smo navikli od strane zapada. Ali Srbija je svesna toga i ne pada nam na pamet da se svađamo sa tradicijonalnim prijateljima, a pogotovo sa Rusijom.

Rade

pre 6 godina

EU i želi da nas odvoji od Rusije,jer su im oni jaki rivali,ali mi poštujemo našu braću,a braća se ne ostavljaju .

Poljanac

pre 6 godina

Srbija ume i moze da balansira izmedju Rusije i EU.

vlajko

pre 6 godina

Dve drzave imaju veliko istorijsko nasledje i politika koju Srbija vodi je jedina ispravna politika koja daje rezultate,uvodjenjem sankcija naneli bi nenadoknadivu stetu odnosima Rusije i Srbije.

KiM je Srbija

pre 6 godina

Треба увести Додикову политику у Србији у односу према Западу, да није Путина, опет би нас злотвори бомбардовали и цепали на делове, а овако, не могу ништа, јер знају да Русија стоји иза нас.

Danilo

pre 6 godina

Nama je jasno da mi moramo voditi svoju politiku, ići ka EU, a do 2023. ili 2025. kad se očekuje prijem, verujem da će Rusiji biti skinute sankcije od strane EU i to neće biti nikakav uslov. Problem Kosova je mnogo veći.

mikica

pre 6 godina

Vucic nece poslusati zapad,jer nece da dozvoli da nas ucenjuju.

Bibi

pre 6 godina

Svi zele da nas zavade sa bracom Rusima, ali im to nece poci za rukom.

Ana

pre 6 godina

Mozemo da budemo clanica EU i da pritom ostanemo u prijateljskim odnosima sa Rusijom.

aca

pre 6 godina

Politika zapada se nije promenila još od vremena kad su istrebili domaće stanovništvo Amerike tj. indijance....Danas takođe žive kao paraziti tj.žive na račun drugih naroda,a njihovim zahtevima nikad kraja....

Lun

pre 6 godina

Vučić je veoma mudar i inteligentan i uradice najbolje za Srbiju

twins

pre 6 godina

Нико нас неће моћи посвађати са Руском браћом.

aca

pre 6 godina

Američkim zahtevima u svetu nikad nema i neće biti kraja...Sebe su sami prozvali svetskim policajcima i shodno njihovim VITALNIM INTERESIMA uništili su mnoge države,a malo je onih koje su zaista pomogle.

Gile

pre 6 godina

Zapad mnogo ulaze u medije i nevladine organizacije u Srbiji. Bice tu jos neizvesnih situacija, pa i ucena i pretnji. Dobro je sto trenutno Srbija vodi mudru politiku.

Maja

pre 6 godina

Zato uvek treba biti uz Rusiju i ne suprotstavljati im se.

Anja

pre 6 godina

Svesni smo da se od nas uvek trazi vise u odnosu na druge , ali Rusija ostaje nas prijatelj i necemo nikada okrenuti ledja njima .

Stana

pre 6 godina

Zapad nikad nece biti zadovoljan, sta god uradili. Tako da ne vredi ni saradjivati sa njima.

Anja

pre 6 godina

Rusija je jaka sila i zato njima smetaju nasi odnosi sa njima . Nasi prijatelji su nam uvek cuvali ledja i zato mi njima ostajemo verni prijatelji .

Ljubo

pre 6 godina

Nije mene strah da me( nas) koji smatramo Ruse za bracu , posvadja sa Rusima .Vec me strah da ne budemo opet naivni i slabi pa da nas prze po nekim novim Golim otocima .Namnozilo se puno koji bi hteli opet ,Beograd ih pun ,da ne spominjemo dalje...Sa Verom U Boga ,i treznog Srbina

miki

pre 6 godina

Srbija nece odustati od saradnje sa Rusijom,nece dozvoliti da se ucenjuje.

miljana

pre 6 godina

Nikome mi necemo udovoljavati i ne damo da se na nas vrsi pritisak jer nikad necemo uvesti sankcije bratskoj Rusiji!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!
Fudbal

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!

Večeras su na programu prva dva revanš meča četvrtfinala Lige šampiona. Derbi će biti odigran na stadionu "Monžuik" gde Barselona dočekuje Pariz Sen Žermen (Arena 1 premijum). Utakmica je imala "vatrenu" uvertiru, pošto su navijači katalonskog giganta noć uoči utakmice priredili vatromet ispred hotela u kojem su bili smešteni fudbaleri šampiona Francuske!

16.04.2024

10:52

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija