• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Kljajić - B. Babić

08.11.2017

21:35

HOJT JI, IZNENAĐEN ČVRSTIM STAVOM SRBIJE, POVUKAO SVE TEŠKE REČI: Ne ucenjujem Srbe, samo savetujem!

Politika

HOJT JI, IZNENAĐEN ČVRSTIM STAVOM SRBIJE, POVUKAO SVE TEŠKE REČI: Ne ucenjujem Srbe, samo savetujem!

Podeli vest

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Brajan Hojt Ji rekao da se nespretno izrazio kad je u Beogradu poručio da Srbija više ne može da sedi na dve stolice

 

Dobio je packu od šefova?
Nastupio je buldožerski, želeći da prepadne sagovornika rečnikom ultimatuma. Nije predvideo da bi nova administracija SAD mogla da ima drugačiji stav
Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije

Američki specijalac za Balkan, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Brajan Hojt Ji naprasno je povukao teške reči izrečene nedavno u Beogradu, kada je poručio da Srbija ne može da sedi na dve stolice i zatražio da naša zemlja 'zarati' sa Rusijom, odnosno da prizna lažnu državu Kosovo!

Hojt Ji je na skupu u Vašingtonu objasnio da je poruka koju je uputio na sastanku s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bila samo savet, a nikako ultimatum!

Očigledno iznenađen odlučnim stavom našeg državnog vrha i samog Vučića, koji, za razliku od nekih svojih prethodnika, nije pristao na rečnik ucena, Hojt Ji se sada vadi objašnjavajući da se "nesmotreno izrazio".

BEZOBRAZLUK! HOJT JI TRAŽI DA SRBIJA ODMAH PRIZNA KOSOVO: Američki diplomata opet ucenjuje Vučića

- Poruka Srbiji da ne sedi na dve stolice je bila savet, a ne ultimatum. Na konferenciji u Beogradu sam, možda nesmotreno, upotrebio srpsku izreku da se ne može sedeti na dve stolice, ali to je bilo u kontekstu saveta Srbiji kako da brže ide ka Evropskoj uniji. To nije bio ultimatum, niti upozorenje - naveo je Ji na skupu o mirovnim procesima na Balkanu u Centru za međunarodne odnose u Vašingtonu. On je dodao da je tema diskusije u Beogradu bila kako da Srbija napreduje brže ka EU.

Informer

mojugao

DUŠAN PROROKOVIĆ

CENTAR ZA STRATEŠKE ALTERNATIVE

Nije bilo spuštanja lopte kod Hojta Jia. Poređenjem sa onim što je uradila Crna Gora zapravo je samo podvukao sve što je u Beogradu već rekao.

- Dao sam nekoliko saveta, uključujući i taj da bi Srbija, kao i druge zemlje koje idu ka EU, trebalo da bude u potpunosti posvećena tome. Članice EU recimo imaju na umu da je Crna Gora uvela sankcije Rusiji, iako se to od nje tehnički nije zahtevalo, kao ni od Srbije. Ali to je jasan signal da je zemlja posvećena EU integracijama. I to je bio moj savet Srbiji, da pokaže da je u potpunosti posvećena... - zaključio je Hojt Ji.

Niko od naših državnih zvaničnika nije se juče oglašavao ovim povodom. Komentarišući promenu retorike Hojta Jia, bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović smatra da je on u Beogradu očigledno zastupao tvrd stav američke "duboke države".

ČEPURIN: Brajan Hojt Ji je 75. zamenik 24. pomoćnika zamenika - ON NIJE VIDEO TILERSONA, A KAMOLI TRAMPA!

- Hojt Ji, po svemu sudeći, nije imao u vidu stavove nove vlasti oličene u predsedniku Donaldu Trampu. Nije predvideo da bi nova administracija mogla da ima drugačiji stav. Nastupio je buldožerski, želeći da prepadne sagovornika i upotrebi rečnik ultimatuma. Njegovi šefovi su mu sigurno skrenuli pažnju da bar delimično popravi štetu, kako Srbiju ne bi potpuno udaljili od Amerike... - objašnjava Jovanović.

Tanjug

čekajtebre!

ARNE SANES BJORNSTAD

AMBASADOR NORVEŠKE

Hojt Ji je samo izneo očigledno. Ukoliko želite da se pridružite klubu, morate da prihvatite uslove za članstvo u EU.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže da je izjava Hojta Jia u Beogradu bila ishitrena i bez konsultacije sa vrhovima u Vašingtonu.

- Sve ovo pokazuju i reakcije stranaca na izjave Hojta Jia, na primer Brisela, koji se ogradio od njegovih reči. Posle ovakvih reakcija bio je prinuđen da koriguje svoju izjavu. Očigledno je da nije bilo saglasnosti sa Stejt departmentom i Vašingtonom, kao i da njegova izjava nije u interesu Amerike u ovom trenutku... - podvlači Milivojević.

Sa druge strane, potpredsednik Instituta za međunarodnu politiku Dragan Đukanović ocenjuje da je veoma značajno da se stanje objektivno analizira.

(VIDEO) VUČELIĆ NA PINKU: Delovali smo VASPITNO na Hojta Jia, pa se POPRAVIO!

- SAD su i dalje predominantne u svetu. Kako bismo ostvarili vlastite interese, moramo sa njima da sarađujemo. Bitno je i da međusobni odnosi budu najbolji mogući i da se prevaziđu loša nasleđa prošlosti. Srbiji je Amerika bitna i za ulazak u EU, te tako treba i shvatiti sugestije Jia - zaključuje Đukanović.

Brisel: Hojt Jieve izjave nisu naš stav

Agencija Beta objavila je juče da njeni izvori u Briselu tvrde da su izjave Brajana Hojta Jia da Srbija neće napredovati na putu ka EU ako se ne odrekne veza s Rusijom "samo njegovi stavovi i nisu usaglašeni sa EU".
"U diplomatskim krugovima u Briselu se ocenjuje da upozorenja Hojta Jia mogu da se razumeju i u kontekstu dijaloga o Kosovu koji je u Srbiji sazvao predsednik Vučić. Takođe, mogu se naći i u izjavi šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da je nužno naći 'liniju ragraničenja' i nagodbu oko srpskih i interesa kosovskih Albanaca", objavila je Beta.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ana

pre 6 godina

Zaista, zar nije bolje sačekati da Brisel i SAD promene stav i da svi sednemo na jednu ili istu stolicu? Zar nije celom Svetu dovoljno konfrontacija? Rata?

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija