• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: index.hr

08.11.2017

16:43

KOLINDA KONAČNO PRIZNALA: NAJGORI SMO, predugo stojimo, a DRUGI NAS PRESTIŽU, ili nam sve više odmiču!

Politika

KOLINDA KONAČNO PRIZNALA: NAJGORI SMO, predugo stojimo, a DRUGI NAS PRESTIŽU, ili nam sve više odmiču!

Podeli vest

U svom govoru u Opatiji na 25. savetovanju "Ekonomska politika Hrvatske u 2018." Kolinda je kao nikada do sada iskritikovala stanje u Hrvatskoj

- Predugo stojimo, a drugi nas prestižu, ili nam sve više odmiču - kazala je predsednica Hrvatske koja je otvoreno pokazala sve loše pokazatelje u ekonomiji i društvu, piše Index.hr.

Kolinda je kritikovala više-manje svaki aspekt ekonomije, ali i društva. Priznala je da se poslednjih godina nije previše napravilo i da sve ostaje na obećanjima.

- Mogu se složiti da vidim ljudski potencijal kao najveći problem Hrvatske. No pitanje koje se nameće je možemo li biti zadovoljni rezultatima savetovanja? Možemo li ih povezati s politikama i reformama? Razmenjujemo mišljenja i stavove, ali moramo se upitati o njihovoj svrsishodnosti - rekla je Grabar-Kitarović.

- Želimo li da imamo objektivan pristup moramo se postaviti u kontekst okruženja. Naši rezultati dobijaju pravu vrednost kad se upoređujemo s pravom konkurencijom. Takvim pristupom možemo zaključiti kako slika nije blistava niti nam daje razloga za zadovoljstvo nego naprotiv, za nemir i teskobu. Za osećaj potrebe za brzim delovanjem - rekla je Kitarović.

- Hrvatska ima jednu od najlošijih stopa zvoza u odnosu na BDP u srednjoj Evropi. Gledamo li izvoz roba, bez usluga - taj je nivo je još gori. Dok smo bili nekada razvijeniji pa izjednačeni danas smo 85 posto razvijenosti srednje i istočne Evrope. Stopa porasta produktivnosti zaposlenosti i BDP od 2013. do 2016. u Hrvatskoj među najnižima su u EU. Imamo jednu od najnižih stopa aktivnosti radne snage. Udeo ljudi s rizikom od siromaštva među najvišima je u EU - rekla je Grabar-Kitarović.

- Kakvu perspektivu imaju mladi kad s najvišom prosečnom starošću u EU napuštaju roditeljski dom. Hrvatska ima skoro najniža socijalna davanja za mlade u EU. Još više zabrinjava što u tim davanjima nema davanja za obrazovanje već se zadržavamo na davanjima za nezaposlenost i invalidnost. Među najslabijima smo u testovima iz matematike u EU. Dok drugi napreduju mi stojimo na začelju. Ostajemo nekonkurentni u području ljudskih resursa - kazala je.

- Mogla bih da nastavim da nabrajam i dam dosta primera u drugim oblastima, ali i ovo navodi na zaključak kako predugo stojimo, a drugi nas prestižu ili nam sve više odmiču. Nakon nekoliko godina rasta Hrvatska je pala za 8 mesta na Duing Biznis listi. Ispred nas su mnoge države koje nismo smatrali konkurencijom. Danas oni tako mogu gledati na nas. Značajno je da nismo nazadovali u broju bodova. No druge su države po pravilu napravile mnogo jače reforme i veće pomake na listi - rekla je Grabar Kitarović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija