• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

09.11.2017

12:50

DEJVID MEKALISTER: O članstvu Srbije odlučuju zemlje EU, ne Vašington!

Politika

DEJVID MEKALISTER: O članstvu Srbije odlučuju zemlje EU, ne Vašington!

Podeli vest

I EU i SAD podržavaju Srbiju na putu evrointegracija, ali o samom ulasku u EU jedino odlučuju zemlje članice Unije, poručio je izvestilac EP za Srbiju Dejvid Makalister

- Ipak, da li i kada će se zemlja kandidat priključiti EU - to je ekskluzivna odluka koju jednoglasno donose zemlje članice EU prethodno konsultujući se sa Evropskom komisijom i uz dobijeno odobrenje Evropskog parlamenta - odgovorio je Makalister na pitanje Tanjuga o mogućem uticaju Vašingtona i američkog stava prema Rusiji i Kosovu na proces evrointegracija Srbije.

HOJT JI, IZNENAĐEN ČVRSTIM STAVOM SRBIJE, POVUKAO SVE TEŠKE REČI: Ne ucenjujem Srbe, samo savetujem!

Izvestilac za Srbiju istovremeno i član Delegacije EP za saradnju sa SAD Dejvid Makalister je odgovarajući na pitanje Tanjuga da li se nedavne izjave zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Brajana Hojta Jija koji je Beogradu poručio da "ne može da sedi na dve stolice" kada je Rusija u pitanju i da "ne dira u nezavisnost Kosova", mogu u Briselu protumačiti kao spoljni politički pritisak na zemlju kandidata, naglasio da EU očekuje napredak kada je u pitanju usklađivanje srpske spoljne politike sa zajedničkom politikom evropske dvadestosmorice.

- EU se sastoji od 28 zemalja članica. Neke od njih imaju bliže odnose sa Moskvom u odnosu na druge. Ipak, Rusija je jednostrano promenila granice svog suseda što je suprotno osnovnim principima na kojima je zasnovana EU što je i dovelo do zajedničkog odgovora Unije - objašanjava Makalister.

JUNKER: Srbija u Evropskoj uniji pre 2025. godine

Ponavlja da se i od Srbije u okviru pregovora u poglavlju 31 očekuje postepeno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

- EU je spremna da zadrži i razvija dijalog sa Srbijom kada se radi o pitanjima spoljne politike i očekuje da vidi napredak u toj oblasti - zaključio je Dejvid Makalister u izjavi za Tanjug.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija