• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik.rs

09.11.2017

21:50

OPASNIJE JE AMERICI BITI PRIJATELJ NEGO NEPRIJATELJ! Momir Bulatović otkriva zašto SAD šamaraju Srbiju!

Politika

OPASNIJE JE AMERICI BITI PRIJATELJ NEGO NEPRIJATELJ! Momir Bulatović otkriva zašto SAD šamaraju Srbiju!

Podeli vest

Naš narod kaže da svaka budala zna da odabere između dobrog i lošeg rešenja, ali da samo istinski državnici znaju da izaberu najmanje zlo, od svih loših rešenja. U ovakvim prilikama uvek dobro dođe i "pomoć prijatelja". Posebno ako su u pitanju osvedočeni i dovoljno moćni prijatelji poput Rusije i Kine

Još se nije stišala bura koju je američki diplomata izazvao svojim nediplomatskim izjavama prilikom poslednje posete Srbiji.

Uvek su u pitanju dva štapa

U klasičnoj basni o štapu i šargarepi, koja predstavlja inspiraciju za ime pomenute diplomatske tehnike, šargarepa se nalazi pred očima magarca. Magarac je glavni lik priče. Šargarepa je okačena o strunu koju drži štap privezan za njegov samar, tako da mu bude uvijek pred očima. Siroti magarac stalno hita ka nagradi za svoje muke, ali nikada ne pojede šargarepu koja ga mami i pokreće. Šargarepa, dakle, postoji samo kao iluzija. U stvarnosti, uvek su u pitanju dva štapa.

Brajan Hojt Ji, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, zadužen za odnose SAD sa zemljama Centralne i Južne Evrope (rogobatno, ali zvanična titula mu je takva), zatražio je od Srbije da prekine prijateljske veze sa Rusijom, uvede joj sankcije i uskrati joj obećane privilegije i da se, što stalno traže, odrekne Kosova (i Metohije), zarad članstva u Evropskoj uniji. Sve ovo treba biti urađeno odmah, a prijem u EU će se možda desiti, ali svakako ne prije 2025. godine. 

(VIDEO) ŠTA ĆE NA OVO PUTIN REĆI: Srpski i američki padobranci zajedničkom vežbom JAČAJU VOJNE VEZE SAD I SRBIJE?!

U diplomatiji je odavno poznata "politika štapa i šargarepe". Ovaj izraz oslikava odnos velike i moćne, prema maloj i slaboj državi. Štap simbolizuje kaznu, a šargarepa nagradu. U ovakvoj politici nema mesta suštinskim pregovorima o uslovima buduće međusobne saradnje. Maloj državi ostaje samo da bira jedno od ponuđenih rešenja.

Sa stanovišta real-politike i državnih interesa svetskih sila, ovakva praksa (iako nije zasnovana na pravu, već na sili) ima smisla i bila je često u upotrebi. U njoj su Sjedinjene Američke Države ubedljivo prednjačile. Istoričari su precizno izračunali da je Amerika od 241 godine svoje istorije (od 1776. godine do danas) u raznim ratovima provela čak 222 godine. Samo od Drugog svetskog rata na ovamo, ona je bila upletena u 19 ratova.

ZLOKOBNI NATO EKSPERIMENT NAD SRBIJOM: U naletu "Milosrdnog anđela" vođen radiološki i hemijski rat, na našoj zemlji IZVRŠEN EKOCID!

To je, dakle, pravo lice američkog diplomatskog "štapa" koji je, u stvari, ogromna i smrtonosna batina. Taj štap, posebno u odnosu na Srbiju, još je strašniji kada se ima u vidu agresija NATO iz 1999. godine i pokušaj uništenja cele ove države. Stoga, štap (batina) koju nosi Hojt Ji, nisko rangirani, ali zastrašujuće opasan diplomata, jeste monstruozno opasna.

Tanjug

Ali, da pogledamo na drugu stranu. Šta je šargarepa? 

U odgovoru na ovo pitanje nije važna veličina ili oblik šargarepe, već mesto na kojem se ona nalazi. U klasičnoj basni o štapu i šargarepi, koja predstavlja inspiraciju za ime pomenute diplomatske tehnike, šargarepa se nalazi pred očima magarca. Magarac je glavni lik priče. Šargarepa je okačena o strunu koju drži štap privezan za njegov samar, tako da mu bude uvijek pred očima. Siroti magarac stalno hita ka nagradi za svoje muke, ali nikada ne pojede šargarepu koja ga mami i pokreće. Šargarepa, dakle, postoji samo kao iluzija. U stvarnosti, uvijek su u pitanju dva štapa.

Magaraci su demokrate

Važno je shvatiti da u ponašanju Amerike ne postoji "ništa lično". Nikoga oni posebno niti vole, niti mrze. Oni samo žele da vladaju. Čak ni metafora o magarcu ne mora biti shvaćena uvredljivo. Za razliku od indoevropske kulture, u američkoj magarac nije uvijek pogrdni simbol. Uostalom, njegov lik, kao svoj zaštitni znak, odavno koristi tamošnja Demokratska partija.

Važno je shvatiti da u ponašanju Amerike ne postoji "ništa lično". Nikoga oni posebno niti vole, niti mrze. Oni samo žele da vladaju. Čak ni metafora o magarcu ne mora biti shvaćena uvredljivo. Za razliku od indoevropske kulture, u američkoj magarac nije uvijek pogrdni simbol. Uostalom, njegov lik, kao svoj zaštitni znak, odavno koristi tamošnja Demokratska partija.

BEZOBRAZLUK! HOJT JI TRAŽI DA SRBIJA ODMAH PRIZNA KOSOVO: Američki diplomata opet ucenjuje Vučića!

Američka (ne)ozvaničena spoljnopolitička doktrina jeste da njihov ambasador mora da ima više moći od šefa države u kojoj službuje. Svuda u svijetu. Od Japana do Venecuele. Stoga se u Stejt departmentu ne krije ironija da je samo jedna stvar gora od toga da neko bude američki neprijatelj. To je da bude američki prijatelj. Jer, kažu oni sami, neprijateljima su skloni da, ponekad i ponešto, progledaju kroz prste. Američki prijatelji, pak, moraju uvijek i svuda da, voljno i ne pitajući za cenu, ispunjavaju njihove naloge. Najbolniji dokaz za ovu tvrdnju jeste ponašanje zvanične Crne Gore i njena "nazovi" spoljna politika.

Tanjug

Pred rukovodstvom Srbije je težak zadatak da se odbrani od ovakva dva štapa? Od koristi može biti, makar za početak, jasna spoznaja da je štap štap, a magarac magarac. Onda treba prizvati svu pamet i istorijsko sećanje. Naš narod kaže da svaka budala zna da odabere između dobrog i lošeg rešenja, ali da samo istinski državnici znaju da izaberu najmanje zlo, od svih loših rešenja. U ovakvim prilikama uvijek dobro dođe i "pomoć prijatelja". Posebno ako su u pitanju osvedočeni i dovoljno moćni prijatelji poput 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NK

pre 6 godina

Samo atomsko oruzije je pecat suvereniteta bilo koje drzave. Svi koji nemaju to oruzije moraju biti pod "tudjim kisobranom" Zato se SA SVIH STRANA koje su u tom klubu sve i radi da se u taj "atomski klub" ne udje. Ne budite naivni,..molim vas...Imali smo u Vinci tehnologiju "teskih voda" jos 50-tih godina proslog vijeka,..to sto smo maloumni i naivni nam NIKO nije kriv,..ni Rusija ni Amerika

Vrca

pre 6 godina

NIKADA NE TREBA ZABORAVITI ZLO KOJE SU NAM AMERI NANELI,NEUTRALNOST TREBA DA ZADRZIMO I USKU SARADNJU SA RUSIJOM I KINOM A SRBIJU UREDITI PO EVROPSKOM STANDARDU!!!

Nonsense

pre 6 godina

Ако су наши политичари магарци, народ Србије није, нити се пеца на њихове ЕУ/НАТО шаргарепе, Срби су уз Путина и мајку Русију, и док је њих, КиМ ће остати Србија и даљег цепања Србије неће бити, које управо распала ЕУ подржава.

vlada

pre 6 godina

Teško je Momire da će mo ikada više imati takvu intelektualnu i državotvornu elitu, kao Srbi, koju ste činili Vi i Slobodan Milošević! Takav kapacitet i želju za prosperitet srpskog korpusa, malo ko je imao u istoriji na našem prostoru! To što neki zameraju u "lošoj proceni" i padu berlinskog zida, nije alibi Miloševiću da ne poštuje Ustav! Doslednost, hrabrost i ponos su njegove karakterne osobine i mu istorija ne može oduzeti! Da je imao u za se današnju, Putinovu, Rusiju, gde bi mu bio kraj!

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija