• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.11.2017

12:44

(FOTO) SELAKOVIĆ u ime predsednika položio venac na Avali

Politika

(FOTO) SELAKOVIĆ u ime predsednika položio venac na Avali

Podeli vest

Uz najviše državne i vojne počasti, izaslanik predsednika Republike, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković, u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina i komandanta Garde general-majora Milomira Todorovića, položio je danas lovorov venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu - 11. novembra

U spomen knjigu izaslanik predsednik Srbije upisao je:

"Već skoro jedan vek Srbija živi u slobodi i u Srbiji živi ideja slobode koju ste vi utemeljili. Vaša pobeda nije samo vojna, već je apsolutna. Ona je postala merilo našeg delovanja i putokaz ka vrhovnoj vrednosti - ideji slobode. Žrtvu koju ste podneli srpstvo će pamtiti dokle postoji".

Uz intoniranje državne himne, Selaković je položio venac s posvetom "Junacima Velikog rata, ponosni potomci - predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić".

Tanjug

Centralna državna ceremonija povodom Dana primirja, koju je predvodio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević, održana je danas kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu. 

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvovali su i u ceremonijama polaganja venaca na Francuskom vojnom groblju, kod Spomen-kosturnice ruskih vojnika stradalih u Prvom svetskom ratu i na groblju Komonvelta.

Tanjug

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje u Prvom svetskom ratu. Toga dana u 11 sati na snagu je stupilo primirje koje je Nemačka potpisala sa silama Antante i tako okončala neprijateljstva na Zapadnom frontu. Bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

U Srbiji se Dan primirja kao državni praznik obeležava od 2012. godine i ove godine obeležen je širom Srbije nizom manifestacija u spomen na nevino stradale između 1914. i 1918. 

Kao amblem tog praznika koristi se cvet Natalijina ramonda, koji se svrstava u ugroženu vrstu i raste na Kajmakčalanu, a poznat je i kao cvet-feniks, a koristi se i traka sa bojama Albanske spomenice - crnom i zelenom, prikazana iznad ljubičastog cveta, saopštilo je Ministartvo odbrane.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Optimista23

pre 6 godina

Dogadjaj poput ovoga zasluzuje ovakvo obelezavanje.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija