AP PHOTO

19:01 Politika 76

sputnjik.rs | 11. 11. 2017.

PUTIN I VUČIĆ DIGLI UZBUNU NA ZAPADU: Srbija i Rusija jačaju odnose, A KOME SMETA NEK SE LJUTI!

Nastavak vojne saradnje, saradnje u oblasti energetike, šire ekonomske saradnje i ulaganja Rusije u privredu Srbije, ali i kontinuitet borbe za očuvanje Kosova i Metohije i stabilnost Republike Srpske biće teme predstojećeg susreta Putina i Vučića

Redovni susreti predsednika Srbije i predsednika Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, prema rečima političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, simbolički govore koliko su odnosi između te dve države dobri, koliki je Rusija faktor na koji se Srbija oslanja, odnosno koliko je Rusiji Srbija korektan partner koji održava i dalje maksimalno dobre odnose sa Moskvom uprkos svim pritiscima Zapada.

Kijev može da smeta

Da li će ukrajinsko-srpski odnosi biti tema razgovora Putina i Vučića, zavisi pre svega od Kijeva, to jest od toga da li će SAD ohrabriti Kijev da produbi krizu u ovim odnosima kako bi naškodili situaciji na srpskoj političkoj sceni, ali i odnosima na relaciji Moskva-Beograd, ističe Georgij Engelhard sa Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka.

Ruski centar u Nišu - crvena linija

Na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina, polovinom decembra ove godine bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo da poseti Rusku Federaciju i sastane se sa njim u Moskvi. 

Predsednik Vučić izjavio je tim povodom da je veoma važno što će imati priliku da sa predsednikom Putinom razgovara o bilateralnim odnosima, kao i o konkretnim predlozima za unapređenje političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i Ruske Federacije. Jedna od tema razgovora biće i saradnja u oblasti energetike.

O kojim se još temama može razgovarati na tom predstojećem susretu, šta Srbija potencijalno može da dobije, kako će u ovom geopolitičkom trenutku reagovati Zapad?

Tema razgovora će, prema pretpostavci Georgija Engelharda sa Instituta za slavistiku Ruske akademije, najverovatnije biti pritisak Sjedinjenih Država, pre svega poseta Brajana Hojta Jija i njegove preteće poruke.

ODLIČNE VESTI IZ KREMLJA: PREDSEDNIK SRBIJE PONOVO SA PUTINOM! Vučić na Nikoljdan dogovara S-300?!

- Mislim da Vučić ovu situaciju želi da razmotri lično sa Putinom i da objasni ruskom predsedniku da osoblje Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu ne može da dobije diplomatski status sada, jer je u trenutnim okolnostima to crvena linija preko koje Beograd ne sme da pređe upravo zbog tog nezapamćenog spoljnog pritiska. Ne isključujem da će predsednik Srbije obavestiti svog ruskog kolegu o daljim koracima u vezi sa Kosovom i Metohijom - smatra Engelhard.

Reuters

Kad je reč o bilateralnoj saradnji, Putin i Vučić bi, prema tumačenju Georgija Engelharda, mogli da razmotre pitanje isporuka vojne tehnike koju je Moskva donirala Srbiji, kao i isporuka transportnih aviona An-26.

- Lično mislim da je ova poseta svojevrsna najava za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, iako je Vučić rekao da ova odluka zavisi pre svega od njegove stranke. Da li će ukrajinsko-srpski odnosi biti tema razgovora Putina i Vučića, zavisi pre svega od Kijeva, to jest od toga da li će SAD ohrabriti Kijev da produbi krizu u ovim odnosima kako bi naškodili situaciji na srpskoj političkoj sceni, ali i odnosima na relaciji Moskva-Beograd. Dakle, lopta je trenutno u dvorištu Kijeva - rezonuje Engelhard.


Najava velikih aranžmana

S druge strane, Dragomir Anđelković predviđa da će se razgovarati o širokom spektru tema jer, kako kaže, susreti na vrhu mogu da budu osnov za ulazak u nove velike aranžmane koji bi se nadovezali na ono što smo imali sa "migovima" jer je Srbija zainteresovana za protivvazdušne sisteme i taj susret može biti prilika da se načelno nešto u tom smeru dogovori.

Takođe, ukazuje Anđelković, susret Putin-Vučić biće prilika da se pokrenu nova pitanja važna za ekonomsku saradnju od "Petrohemije", pa nadalje.

OPASNIJE JE AMERICI BITI PRIJATELJ NEGO NEPRIJATELJ! Momir Bulatović otkriva zašto SAD šamaraju Srbiju!

- Sigurno će Srbija sa Rusijom, odnosno Vučić sa Putinom, da razmotri kako se u narednom periodu treba odnositi prema pitanju odbrane našeg Kosova, odnosno na koji način može da se pruži podrška Republici Srpskoj. Uz opšte teme o evropskoj saradnji i regionalnim odnosima, to će svakako biti centralne teme o kojima će se pričati - sugeriše Anđelković.

Sigurno će Srbija sa Rusijom, odnosno Vučić sa Putinom, da razmotri kako se u narednom periodu treba odnositi prema pitanju odbrane našeg Kosova, odnosno na koji način može da se pruži podrška Republici Srpskoj, smatra Dragomir Anđelković

Svaka stvar koju Srbija radi, konstatuje taj politički analitičar, od zaštite Kosova do podrške Banjaluci, naravno, i veze sa Moskvom, može da naljuti Zapad.

LONDON ŠALJE VOJSKU I AVIONE NA SRBE DA OTERAJU RUSE: Tvrde da brane svoje saveznike i BEZBEDNOST EVROPE!

- To bi isto bilo kao kad bi rezonovali da to što jedan čovek diše može da naljuti drugog čoveka. Vitalni interes Srbije, ono što je za pojedinca vazduh, to je održavanje dobrih odnosa sa Rusijom, zaštita Kosova i Metohije i podrška Republici Srpskoj i od toga ne smemo da odustanemo bez obzira da li se neko na Zapadu ljuti. Čak treba da prestanemo da mislimo o tome, da ignorišemo njihove ljutnje, jer tako pokazujemo da smo suverena zemlja koja radi u sopstvenom interesu - konkretan je Anđelković.

KAD BI PUTIN UBEDIO VUČIĆA DA RUSIJI UVEDE SANKCIJE, Zapad ne bi bio zadovoljan, TRAŽIO BI JOŠ, JOŠ, JOŠ…

Realno je očekivati, napominje Anđelković, da Rusija Srbiji izađe dodatno u susret kad se radi o modernizaciji armije, da nastavi da podržava Republiku Srpsku i da se zajednički sa njom bori za Kosovo i Metohiju.

fotomontaža

- I konačno, da Putin da signal ruskim kompanijama da ozbiljnije počnu da ulažu u Srbiji. Dosad su ruske investicije bile vezane za energetiku i Zapad to često koristi kao propagandu protiv Rusije. Mislim da je ruska ekonomija velikog kapaciteta i može šire da nastupi na tržištu Srbije - ističe Anđelković.

 
Mitar Odović

11.11.2017. 20:06

@moni - moni: Pa neće nama niko birati prijetelje. Mi odlično znamo ko je nama iskren prijatelji a mi prujetelje cenimo.


Marija

11.11.2017. 19:20

Ja se divim ovim ljudima, kako i pored svega što pišu i pričaju protiv njih, oni samo idu i jačaju odnose.


Branka

11.11.2017. 19:24

Ne bi trebalo da ikome smeta to što smo u dobrim odnosima sa Rusijom jer to nikoga ne ugrožava na bilo koji način.Mile

11.11.2017. 19:25

Svakako da je jačanje odnosa sa Rusima pozitivan korak za našu državu.


Marija

11.11.2017. 19:25

Srbija samo dokazuje da nam ne može pokvariti niko tako dobre odnose sa Rusijom, a čak ni velika sila kao što su SAD.


Nikola

11.11.2017. 19:27

Rusija je Srbiji ogroman prijatelj. Samo neka se nastavi jacanje saradnje.


Kaja

11.11.2017. 19:26

Mi smo sa Rusijom odavno u dobrim odnosima, to se samo moze jos bolje nastaviti.


Nonsense

11.11.2017. 19:29

Као да западњаци не знају да су Срби и Руси браћа заувек и самим тим природни савезници, то су нераскидиве везе које нико не може да уништи, а они нека се љуте, баш нас брига.

Nikolica91

11.11.2017. 19:30

Mogu samo da zavide,jacanje odnosa Rusije i Srbije od velikog znacaja!


Liki

11.11.2017. 19:30

Nasa zemlja zeli da napreduje i zato siri prijateljstvo i saradnju.


Olja

11.11.2017. 19:31

Srbija i Rusija su oduvek bile bratske drzave, upravo tako kome smeta nek se duri.


Mico

11.11.2017. 19:31

Napokon da Putin da signal ruskim kompanijama da ozbiljnije počnu da ulažu u Srbiji. Dosad su ruske investicije bile vezane za energetiku i Zapad to često koristi kao propagandu protiv Rusije. Mislim da je ruska ekonomija velikog kapaciteta i može šire da nastupi na tržištu naše države!


Dušica

11.11.2017. 19:31

Srbiju i Rusiju spaja neraskidivo prijateljstvo, kome to smeta, može samo da se ljuti.kopakabana

11.11.2017. 19:32

Niko nema prava da se ljuti ako postoji prijateljstvo izmedju dveju zemalja i ako se postuju.Tijana

11.11.2017. 19:37

Srbija sama treba da bira sa kim ce najvise saradjivati i tu niko ne treba da se mesa.vlada

11.11.2017. 19:49

Kao slovenska i pravoslavna braća, upućeni smo jedni na druge, ako hoćete i biološki! Dešavalo se, kroz istoriju, i da nisu bili u mogućnost da "pomognu" ali nas nikada nisu UBIJALI, nikada nam nisu želeli zlo i nikada nas nisu "podržavali" sa zelenaškim kreditima! Jednom rečju - da nije bilo Rusije, davno bi nas "pojeli"! ...Bombarduju te, zatruju te, otmu ti teritoriju i još uslovljavaju s kim ćeš biti prijatelj! POKVARENO - do bola!


Marta

11.11.2017. 19:36

Zašto bi nekome smetalo prijateljstvo izmedju Srbije i Rusije, svako bira svoje prijatelje.


Jana

11.11.2017. 19:31

Upravo tako mi cemo jacati odnose sa Rusijom jer nas povezuje mnogo toga zajednickog a kome smeta neka se ljuti.


beba

11.11.2017. 19:39

Srbi i Rusi su bratski narod i niko ne moze da pokvari njihove dobre odnose . Da nije zalosno bilo bi smesno ,pa oni su kao deca samo se tuze i raskrinkavaju a svi su jednaki i pokvareni do maksimuma.


Klara

11.11.2017. 19:40

Nikome necemo dozvoliti da nas dobar odnos sa Rusijom rusi.kristinad

11.11.2017. 19:39

Nema pravo niko da se ljuti! Svima je poznato, da su Srbi i Rusi oduvek bili prijatelji!


Branko

11.11.2017. 19:42

Sami su to trazili. Zapoceli su temu sa stolicama, sad im pokazujemo da necemo nista da biramo vec da ostajemo dosledni sebi i svojim prijateljima.Aca

11.11.2017. 19:42

Susret dva predsednika dokaz dugogodišnjeg prijateljstva dva naroda.Milos

11.11.2017. 19:45

Sa Rusijom smo uvek imali prijateljske odnose, tako treba i da ostane.


Graje

11.11.2017. 19:47

Nikko nema jače izdajnike iz opozicije koji se šlihtaju zapadu. Cinkare vlast i državu, i zbog toga je stopirana izgradnja humanitarnog centra u Nišu. Naši izdajnici iz DOS-a se ulizuju SAD.


Pavle

11.11.2017. 20:09

Rusija je jedan od najvecih prijatelj Srbije... Nase odnose niko ne sme da narusava, naravno, predsednik Vucic to nece dozvoliti. Jer je prijateljstvo veoma jako i obostrano.


Tanja

11.11.2017. 19:46

Bas tako. Svi koji su protiv prijateljstva i saradnje izmedju Rusije i Srbije dobili su pravi odgovor kakav zasluzuju.


nesa

11.11.2017. 19:42

Srbi i Rusi su bratski narodi i niko nema prava da pokvari njihove dobre odnose .Sanela

11.11.2017. 19:48

Izgleda da ne odgovara svima sto ce uskoro doci i ruski investitori. Zemlja kontinuriano napreduje a za to je zasluzan samo Vučic.


maja

11.11.2017. 19:47

Srbija i Rusija su prijatelji vekovima . Saradnja sa Rusijom je samo korak napred u svakom smislu .


Karolina

11.11.2017. 19:47

Zapad nema prava da odlucuje o saradnji izmedju Srbije i Rusije.


crvena sonja

11.11.2017. 19:51

Srpsko-Rusko prijateljstvo se gradi vekovima i sada se samo nadogrdjuje.


Klara

11.11.2017. 19:51

Ko moze nama da zabrani da saradjujemo na svim poljima sa Rusijom.Em sto mi nikome ne branimo da saradjuje sa nama i da ulaze u nasu zemlju. Nema nama sta Amerika da brani.


Vasa

11.11.2017. 19:49

Snažna i nezavisna Srbija smeta mnogima sa Zapada, ali još više njihovim lobistima u Srbiji okupljenim u opoziciji.


Mila

11.11.2017. 19:51

Prijateljstv između Srbije i Rusije jača iz dana u dan za inat svima.


Todica

11.11.2017. 19:55

Vučić i Putin dogovaraju S-300. Kad ti S-300 stoji iza leđa možeš da govoriš tiho a da te Hojt Ji dobro čuje.Sneza

11.11.2017. 19:52

Nastavak odlicne saradnje i prijateljskih odnosa sa Rusijom su nama jako vazni,i tako ce uvek biti,ne treba niko da se ljuti.sumadinac neprskani

11.11.2017. 19:58

kad je covek na ovakvoj vetromasini ko sto je ova nasa srbija dobro bi mu doslo neko toplo gunjce . u nasem slucaju bi bilo pozeljno da nosi etiketu s-300 uz obavezno zdelano v rusiji .ovo zbog toga sto su se nasi zapadni " partneri " nesto bas uzjogunili pa zure da sa nama zavrse sto pre .


Brane

11.11.2017. 20:02

Samo suludi političari mogu prekinuti vezu dva bratska naroda ,tako da je bolje zapadnjacima da se navikavaju na naše istinske prijateljske odnose.


Nešo N

11.11.2017. 20:08

Nkakvi pritisci ni ucene neće uspeti da nas udvrate od naših Prijatelja. Rusija je nama iskreni prijatelj i mi prijateljima ne okrećemo leđa.
maja

11.11.2017. 20:07

Velika prijateljska i bratska ljubav izmedju Srbije i Rusije!


Puškin

11.11.2017. 20:08

Zemlja koja misli na svoju budućnost ne okreće ledja svojim dokazanim prijateljima.


Ksenija

11.11.2017. 19:55

Ko kome moze da naredjuje sa kim ce da se druzi i prijatelj bude .Srbinu nece moci nikad niko naredjivati .


Milica

11.11.2017. 19:55

Između Srbije i Rusije stoji neraskidiva veza tradicije, istorije i pravoslavnog naroda koju niko ne može i ne sme da prekine. Podržavam što bolju i još uspešniju saradnju sa Rusijom.milos

11.11.2017. 20:06

Niko ni ne moze da narusi bratske odnose izmedju Srbije i Rusije!


ana

11.11.2017. 20:07

Prosto je neverovatno da nekome smetaju naši dobri odnosi sa istokom i sa zapadom.Odlična diplomatija Vučića.


Sanja

11.11.2017. 19:52

Srbija i Rusija imaju neraskidivo prijateljstvo! Koga briga kome smeta to.gaga

11.11.2017. 19:58

Upravo tako nek se ljute . Ako im smetaju prijateljski odnosi Srbije i Rusije.


Rade

11.11.2017. 19:59

Bratski odnosi treba da budu jaci a ko se ljuti nije bitno.Andjela

11.11.2017. 19:54

Treba da nastavimo da se podrzavamo medjusobno, drago mi je sto nam je odnos sa Rusijom sve bolji i bolji.


miki

11.11.2017. 19:55

Verujem da ce se saradjivati i verujem da ce se naci nacin da se napreduje,a drugi nemaju prava da kritikuju.


lara

11.11.2017. 19:59

Negovanje dobrih odnosa sa Rusijom je od izuzetnog znacaja za Srbiju. Srpsko-Rusko prijateljstvo traje vekovima .minja

11.11.2017. 19:55

Saradnja sa Rusijom treba da nam je na najvisem nivou,jer oni su nasa pravoslavna braca .Mita

11.11.2017. 19:55

Veliku cast je Putin ukazao i Vucicu i celoj drzavi pozvavsi ga u posetu.


cosmoss

11.11.2017. 19:43

Vucicu @ nece moci na tvoju ili vasu zalosat.Imas maximalne zahtjeve,Ti bi da prigrabis i Bosnu i Kosovo i zaokruzis svesrpske snove uz pomoc Rusije. I ti to mislis to ce ici tako lako bez zrna baruta ili da neko drugi gine za tvoje bolesne ideje.? Varas se SANU i SPC , To je opasan potez sto radite .Takvu naivnost nije vidjena u zadnjih 200 godina srpstva :


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]