• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik

13.11.2017

21:39

NEMAČKA NEĆE ODUSTATI OD KOMADANJA SRBIJE. Berlin je preuzeo na sebe da prisili Beograd da prizna Kosovo!

Politika

NEMAČKA NEĆE ODUSTATI OD KOMADANJA SRBIJE. Berlin je preuzeo na sebe da prisili Beograd da prizna Kosovo!

Podeli vest

Nemačka vrlo često ima različite pristupe u odnosima sa Moskvom i Beogradom. Pošto će slobodni demokrati najverovatnije preuzeti spoljnopolitički resor u Berlinu, teško da Srbiju očekuju dobre vesti iz nemačke prestonice, upozorava Beograd Vadim Truhačov, istoričar sa Ruskog državnog humanitarnog univerziteta

Poruka nemačkog ambasadora u Srbiji Aksela Ditmana da je uslov za stolicu Srbije u EU - stolica za Kosovo u UN, nije iznenađenje za Truhačova. On kaže za Sputnjik da, kad Nemačka traži stolicu za Kosovo u UN, to nije nikakav novi "nož u leđa" Srbiji.

Alternativa za Nemačku i Levica kritikuju balkansku politiku Berlina, ali problem je u tome što u sledećih deset godina nijedna od ovih stranaka neće ući u vladu

- Berlin je još pre deset godina preuzeo ulogu glavnog policajca na Balkanu koji treba da prisili Srbiju da prizna nezavisnost Kosova. Ako bi Nemačka odustala od toga, to bi značilo da Berlin priznaje da je njegova politika nakon ujedinjavanja dve Nemačke bila potpuno pogrešna. Da bi došlo do preispitivanja ove politike, potrebne su promene unutar nemačkih političkih elita. Osim toga, ova zemlja ima još jedan adut: oko milion Srba radi u Nemačkoj. U tom smislu, kada je reč o radnim mestima za Srbe, Nemačka nema alternativu - kaže on.

Na pitanje da li bi dobar rezultat Nemačke levice i Alternative za Nemačku mogao da dovede do potpune normalizacije odnosa Berlina sa Moskvom, pa samim tim i sa Srbijom, Truhačov odgovara:

DODIK: BiH neće priznati Kosovo jer to zavisi od mene, a ne od propalog Bakira Izetbegovića

- Naravno da u nekim evropskim zemljama postoji mišljenje da je Srbija 'produžena ruka' Moskve. Međutim, Nemačka, kao, uostalom, i Austrija, vrlo često imaju različite pristupe odnosima sa Moskvom  i odnosima sa Beogradom. Kada je reč o Alternativi za Nemačku i Levici, ove stranke kritikuju balkansku politiku Berlina, ali problem je u tome što u sledećih deset godina nijedna od ovih stranaka neće ući u vladu. To jest, Levica apsolutno sigurno neće, a što se tiče AFD, sve zavisi od toga da li će ova stranka uspeti da pokaže bolji rezultat na sledećim izborima - odgovara Truhačov.

ZABRINJAVAJUĆA PORUKA NEMAČKOG AMBASADORA U BEOGRADU! DITMAN: Kosovo treba da uđe u UN!

Kako ističe ruski analitičar, što se tiče drugih političkih faktora, Hrišćansko-socijalna unija i Socijaldemokratska partija Nemačke imaju primedbe na račun politike Berlina na Balkanu, a Hrišćansko-demokratska unija Nemačke, Zeleni i posebno Stranka slobodnih demokrata zauzimaju izričito proalbanski stav i podržavaju nezavisno Kosovo".

NEMAČKI NAUČNIK RUDOLF HENZEL: SAD i NATO moraju da se izvine srpskom narodu za sve zločine!

- Pošto će slobodni demokrati najverovatnije preuzeti spoljnopolitički resor, teško da Srbiju očekuju neke dobre vesti iz Berlina - zaključuje Truhačov.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nonsense

pre 6 godina

Нема те силе која може Србе да натера да се одрекну своје вековне колевке.

Stojan

pre 6 godina

Najveca greska covecanstva je sto su nemcima dozvolili da se spoje u jednu drzavu. Ali moglo bi se poraditi da se oni rasparcaju.

Stojan

pre 6 godina

Sve vise sam ubedjen da 'demokrate' znaci 'fasisti' a 'demokratija' znaci 'fasizam'.

Dusan

pre 5 godina

Nije mi jasno zasto se UN ne ukljuci u resavanja problema kad su doneli rezoluciju 1244 koju nisu sproveli odmah zasto se cekalo toliko.Zasto je Nemcima vazno Kosovo

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj! Osim toga, saopšteno je da će selektor A reprezentacije Dragan Stojković Piksi u subotu nakon utakmice Juventus - Milan održati sastanak sa fudbalerima ta dva tima Dušanom Vlahovićem, Filipom Kostićem, Lukom Jovićem i Jan Karlom Simićem! Takođe, iz srpske kuće fudbala saopšteno je

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija