• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik

13.11.2017

23:10

STRAVIČNA UCENA SAD! BEOGRAD DA ISKLJUČI MOSKVU IZ PREGOVORA O KOSMETU! U suprotnom biće velikih nereda i na KiM i u Srbiji!

Politika

STRAVIČNA UCENA SAD! BEOGRAD DA ISKLJUČI MOSKVU IZ PREGOVORA O KOSMETU! U suprotnom biće velikih nereda i na KiM i u Srbiji!

Podeli vest

Međunarodna konferencija o Kosovu ne može da se održi bez Rusije, osim ako Srbija drugačije ne zatraži. Amerika, koja po svaku cenu želi da se otarasi ruskog uticaja na Balkanu, može da izazove nerede i na Kosmetu i u Srbiji, ako ne naiđe na kooperativnost Beograda

Vremensko ograničenje koje je Amerika smislila za završetak pregovora Beograda i Prištine bez učešća Rusije zvuči kao ultimatum, posebno jer se Americi žuri da Kosovo što pre dobije pun državno-pravni legitimitet i stolicu u UN. 

Ničeg se ne stide

Sve to, naravno, nije zbog Albanaca već zbog činjenice da je Americi potrebna teritorija Kosova. Međunarodna konferencija o Kosovu o kojoj govore i Beograd i Priština, prema rečima naše sagovornice, docenta na Fakultetu političkih nauka dr Jelene Vukoičić, za Beograd bi bila korak ka normalizaciji odnosa, a za Prištinu - kapitulaciju Beograda.

Ona ističe da je problem koji imamo, i koji ne možemo, kako naglašava, da guramo pod tepih, činjenica da glavni međunarodni globalni igrač koji na neki način i odlučuje o ovom pitanju i sponzoriše albansku stranu, a ujedno i drži vlast na Kosovu, jeste - Amerika.

Srbija, slaže se ona, ima podršku Rusije u SB UN, ali Srbija ne može da utiče na ono što se dešava na Kosmetu, jer tamo nema vlast. S druge strane, dodaje ona, Amerika je svesna da joj Rusija stoji na putu da Kosovu obezbedi stolicu u UN.

Pokušaće da smene Vučića

Amerika, naglašava docentana FPN dr Jelena Vukoičić, ne može da natera Srbiju da prizna Kosovo, niti da od Moskve zatraži direktno da promeni mišljenje, ali postoje drugi vidovi pritisaka koje, kako kaže, Srbija može da očekuje od Amerike.
- Oni mogu da pokušaju da destabilizuju sam prostor Kosova i Metohije ali i čitave Srbije, kao i da pritiskaju sadašnju vlast da ako ne bude dovoljno kooperativna, bude jednostavno zamenjena nekom sa kojom će bolje sarađivati - navodi dr Vukoičić.

- Zvanična Moskva je više puta istakla da neće dozvoliti učlanjenje Kosova u UN, osim ukoliko to od nje zatraži Srbija - napominje ona.

Amerika, naglašava Vukoičić, ne može da natera Srbiju da prizna Kosovo, niti da od Moskve zatraži direktno da promeni mišljenje, ali postoje drugi vidovi pritisaka koje, kako kaže, Srbija može da očekuje od Amerike.

NEMAČKA NEĆE ODUSTATI OD KOMADANJA SRBIJE. Berlin je preuzeo na sebe da prisili Beograd da prizna Kosovo!

- Oni mogu da pokušaju da destabilizuju sam prostor Kosova i Metohije ali i čitave Srbije, kao i da pritiskaju sadašnju vlast da ako ne bude dovoljno kooperativna, bude jednostavno zamenjena nekom sa kojom će bolje sarađivati - navodi dr Vukoičić.

S druge strane, ona je uverena i da ceo ovaj proces ubrzavanja rešavanja kosovskog pitanja, ima i te kako veze sa opštom situacijom koja vlada u svetu, a tiče se takozvanog ruskog uticaja na Balkan.

Amerika, dodaje ona, hoće da privede kraju nerešene probleme po svetu kojima je ona kumovala, upravo i zbog promenjene globalne situacije.

- Jedan od najznačajnijih projekta SAD jeste lažna država Kosovo, gde je ogromna američka baza 'Bondstil', i zato im je potrebno da Kosovo dobije pun državni legitimitet, jer će na taj način još više utvrditi svoju dominaciju i na Balkanu ali i u Evropi, i samim tim još više marginalizovati uticaj Rusije u ovom delu. Amerika hoće da odstrani Rusiju, ne samo sa Balkana već i iz Evrope - napominje sagovornica Sputnjika.

MOSKVA PORUČILA NATO, UZALUD VAM TRUD SVIRAČI: Srbi neće izdati Rusiju, niti ući u savez onim koji su ih više puta izdali!

Problem Kosova i Metohije je, dodaje ona, usko povezan sa Rusijom, jer bez Rusije Kosovo bi već odavno bila članica UN.

- Time što to Rusija sprečava, ugrožava i američke interese - ističe naša sagovornica.

AP PHOTO

Petar Iskenderov, viši naučni saradnik Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka, napominje da je glavno pitanje pod čijom bi se jurisdikcijom održavala moguća konferencija o Kosovu.

- Ako se radi o forumu koji će objediniti države koje su priznale Kosovo, onda je jasno zašto se želi izbeći prisustvo Rusije. Ali, ako posmatramo iz perspektive međunarodnog prava, do danas su jedina zvanična platforma za razmatranja i regulisanje situacije na Kosovu i Metohiji - Ujedinjene nacije, odnosno Savet bezbednosti i Rezolucija 1244 - podseća on.

Pita se Vašington

Briselski sporazum, napominje on, iz perspektive Kosova, već je odigrao bitnu ulogu, jer su već potpisani ugovori koji su omogućili Prištini da nameće Beogradu svoje viđenje problema i faktički prestane da pruža podršku kosovskim Srbima, kao i da dođe do stvaranja srpskih organa samouprave na severu KiM, koji bi se svejedno potčinjavali Prištini.

OTKRIVEN PLAN ZAPADA: Korak po korak, Srbija će za PET GODINA DA UĐE U NATO?!

- Teško da će dalji pregovori u Briselu doneti nekakve rezultate, i upravo sada je, makar iz perspektive Prištine, dobar momenat da se Beograd primora da prizna nezavisnost Kosova i da se ojača međunarodni status Kosova time što bi mu bio olakšan pristup u međunarodne organizacije poput UN. I Priština i Vašington pokušavaju da koriste antiruski trend koji postoji u politici niza zapadnih država i svetskom javnom mnjenju - veruje Iskederov.

SAD vodi igru, a ne EU  

Faktički, Vašington saopštava da je ključni uslov koji se nameće Srbiji za ulazak u EU, zapravo priznanje Kosova, kao i prestanak saradnje sa Rusijom, uvođenje sankcija Moskvi, zatvaranje centra u Nišu itd. Iako, formalno gledano, ovo pitanje (Briselski sporazum i stupanje Srbije u EU) ne bi trebalo da rešava Vašington, nego Evropljani, upozorava Petar Iskenderov, iz Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka

I on smatra da se vrši pritisak na Beograd, kao i da to rade brojni vašingtonski misionari, koji su tokom poslednjih meseci dolazili u Srbiju.

- Faktički, Vašington saopštava da je ključni uslov koji se nameće Srbiji za ulazak u EU, zapravo priznanje Kosova, kao i prestanak saradnje sa Rusijom, uvođenje sankcija Moskvi, zatvaranje centra u Nišu itd. Iako, formalno gledano, ovo pitanje (Briselski sporazum i stupanje Srbije u EU) ne bi trebalo da rešava Vašington, nego Evropljani - napominje on.

PUTIN I VUČIĆ DIGLI UZBUNU NA ZAPADU: Srbija i Rusija jačaju odnose, A KOME SMETA NEK SE LJUTI!

Naš sagovornik veruje da će sada Priština da ucenjuje EU ne toliko protivrečnim stavovima Srba i Albanaca na Kosovu, koliko svim mogućim pokušajima da se napravi kosovska armija, što je značajno važnija poluga kojom se mogu zastrašiti Evropljani, jer jedna takva vojna institucija i formacija koja ne bi bila pod kontrolom Evropljana, može postati veoma važan faktor promene vojno-političke situacije i to ne na samom Kosovu, već i u drugim oblastima sa albanskim stanovništvom.

KAD BI PUTIN UBEDIO VUČIĆA DA RUSIJI UVEDE SANKCIJE, Zapad ne bi bio zadovoljan, TRAŽIO BI JOŠ, JOŠ, JOŠ…

- Mislim da će ova ideja biti korišćena radi pritisaka na EU, a da će SAD u potpunosti pridržavati Prištinu. Kako bi se rešila ova pitanja, trebalo bi maksimalno izolovati Srbiju, i tim pre Rusiju - kaže Iskenderov.

printscreen

Ipak, međunarodna konferencija o Kosovu ne može da se održi bez Rusije, osim ako Beograd to ne zatraži.

ZABRINJAVAJUĆA PORUKA NEMAČKOG AMBASADORA U BEOGRADU! DITMAN: Kosovo treba da uđe u UN!

Rusijom, uvođenje sankcija Moskvi, zatvaranje centra u Nišu itd. Iako, formalno gledano, ovo pitanje (Briselski sporazum i stupanje Srbije u EU) ne bi trebalo da rešava Vašington, nego Evropljani, upozorava Petar Iskenderov, iz Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija