• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dakić - M. Dobromirović

14.11.2017

21:05

HLADNI RAT ZA SRBIJU! Stižu 'specijalci' Vladimira Putina i Donalda Trampa!

Politika

HLADNI RAT ZA SRBIJU! Stižu 'specijalci' Vladimira Putina i Donalda Trampa!

Podeli vest

Brajan Hojt Ji dolazi za ambasadora SAD u Skoplje, dok će novi ruski ambasador u Beogradu biti Aleksandar Bocan Harčenko. Vašington i Moskva tako počinju odsudnu bitku na Balkanu

 

Nećemo žrtvovati neutralnost
Beograd neće žrtvovati nezavisnost. Nastavićemo da se borimo za svoju budućnost
Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova

Predsednici Rusije i SAD Vladimir Vladimirovič Putin i Donald Tramp šalju dvojicu svojih najjačih diplomata na Balkan kako bi pokušali da definitivno privole Srbiju na svoju stranu!

Kako je potvrđeno, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Brajan Hojt Ji biće novi američki ambasador u Skoplju, dok Moskva za ambasadora u Beogradu šalje dugogodišnjeg Putinovog čoveka od poverenja Aleksandra Bocana Harčenka. Ova dva poteza, uvereni su Informerovi sagovornici, jasno pokazuju da Vašington i Moskva kreću u odsudnu političku bitku za prevlast na Balkanu.

Prema rečima naših izvora, da se u regionu, ali i u Srbiji sprema "hladni rat", pokazuje i činjenica da dvojica diplomata 'specijalaca' stižu u region gotovo istovremeno, početkom sledeće godine.

- Već duže vreme u diplomatskim krugovima kruži priča da Hojt Ji dolazi u Skoplje za ambasadora. Veoma je neobično da neko ko je dogurao do visokog ranga u američkoj administraciji dolazi u malu državu za ambasadora. Međutim, to nije slučajno. Makedonija je glavno poprište geopolitičkih igara, teži se njenom uvlačenju u NATO, a preko nje se 'napada' i Beograd - objašnjava Informerov izvor. On dodaje da je glavna meta interesnih grupa Srbija, koja jedina u regionu pokušava da sačuva neutralnost, a na Zapadu slovi za "malu Rusiju".

VUČIĆ MARINELIJU: Srbija ostaje vojno neutralna!

- Naravno da velika sila kakva je Rusija ima spreman odgovor na svaki američki potez. Otuda i ideja da iskusni Harčenko, koga zovu 'Putinov buldožer', pokuša da zaštiti interese Rusije i bude brana širenju američkog uticaja. U ovakvoj situaciji, Srbija će se naći u nezgodnoj poziciji, bukvalno između dve vatre, jer će se pritisci povećavati sa svih strana - prenosi naš sagovornik.

Informer

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić, na drugoj strani, poručuje da niko nema prava da vrši pritisak na Srbiju.

- Svetski centri moći su se zaigrali kad su pomislili da je moguće prekrajati granice na Balkanu. Beograd će ostati pristalica evropskih principa i demokratije, ali neće žrtvovati nezavisnost. Nastavićemo da se borimo za budućnost, da sarađujemo sa susedima i pokušamo da rešimo sve probleme... - rekao je Dačić za moskovski list "Izvestija", dodajući da Srbija već trpi posledice zato što neće da uvede sankcije Rusiji.

Diplomata Zoran Milivojević kaže da se Srbija nalazi u centru rata svetskih sila za uticaj na Balkanu.

Printscreen You Tube

mojugao

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ

POSLANIK SNS

Amerika i Rusija šalju svoje najjače ljude, čime pokazuju interesovanje za naš region. Očigledno se Balkan priprema za novi konflikt, a Srbija će se naći pod još jačim pritiscima.

- Činjenica je da i SAD i Rusija u region šalju dvojicu veoma iskusnih ljudi. Izgleda da žele da definitivno učvrste uticaj. Amerikancima je Makedonija važna, pre svega njen ulazak u NATO, kako bi potpuno okružili Srbiju. Rusi, s druge strane, očekuju rasplet kosovske teme i zato šalju čoveka koji je bio član Kontakt grupe. Ovo je signal da im je Balkan jako bitan, pre svega Srbija - podvlači Milivojević.

Stevica Deđanski, direktor Centra za razvoj međunarodne saradnje, naglašava da će se preko Srbije prelamati tuđi interesi.

- Dolazak Hojta Jia pokazuje veliko interesovanje SAD za region. Makedonija je ključna zemlja preko koje žele da kontrolišu Balkan. S druge strane, priča o odgovoru Rusije je preuveličana, jer Moskva ne deluje kao Amerika... - zaključuje Deđanski.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija